Skocz do zawartości
IGNORED

Czy mogę podłączyć tube basową w domu??

Zurek16

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewein problem który dręczy mnie od dość dawna.Chodzi o to że chciałbym samochodową tubę basową podłączyć do wzmacniacza z podłączonym korektorem.Wzmacniacz ma moc 4x100W i impedencje 8 Ohm, a tuba posiada impedencję 4 Ohm.Czy mój wzmacniacz i/lub tuba wytrzyma to??Czy mogę tą tubę podłączyć bezpośrednio do wyjścia na kolumnę?Proszę o pomoc.

e tam sa lepsze sposoby i tansze-kupic na allegro bądz z innego zrudla bemben basowy np od polmuza i tym mozna narobic skutecznie hałasu i jakosc basu bedzie nieporownywalna i nizej zejdzie;)

Oj, panowie, nieładnie ,każdy się tylko naśmiewa, a przecież tak zwana tuba basowa (samochodowa) to nic innego jak subwoofer w obudowie w ksztalcie walca. Dziesiątki osób na forum używa suba (niekoniecznie milosnicy hip-hopu) i z nich się nie nabijacie . Nie ma żadnego powodu, dla którego obudowa walcowa miała by być istotnie gorsza od pudła, o ile jest dobrze wykonana. A co do pytania , to po pierwsze czy ten wzmacniacz to naprawdę czterokanałowy, czy tylko ma możliwość podłączenia czterech kolumn? Tak czy siak, potrzebny jest filtr dolnoprzepustowy lub zwrotnica trimodalna, więc nie da się tego tak po prostu podłączyć. No chyba że do amplitunera KD który ma wyjście na sub pasywny. Ponadto taka "tuba" żeby zagrała musi być przymocowana do podłoża lub sciany , inaczej będzie tracić energi na poruszanie się po pokoju :-)

Przyznam że wątek o tubie basowej mnie zmroził :-)) Ja powiem co ja bym zrobił jako Twój sąsiad po tym jakbyś ją podłaczył i sobie wesoło sub-basował :-))

Wychodząc do pracy wrzucał bym losowo: RAMMSTEIN, DEATH, SAMAEL, CRYPTOPSY, MESHUGGAH plus może jeszcze EMPEROR. Nastawiał bym wzmaka ok godz. 12-13 i spokojnie szedł do pracy. Wracając do domu zmieniał bym tylko płytę na nową i dalej sobie słuchał :D Wlaściwie to ja non stop słucham, tyle ze na godz. 9 we wzmaku, ale tak to bym sobie już zaszalał, jak i inni szaleją tubami :) Wszystkim mieszkańcom dobijającym się do drzwi bym wyłuszczał spokojnie, że sprawa leży gdzie indziej i ma postać tuby basowej :D Ciekawym ile by trwało oczekiwanie na lincz :)

ps. nie roszczę sobię praw autorskich do tego sposobu. Lata temu przedstawił go na trójkowej antenie Tomek Beksiński, mieszkający na mokotowie w wielkim bloku. problemem było kilku sąsiadów uwielbiających remonty, drobne prace i wieczorno-noce zabawy wiertarką udarową w ścianach. I co się okazało? Najwięksi twardziele, wytrzymali raptem parę tygodni ciągłego łomotu Rammsteina w swoim mieszkaniu, a potem z opuszczoną głową przyszli 'rokować', co też Beksa opisywał chyba nawet w jednym z felietonów :D

Akira, nie rozumiem. A co, jeżeli Żurek (autor wątku) słucha cicho smooth jazzu ? Czy głębokie tąpnięcia i niskie pomruki przysługują tylko miłośnikom ostrego łojenia ? Czy jak ktoś słucha poniżej 12 na pokrętle, to nie ma prawa do głębokiego basu? Dlaczego Cię zmroziło? Czy słowo "tuba basowa" ma aż tak złą konotację?

