Skocz do zawartości
IGNORED

Okablowanie wewnetrzne wzmacniaczy

Rekomendowane odpowiedzi

Zabieram sie za wymiane okablowania wewnetrznego mojego przedwzmacniacza i mam dylemat. Selektor wejsc mam na osobnej plytce a solidne zlacza cinch mam na obudowie. Pomiedzy nimi a plytka jest jakies 5-10 cm. zastanawiam sie czy polaczyc to kabelkami ekranowanymi czy zasosowac nieekranowany solid core - np. jakas porzadna srebrzanke ??? albo czysta miedz nawojowa ??? Wiadomo ze solid core jest szybki w montazu i wygodny a z ekranowanymi kabelkami to sie trzeba zdrowo nameczyc :( Ale boje sie o przesluchy miedzy kanalami w przypadku braku ekranow na zylach ??? :( Czy ktos z was ma doswiadczenie w tym temacie - co byscie mi poradzili ??? :)

https://www.audiostereo.pl/topic/20525-okablowanie-wewnetrzne-wzmacniaczy/

Moze to zdjecie przedwzmacniacza, za $30,000, posluzy za przyklad jak powinno wygladac okablowanie wewnetrzne. Jak widac, nie ma ekranow, tylko twisted pairs.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzieki Peter :) No wlasnie tego typu okablowanie widzialem najczesciej w klockach Audio Note i inych egzotykach z bardzo wysokiej klasy ... problem ze to nie chroni przed przesluchami - ale jak dobrze brzmi to dlaczego nie. Ja zdecydowanie tak wole bo bede mial 1/10 pracy w stosunku z ekranowaymi kabelkami. Wiesz moze czy do takiego okablowania lepiej uzyc solid core czy multi core ... zastanawiam sie nad srebrzanka 0.8mm w izolacji albo rozplesc Kimbera i tym polaczyc :) a moze porozgladac sie za czyms jeszcze innym ???

Przedwzmacniacz na zdjeciu byl projektowany przez Jonnathan'a Carr, ktorego uwazam za jednego z wiekszych autorytetow w Audio, wiedzial na pewno co robi.

Ja raczej sklanial bym sie w strone solid core. Kimber jest OK, ale z pewnoscia mozna jeszcze lepiej. Cardas chassis wire (20ga.) bylby lepszy, ja obecnie uzywam na sygnal Vampire solid core w emali (26ga). Izolacja jest na tyle dobra ze mozna go skrecic bez przebic, jest tez tani (i dostepny z percyaudio).

>Jak widac, nie ma ekranow, tylko twisted pairs.

Jak widać zasilanie jest poza, obudowa też w dużej częsci z drewna. To i ekrany mogą być zbędne.

Najlepiej, jak ktoś nie jest przekonany, zrobić i przetestowac obie wersje.

>Peter

Ten Vampire 26 ga jest całkiem OK> ale osobiście mam do niego pewne zastrzeżenia. Vampire nie produkuje cieńszego drutu więc nie wiem czy jest to tylko kwestia średnicy (26 AWG to troche za gruby drutjak na sygnałówkę) czy ma takie brzmienie, ale brak mu trochę gładkości i wyrafinowania w wysokich rejestrach i niski bas tez nie jest najlepszy. Ma za to bardzo dobry i szczegółowy środek pasma.

Vampire w tej chwili nie ma go na stanie i być moze już go nie będą mieli. Moze Percy jeszcze go ma ale inne (tańsze :)) źródła juz go nie mają.

A z mojego doświadcznia lepsze brzmienie jest zamiast skrecając przewodniki umieścić je luźno w 5-6mm odległości od siebie. Wzajemna bliskość źle im robi :) Spróbuj kiedyś zamiast skręcania.

Pozdr.

>>26 AWG to troche za gruby drutjak na sygnałówkę<

Z cienszym drutem byloby juz ciezko pracowac wewnatrz urzadzenia, wg rozmiar jest jak najbardziej w sam raz. Poza tym to jest najciensza dostepna wersja (tego drutu)

Zaczalem go urzywac bo sporo mi zostaje z S&B transformatorow. Oczywiscie tylko w produktach na sprzedaz, dla siebie uzywam czegos innego, najczesciej drut z ktorego sa robine te IC:

Ukryta Zawartość

Odnosnie Vampire, nie uderzylo mnie w nim nic wyjatkowo degradujacego, jak powiedziales, ogolnie OK, mysle ze lepszy od Kimbera TCSS.

Ukryta Zawartość

Kable skecone jak na zdjęciu są doskonale ekranowane. Dlaczego wszyscy kojarzą ekranowanie z linką oplatającą kabel z każdej strony? Przecież nie o to chodzi.

