Skocz do zawartości
IGNORED

No to wpadłem...

Ptyś

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Coś mnie dzisiaj napadło i kupiłem na Allegro gramofon C.E.C. BD-5200. Później przyszła refleksja; "co ja zrobiłem?!". Nie mam zielonego pojęcia o analogach, lepiej, nie mam żadnej płyty :)

No ale jak już mam gramofon, to niech zagra na miarę swoich możliwości. W związku z tym poszukuję odpowiedzi na parę pytań i mam nadzieję, że że poruszanie po raz kolejny podstawowych kwestii nie wywoła u Was wymiotów :).

A oto i one:

- gdzie mógłbym poczytać o technice gramofonowej, aby dowiedzieć między innymi co to jest anti skating, jakie są różnice we wkładkach itp.?

- jaką polecacie wkładkę tak do 200 zł

- jaki przedwzmacniacz? Ze względów finansowych najlepiej jakiś projekt lub kit DIY.

Pozdrawiam analogowo

Ptyś

P.S. Już mam 1 płytę - David Gilmour

https://www.audiostereo.pl/topic/20498-no-to-wpad%C5%82em/

Gdzie? Na przykład zajrzeć tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale i po prostu przejrzeć wątki z zakładki.

A tak w ogóle to pozdrawiam kolejnego posiadacza szlifierki CEC'a na forum. Ja mam sporo niższy model BD-2200.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/20498-no-to-wpad%C5%82em/#findComment-357034

Dzięki za linka. Przeczytałem także sporo na forum i mam mętlik w głowie :-/. Bez waszej pomocy utonę w gąszczu informacji, więc pozwolę sobie zadać parę pytań.

Poniżej załączam fotkę gramofonu. Jakie wkładki mogę brać pod uwagę, aby pasowały do tego ramienia?

Czy ktoś wie do czego służy mały ciężarek z lewej strony ramienia (na drugim zdjęciu)

Czemu przy regulacji "anti skating" są dwie skale?

Do gramofonu dołączona jest wkładka Philips 400. Igła jest przesunięta względem osi wkładki o 1 mm w lewo. Czy warto sobie zawracać głowę tą wkładką?

Zauważyłem, że biały kabelek jest bezpośrednio przylutowany do wkładki - brakuje złacza. Czy gdzieś można kupić taki drobiazg?

A może ktoś z forumowiczów posiada taki gramofon?

Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc.

Ptyś

Ukryta Zawartość

post-6705-100004311 1170273273_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/20498-no-to-wpad%C5%82em/#findComment-357783
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

> Czy ktoś wie do czego służy mały ciężarek z lewej strony ramienia (na drugim zdjęciu)

Do równoważenia ramienia w płaszczyźnie poziomej. Po ustaleniu równowagi ramienia w płaszczyźnie pionowej za pomocą przeciwwagi na końcu ramienia - ramię "opuszczone" na płytę zachowuje poziom - nie opada na płytę i nie unosi się w górę oraz ustawieniu antyskatingu na"zero" należy:

1. Unieść na ok. 5-10cm przednią krawędź gramofonu - tylne nóżki oparte na stole.

2. Regulować ciężarkiem z boku ramienia tak, aby ramię nie przesuwało się na boki - w stronę osi talerza lub w stronę podstawki.

3. Ustawić przeciwwagą na końcu ramienia, prawidłowy nacisk igły na płytę.

> Czemu przy regulacji "anti skating" są dwie skale?

Jeśli dobrze pamiętam, chodzi o rodzaj szlifu igły. Jedna skala dotyczy szlifu eliptycznego, a druga sferycznego.

Ale nawet nie wiedząc jaki szlif ma dana igła, możesz antyskating ustawić. Poszukaj na forum, gdyż parę razy była o tym mowa.

> Do gramofonu dołączona jest wkładka Philips 400. Igła jest przesunięta względem osi wkładki o 1 mm w lewo. Czy warto sobie zawracać głowę tą wkładką?

Jeśli igła jest przesunięta w stosunku do oprawki, w której jest mocowana, to można przypuszczać wygięcie tzw. cantilevera. W warunkach domowych jego wyprostowanie jest bardzo trudne, ale wykonalne. Decyzja należy do Ciebie. Albo wymienisz samą igłę, albo kupisz nową kompletną wkładkę z igłą. Przypuszczam, że jak się "wkręcisz" w słuchanie "czarnych placków", to na pewno zaczniesz szukać lepszej brzmieniowo wkładki.

W tym gramofonie jest zdejmowany koszyk do mocowania wkładki, można go zdjąć obracając pierścień blokujący na końcu ramienia, który umożliwia mocowanie wkładek mocowanych na śrubki, możesz zastosować pełną gamę wkładek tak mocowanych. Samo ustawienie wkładki w koszyku jest opisane na stronie RCM.

> Zauważyłem, że biały kabelek jest bezpośrednio przylutowany do wkładki - brakuje złacza. Czy gdzieś można kupić taki drobiazg?

Koszmarny błąd ze strony poprzedniego właściciela. Jeśli wkładka ma kołki stykowe, to nie wolno do nich lutować przewodów. Można zakupić takie przewody połączeniowe i wymienić cały komplet - koszyk ma również kołki stykowe na które nasuwa się wsuwki przewodów.

Polecam zakup dwóch nowych koszyków wyposażonych fabrycznie w komplet przewodów ze wsuwkami i zamontowanie nowej wkładki do nowego koszyka. Zwróć tylko uwagę na położenie kołka blokującego na trzpieniu koszyka. W niektórych modelach jest on od góry, a w niektórych od dołu. Jeśli zacisk na końcu ramienia umożliwia stosowanie jednego rodzaju koszyków, np. z kołkiem na górze, to tylko takie koszyki możesz stosować.

Kupując dwa koszyki i dwie różne wkładki dobrane pod kątem rodzaju słuchanej muzyki, będziesz mógł je swobodnie zmieniać.

> A może ktoś z forumowiczów posiada taki gramofon?

Nie posiadam :-)

Pozdrawiam,

GM

https://www.audiostereo.pl/topic/20498-no-to-wpad%C5%82em/#findComment-357789

>G.Mark

Dziękuję za tak obszerną odpowiedź :)

Przy antiskatingu faktycznie chodzi o szlif - narysowane są kółeczko i elipsa.

Zacisk ma nacięcia z góry i z dołu :)

Chyba nie będę zawracał sobie głowy tą igłą i od razu kupię nową. Mógłbyś mi coś polecić w cenie ok 200 zł (no może do 300)?

Pozdrawiam

Ptyś

https://www.audiostereo.pl/topic/20498-no-to-wpad%C5%82em/#findComment-358150
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

W takim razie masz pełną dowolność jeśli chodzi o zakup koszyków.

Obecnie używam dwóch wkładek: AT3600L firmy Audio Technica i M44MB firmy Shure. Pierwsza kosztuje, razem z igłą, ok. 55-70 złotych, ta druga 70-105 na Allegro. Stosuję je zamiennie w zależności od rodzaju muzyki na talerzu. AT do lekkiej muzyki rozrywkowej, M44MB do muzyki rockowej. Poszukaj w starszych wątkach, a na pewno znajdziesz wiele porad jaką wkładkę warto kupić. W tej cenie, którą podałeś jest parę przetworników wartych zainteresowania. Osobiście na początek polecam AT.

GM

https://www.audiostereo.pl/topic/20498-no-to-wpad%C5%82em/#findComment-358163

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.