Jaroomen, tuba ani mnie ziębi, ani grzeje, ale ciekaw jestem co cię śmieszy? Walcowy kształt obudowy? Skrzynie też cie śmieszą, czy tylko walce? Liczy się jakość wykonania, a nie kształt. Wierz mi, są "tuby", przy ktorych może opaść szczęka. Musisz się tylko wyzbyć uprzedzeń, które nabyłeś pewnie przysłuchując się dresiarskim inastalacjom car-audio za kilkaset złotych. Abstrachuję tu od tuby autora wątku, nie wiem co to za okaz...jak z MM za 300 zł to istotnie masakra, ale to nie z powodu "walcowatości"...

Skali, nei wiem jak w Twoich okolicach, ale w wawce niestety tuba basowa ma bandycko-dresiarskie konotacje. Używają ich kolesie jeżdzący maluszkami lub czarnymi niemieckimi banditen-samochodami. Wygląda to tak, że idziesz z laską a nagle czujesz a potem i słyszysz totalny subsoniczny łomot. okazuje się w 99% ze podjeżdza ostrzyżony na łyso kolo z karczkiem wiekszym niż głowa, otwiera samochód i wtedy się dopiero rozlega z tubki - nic nie słychać w promieniu 100 m. Takie konotacje skojarzeniowa ma niestety tubka. Ale jeśli ktoś nią chce sobie poprawić kontrabas bez robienia takich historii sąsiadom to insza inszość.

pozdro.

skali, 15 Sie 2005, 10:50

>Akira, nie rozumiem. Czy głębokie tąpnięcia i niskie pomruki przysługują tylko miłośnikom ostrego łojenia ?

Właśnie o to mi chodziło :) Basowe Tąpniecia przysługują właścicielom domkow jednorodzinnych mieszkajacych pod miastem. Jeśli forumowicz Żurek taki zamieszkuje, to wszystko ok. Niech produkuje tyle basowych subsonicznych tąpnieć ile zdoła znieść. Ale jeśli tak jak większosć forumowiczów mieszka w kamienicy/domu wielorodzinnym/bloku to tak samo jak nam wszystkim : głebokie tąpniecia NIE przysługują, bez róznicy słuchanego materiału :D Z prostej sprawy - mamy naokoło ludzi którzy też chcą żyć :-)

"Nie rób tego innym co tobie nie miłe" ? Stara zasada. Potem Kant ją nieco przeformułował "Nie rób tego czego byś nie chciał aby stało się powszechnym zachowaniem" o ile pamiętam z wykładów. Bardzo dobra zasada. Jak by wyglądało życie jeśli każdy by sobie strzelił po tubce i wooferku by w mieszkaniu produkować subbasy i tapnięcia ? :) Ja takiego sąsiada miałem, pamiętam jak mi talerze w kuchni latały, więc wiem o czym mówie, na szczęscie przytoczona wyżej metoda Beksińskiego szybko i bardzo skutecznie zadziałała :)

Dzięki Skali.Widze że tylko ty jedyny wziełeś ten temat dość poważnie.Sąsiadów mam pokojowych jeśli chodzi o muzyke:).Poprostu zależy mi na dobrym basie a nie na cholernie mocnym łomotaniu.Chciałbym kupić taką tube ponieważ jest ona w miare tanim sub-em, a dobrym w brzmieniu.Aha i jeszcze jedno.Czy mógłbym podłączyć bezpośrednio tube aktywną?

skali, 15 Sie 2005, 13:10

> Musisz się tylko wyzbyć uprzedzeń, które nabyłeś

>pewnie przysłuchując się dresiarskim inastalacjom car-audio za kilkaset złotych.

Zajmowałem sie car audi jakis czas temu i uwiez ze miałem do czynienia z lepszymi systemami niz dresiarskie instalacje za kilkaset złotych.

>tuby autora wątku, nie wiem co to za okaz...jak z MM za 300 zł to istotnie masakra, ale to nie z

>powodu "walcowatości"...