Najprostsza skrętką komputerowa również nie jest ekranowana zewnętrzną licą, a tam to jest bardzo ważne, i działa. Pod warunkiem, że podłączymy kable we wtyczce w odpowiedniej kolejności.

_igod_> odbiorniki linii odbierające sygnał ze skrętki w komputerze są różnicowe i dlatego następuje eliminacja zakłuceń poprzez eliminację sygnału wspólnego ,bo zakłucenia w skrętce się indukują tyle że są dzięki odpowiedniemu skręceniu ze sobą przewodów zgodne w fazie i amplitudzie (w pewnym zakresie częstotliwości).

ChUmI zrób eksperyment: dwie skrętki skręć ze sobą około 10 zwojów/1cm długości i sprawdź ekranowanie. W pokazanym wzmacniaczu nie skręcili tych kabelków po to, żeby ładnie wyglądało. Druga sprawa, że są tam małe odległości.

bitrate - przy dużych odległościach, powiedzmy 200 metrów, wystarczy, że zmienimy kolejność zaciśnięcia kabli we wtyczce i nie działa. Sprawdzone osobiście. Podejrzewam, że przez zakłocenia, bo nic innego się nie zmieniło.

Zrobilem search na diyAudio, (designer preampa na zdjeciu: jcarr i wire) i oto co znalazlem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A fakt iż gęsto skręcone ze sobą skrętki w minimalnym stopniu oddziaływują na siebie nie wynika z żadnego cudownego ekranowania tylko z faktu powstawania szeregowego transformatora powietrznego który również dla zakłóceń sumacyjnych stanowi dużą impedancję .Jeszcze lepszy efekt uzyskć można nawijając je na rdzeniu ferrytowym toroidalnym.

Skrętka ma pojemność między przewodami, króra może przeszkadzać, to może być np. 100pF/m. Kabel ekranowany użyty do połączenia punktów w takeij samej odległości będzie miał ze 30-50% krótsze przewodniki niż skrętka, dalej od siebie (nie skręcone silnie), o mniejszej pojemności.

Pojedyncze przewody luzem można śmialo stosowac jeśli transformator jest daleko od przewodów, lub chociażby oddzielony od reszty układu przegrodą metalową, blachą. W przewodach skręcobtch indukujące się zakłócenia kompensują się gdyż Induklowana w nich SEM ma przeciwne zwroty. Jeśli weźmiemy transformator który ma 2 uzwojenia wtórne i złaczymy je poćżtkami lub końcami uzwojeń to wypadkowa SEM będzie zerowa, choć są połaczone szeregowo.

Tak samo skreca się prtzeceiż przewody asilające biegnące od transformatora czy zasilacza do układu.

• 7 lat później...

Albo DNM Reson albo srebrne druty z Sonus Oliva

Cieńsze stosuję do sygnałów wejściowych a te grube do wyjść.

Na fotce masz właśnie druty Sonus Oliva i przekaźniki Omrona do AUDIO gdzie nóżki są wprost wlutowane w gniazda RCA .

Żadnych zbędnych połączeń.

Żadnych kompromisów ;)

Pod warunkiem że trafa są daleko i nie są to sygnały małej wartość podatne na zakłócenia jak w przypadku prempów lampowych.

Tam daję Qeda Qunex 1.

Dobry kabel i ma świetny ekran

Edytowane przez muda44

A co ja tu moge doradzac, gdy inni wiedza lepiej i lepiej doradza. Ale nawszelki wypadek proponuje zrobic kilka wersji i sprawdzic to wszystko chocby na oscyloskopie, zwlaszcza pod wzgledem impulsowym!!

Sorry: na wszelki*

Ten Mundorf jest srebrno złoty, czy on nie jest za ostry, do sonus Oliva, lub na odwrót, chodzi mi o łagodnym, nie ostrym przekazie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O!,... tego nie brałem pod uwagę, czyli coś od Sonus,a

Ukryta Zawartość

.... mała oferta tych drucików jest.

Ukryta Zawartość

Co myślicie o takim czymś na sygnał?

Ukryta Zawartość

Ma jedyne 0,05mm^2, nie będzie za cienki?

Ukryta Zawartość

Co myślicie o takim czymś na sygnał?

Ukryta Zawartość

Ma jedyne 0,05mm^2, nie będzie za cienki?

Ciekawy, nie wiem,... 0,5mm, może elektronicy się wypowiedzą.

znalazłem coś takiego.Sonusa, ale ten szwedzki ciekawy,...

Drut srebrny fi 0,57 próba 99,99 (4N) 14,- pln/mb Do okablowania sygnałowego, zasilającego małej mocy, na interkonekty, mostki, zwory itp. – określony kierunek transmisji.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi