Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówka mocy do klasyki i jazzu

piter

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem ciekaw waszych propozycji w. w. temacie.

Zaczynam poszukiwania w zakresie cenowym do 16-17 tys, jak najbardziej może być z drugiej ręki. Chciałbym znaleść wzmacniacz który gra czysto i przejrzyście ale jest jednoczesnie lekko ocieplony z lekka osołodzoną

średnicą, na tyle lekko że nie jest to kosztem przejrzystości - bardzo mnie irytuje wrażenie mgiełki

pomiędzy mną a kolumnami. Zależy mi też na dobrej barwie. Nie mam dużych wymagań

co do basu, byleby nie wlókł się za resztą pasma i był zwarty.

Wzmacniacz nie musi być lampowy , aczkolwiek nie spotkałem do tej pory tranzystora w cenie do 20 tys

za wyjątkiem do pewnego stopnia mojego ARC , grającego na tyle przejrzyście aby mnie zadowolić -

Gryphony i wszelkie Pass-y odpadają.

Na razie ewentualni kandydaci do odsłuchów to wybrani "teroetycznie" : JRDG 501, Bel Canto, Pathos Logos .

Ciekawią mnie szczególnie dwie rzeczy : porównanie Bel Canto z JRDG w zakresie przejrzystości i barwy i

opinie na tenat Pathosa. Miał dobrą recenzję w magazynie, zastanawiam sie tylko czy w tej cenie nie

można lepiej, po pierwsze jest to integra nie końcowka , po drugie płaci sie za wygląd.

Zostają jeszcze ewentualnie lampowce ARC ( VT100, VT200 ) , ale tu też nie jestem pewien stosunku jakości i "muzykalności": do ceny . Acha - MAC-ki odpadają , raczej nie lubię tego brzmienia jest za łagodne.

Docelowo ma to grać albo na Zoller Temptation albo na kolumnach na topowych Etonach.

Macie może jeszcze jakieś własne typy ?

Jeśli chodzi o końcówki mocy to ja bym poczekał (zresztą tak robię), co przyniosą wieści w najbliższym czasie z zakresu pola "cyfrowego". Myślę, że niedługo będzie lepiej i taniej w tym temacie:)

>Chciałbym znaleść wzmacniacz który gra czysto i przejrzyście ale jest jednoczesnie lekko ocieplony z lekka osołodzoną

średnicą, na tyle lekko że nie jest to kosztem przejrzystości - bardzo mnie irytuje wrażenie mgiełki

pomiędzy mną a kolumnami. Zależy mi też na dobrej barwie. Nie mam dużych wymagań

co do basu, byleby nie wlókł się za resztą pasma i był zwarty.

Może niezupełnie zgodnie z Twoimi wytycznymi, ale dokładnie tak zagrał wczoraj Clon w klubie audiofila...

Ha! ... do jazzu i klasyki Jadis Defy 7 (DA 7) w wersji III lub obecnej (nieoficjalnie mk. IV). Rzadko je widuję z drugiej ręki. Przeważnie są to mk I lub mk II których lepiej unikać (kłopoty z trafami rozwiązane w późniejszych wersjach).

W AudioLazur na Wilczej jest VTL150 - nie znam, nie słyszałem - posłuchać zawsze można. Na stronach VTL jest recenzja z TAS.

Poza tym wymiana Thety na MBLa to też opcja. Np. dodanie jakiegoś używanego DAC z seri 15XX

Witam

Do pewnego czasu wydawało mi się , że na mojej lampie klasyka brzmi dobrze. Tak było do czasu gdy jakiś czas temu posłuchalem nowego dzieła Kustagona - Amparo w Mikołowie. Wzmacniacz tranz.z wbudowanym pre lampowym z osobnym blokiem zasilania podłączonym do kolumn diy na Accutonach + Eton. Teraz chodzę tam słuchać klasyki- tym bardziej , że mają wiele płyt z tą muzyką. Poprzednie jego wzmacniacze w połączenieu z pre lampowym i DAC-iem jego konstrukcji też znacząco zmieniły mój pogląd na to jak powinna brzmieć klasyka z systemow stereo. Zresztą Amparo dostosowuje się do potrzeb i tworzy różne konfiguracje. Pozdrawiam

Mk III powinno bez problemu zmieścić się w Twoim limicie (i trochę zostać). Mk IV nie wiem, bo nie widziałem. Ale Twój limit to jakieś 50% ceny nówki mk. IV w najdroższej wersji (wg cen europejskich).

• Redaktorzy

Spróbuj posłuchać końcówki SoundArt Louis. Cena 20 000 pln, polskie, piękna skrzynia wielkości małej zmywarki, coś ponad 400 W mocy, XLR, bardzo dobrze gra.

Myślałem, że chodzi o sprzęt zachodniomarkowy, ale widzę sporo rodzimych propozycji, więc sądzę, że należy rozważyć monobloki Nuda Veritas MB-3. Budowane zgodnie z preferencjami brzmieniowymi o których piszesz.

"Chciałbym znaleść wzmacniacz który gra czysto i przejrzyście ale jest jednoczesnie lekko ocieplony z lekka osołodzoną średnicą, na tyle lekko że nie jest to kosztem przejrzystości - bardzo mnie irytuje wrażenie mgiełki

co do basu, byleby nie wlókł się za resztą pasma i był zwarty" - piter, właśnie piszesz o Nuda Veritas MB-3, za wyjątkiem basu. MB-3 mają głęboki i kontrolowany bas o zróżnicowanej barwie.

Miałem na myśli, że owszem bas się nie wlecze, jednak wymagania konstruktorów w stosunku do basu nie były macosze (jak w twoim przypadku) i bas jest pełnoprawny w stosunku do reszty pasma, jest wręcz referencyjny.

lolo,

przewidujesz skrobnięcie jakiejś opinii nt towjego CD MBL`a? Lub małego postu odnośńie jego brzmienia? Przyznaję, że chętnie bym poczytał wrażenia użytkowników na temt tego sprzętu.

Wysyłam do ddsłuchu wzmaka, nie jest to tak droga konstrukcja jaką chcesz kupić - lecz warto się z nią zapoznać - słuchasz 7 dni ponosisz koszt przesylki i kałcję wzrotną do wyszukiwarki ABOX i wszystkiego się dowiesz ! pozdrawiam Bodo_z

piter

Monobloki Nuda Veritas można odsłuchać pod Wrocławiem. Natomiast, gdzie w Polsce nie wiem, zadzwoń do producenta, on będzie najlepiej wiedział. Nr na stronie www.nudaveritas.pl

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.