Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podłączyć kolumny ZG 25 C do kompa?

bauzer

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dwie kolumny Unitra Tonsil ZG 25 C i chciałbym podłączyć je do kompa. Były one przeznaczone do podłączenia do jakiegoś starego radia i mają jakieś śmieszne wtyczki. Uprzedzam, że jestem kompletnie zielony w tych sprawach.

Witam!

Te kolumnu byłe sprzedawane do kompletu z min. z amplitunerem Elizabeth. Posiadam takie kolumny w domu i muszę powiedzieć że jak dla mnie to najlepiej grają podłączone pod jakiś starszy unitrowski sprzęt! Jeżeli szukasz do nich wzmacniacza to musisz wiedzieć że kolumny te mają po 25W i 4ohm a co do śmiesznych wtyczek to nie musisz kupować wzmacniacza z pasującymi do tych wtyczek wyjściami na kolumny ale wtyczki zawsze możesz odciąć i kabelki wpiąć do wyjść głośnikowych nowszego typu. I jeszcze jedno, wcale nie potrzebujesz do nich mocnego/dobrego wzmacniacza bo np. Elizabetch miała 2x12W i można na tym zestawie naprawdę dobrze pograć.

Odciąłem kabel od mikrofonu (takiego za 10 zł :) i połączyłem z kablami od kolumn (uciąłem końcówki). Podłączyłem do kompa pod wejście od głośników i grają, ale... strasznie cicho. Więc nie pozostaje nic innego jak wzmacniacz?

>Odciąłem kabel od mikrofonu (takiego za 10 zł :) i połączyłem z kablami od kolumn

> (uciąłem końcówki). Podłączyłem do kompa pod wejście od głośników i grają, ale... strasznie cicho.

ostatnio kolezanka w pracy spytala mi sie czy nie moge jej dac grubszego kabla do drukarki bo jej za wolno drukuje :)

Takie praktyki mogą doprowadzić do spalenia karty dźwiękowej. Kup wzmacniacz i nie oszczędzaj paru groszy na kupnie starego polskiego badziewia, które pogra jakiś czas i padnie, tylko kup coś porządniejszego. Na allegro masz sporo wzmaków z przedziału 200-400zł. Wydasz raz a dobrze i nie będziesz się martwić. POZDRAWIAM:)

Właściwie to co jest nie tak z polskimi wzmakami?! Wzmacniacze to wraz z kolumnami najtrwalsze polskie urządzenia, a przy tym tanie w naprawie (jak już coś nawali). Ja osobiście uważam, że do kompa najlepszy jaet tani polski wzmak (np. fonica PW3015/17, która do muzyki się wcale nie nadaje, ale za to przy kompie gra bardzo dorze). W tym przypadku jednak problemem może być niska impedancja kolumn, na którą trzeba zwrócic uwage przy szukaniu wzmacniacza. Kupione urządzenie musi być kompatybilne z kolumnami 4 ohm, bo inaczej może się przegrzać i spalić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.