No własnie najprawdopodobniej jest to taki własnie okaz:)

O rany, panowie, ja tylko chciałem wyrazić swój pogląd, że tzw"tuba" (bardzo mylna i niesłuszna nazwa ) to obudowa jak inna i może zagrać tak jak szanowane skrzynie, o ile jest dobrze wykonana. Oczywiście - tuba w domu jest trochę bez sensu. Żurek - jeżeli dopiero zamierzasz kupić, to lepiej dozbieraj na domowy subwoofer aktywny. Ominiesz problemy , o ktorych już pisałem, ponadto tuba w domu..jak to wygląda? Te tanie nie mają prawa dobrze grać, dobra tuba musi kosztować. W "niskich" przedzialach cenowych skrzynia na pewno zagra lepiej, bo łatwiej i taniej wykonać skrzynię niż dobrą "tubę". Tanie są liche, rezonują i dudnią. Tanie skrzynie mniej. Anyway, za małe pieniądze psi kaszankę jedzą, nie spodziewaj się cudów. Acha, no i z czego byś tą aktywną tubę samochodową zasilił?

A wogóle: jakie masz kolumny i ile masz pieniędzy, nie jestem biegły w tanich subach, ale może ktoś coś doradzi...

Tuby basowe do samochodow nie maja dobrej renomy nie z powodu ksztaltu, lecz z powodu, ze te walce stosuje sie wlasznie na obnizenie kosztow produkcji. Jakos trudno sobie wyobrazic obudowe ksztaltu walca z MDF (w tej cenie).

Tuby sa poprostu z lisowanego papieru obciagnietego dywanem. Taka sobie sztywniejsza rura papierowa.

Nie ma innych powodow do takych konstrukcji - bo niepasuja specjalnie do zadnego bagaznika.

Bas z tych tub jest rozlazly i zamulony - bez kontur. Zdecydowanie niepolecam.

Co do samego tematu - to jezeli wzmaczniacz ma zalecane obciazenie 8ohmowym glosznikiem, to tuba 4ohmowa jest absolutnie NIE wskazana. Na odwrot nie bylo by techniczych problemow (oprocz moze nizszej glosznosci) - lecz konfiguracja o ktora pytasz grozi likwidacja wzmaczniacza.

Ten papier może być tylko osnową dla żywicy - taka obudowa już jest bardzo solidna. Sztywność dobrej tuby może być zadziwiająca, choć podstawą jej wykonania jest prasowany papier.

Żurek - szukaj na Allegro aktywnego suba domowego. Nie wiem co się kupi za tą kwotę, bo na subach do domu znam się kiepsko. Tylko tyle mogę poradzić.

A "tuby" bronić dalej nie zamierzam, większość to istotnie chłam (choć podkreślam - nie wszystkie). Chciałem raczej powstrzymać prześmiewców , pytanie jak pytanie, nie ma powodów do śmiechu, zwłaszcza jak się używa samemu śmiesznych argumentów. Z subem można stworzyć bardzo audiofilski systemik, na upartego można sobie zrobić go na wysokiej jakości "tubie".....

Skali - problem w tym, ze wysokiej jakosci tuby nieistnieja. I juz napewno nie w cenie do 400zl. Jak juz napisalem - ten ksztalt nie daje zadnych specjalnych plusow i przy tej samej pojemnosci zajmuje wiecej miejsca jak pudlo kwadratowe. Dle tego tez stosuje sie tylko w najtanszych systemach.

>zurek za 400zł to tylko to by się nadawało-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

....przynajmniej wygląd jakiś ma i jest aktywny , a jeśli by tobie jego aktywność nie odpowiadała to mozesz napisać do nich że niechcesz aktywnego tylko pasywny i z głośnikiem na 8om, napewno da sie załatwić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No dobrze ale czy jest mi ktoś w stanie wutłumaczyc dokładnie krok po kroku jak to zrobić??Może jakieś rysunki pomocnicze ktoś by miał?Proszę o pomoc.Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.