Skocz do zawartości
IGNORED

potencjometr do marantza

beautifulmind

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 lata później...

Ostatnio kupiłem Marantza PM7000. Gra ładnie - optycznie perfekt. Ale mam problem z potencjometrem. ?Mianowicie po uruchomieniu jeden kanał nie grał - poruszanie gałką pomagało. Oczywiście potencjometr popsikałem odpowiednim środkiem. Zabieg ten w połowie naprawił usterkę, ponieważ przy małym poziomie głośności jeden kanał gra wyraźnie głośniej. Czy ktoś wie gdzie można kupić taki potencjometr? Na potencjometrze jest napis Alps, ale już wpisanie w google jego oznaczenia nie daje żadnych rezultatów.

Po dokładnym obejrzeniu dochodzę do wniosku, że ten potencjometr był już wymieniany (pozostałości po kalafonii). Tak więc proszę podajcie jakiś namiar na taki potencjometr lub zaproponujcie jakiś zastępczy, bardziej dokładny.

Pozdrawiam

Marc

Tam jest 2x100kohm z silnikiem, o charakterystyce logarytmicznej. Możesz tam wstawić pasujący mechanicznie potencjometr z silnikiem nawet innego producenta (Panasonic, Noble), byle o tych samych parametrach. Ewentualnie bez negatywnych konsekwencji możesz też wstawić 2x47kohm o charakterystyce logarytmicznej.

Błąd współbieżności jest niestety częstym zjawiskiem w tych potencjometrach. Jak trafisz na kiepski egzemplarz to znów będziesz miał to samo.

Czy taki alps będzie odpowiedni do mojego PM7000?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.