Skocz do zawartości
IGNORED

glosniki + kable gł. do rotel 931

v12

Rekomendowane odpowiedzi

temat wraca - w tym ktory znalazlem stanelo na audience 52/72 -> nie na moj portfel w najblizszym czasie (za duzo obowiązkowych plyt/nalóg)

pokoj 4x5 m. w miare mozliwosci potrzebuje pelnego spektrum z szybkim basem (nie koniecznie schodzącym ponizej 55hz)

tłustym srodkiem i miękką górą,bez "gwoździ" w 8khz.

mam tu tymczasowe kolumny tonsil'a (8ohm) - miedzy 500 - 3500 jest ok,ale dołu zdecydowanie za duzo.

góra martwa ,dopiero po max.wyeksponowaniu na wzmaku daje rade.

^zgaduje ze to kombinacja fatalnych wlasciwosci kolumn,ich 8 ohmów i zbyt dlugiego kabla. tak czy siak -tego sie nie da sluchac.

czy mozliwym jest ozywienie dzwieku kolumnami do ok. 1000-1500 PLN? (btw. muzyka : elektronika od koener'a do autechre,rod modell,thorsten profrock i tego typu elektro-eksperymenty)

druga rzecz: kable: potrzebne bedzie ok 2x3m - sa jakies tanie cuda do 35-40 PLN/metr ktorymi moznaby sie "wykrecić" w tym przypadku? (zakladajac jakis konkretny model kolumny: M2 lub "coś zbliżonego")

^z tą kwestia pewnie zostane odeslany z powrotem do wyszukiwarki,ale spróbować nie zawadzi ...(chyba) :)

https://www.audiostereo.pl/topic/20619-glosniki-kable-g%C5%82-do-rotel-931/

Hej :) Witamy w klubie rotla :-)

Kolumny question -> po paru zmianach i próbach podłaczyłem 931'kę do kupionych okazyjnie i 2nd handowo DALI 104 (ok 900zł!!!) i zagrało tak jak bym chciał. Kolumny wyszperałem pare lat temu w sklepiku na ul. Kopernika.

Przywiezli je wtedy dla porównania z nowymi dali 5005, staneło na 104'ki i tak zostało. Góra zdecydowanie nie martwa, jest bez podkręcania regulacją, dołu także w ilościach akuratnych. Cieżko je dostać, ale co jakiś czasp ojawia się ich następca : model 505 i także ok 1000 zł chodzi w odsprzedaży. A dla basolubnych słuchaczy do wyrwania jest wersja 606 :)

Jest tylko jeden mały problem :) Dali 104/505 i panny. Otóż te kolumny są naprawdę ochydne :) jeśli masz żonę to ona tego nie zniesie :-) Dali 104 (505 też chyba) pokryte są futerkiem na ściance frontowej, mają niesymetrycznie rozłożone głosniki (jak w niektorych proacach), optycznie dziwnie zamontowane (wystają na 5 cm z przodu) a ich foliowa okleina woła o pomstę do nieba :-)) Wizualnie jest to przejście dość ciężkie, sam się łapie na wstrząsach i dreszczach na ich widok :-)

pozdrawiam, akr

ps. to futerko jak zapewnia producent, jest antyrezonansowe, nie chodziło tu o estetykę :) Aż tak zboczeni to duńczycy nie są :)

^jezeli miales okazje poznac bjork,to tak jakbys znal moja zone*...

a tak blizej ziemi: jestem w stanie strawic nawet róż ;) jezeli to zagra tak jak lubie.

estetyka "naoczna" owszem wazna,ale priorytet gdzie indziej.

• 2 miesiące później...

osobiscie mam opory do nabywania akurat kolumn 2nd hand -

widzialem na allegro audience 52 za 2300 (3 letnie,podobno malo męczone -ale gwarancja jest....w sumie zadna,chyba ze przesadzam, ale pare razy juz zdązylem sie naciąć tu i ówdzie)

z drugiej strony audience 42 - nowe za 2100 - warto zaryzykowac? czy szukac dalej.

(ceny sklepowo-salonowe są o pare stów wyzsze - acz widzialem tylko kilka)

z racji miejsca zamieszkania,nie mam w okolicy gdzie ich odsluchac (nieprawdopodobne? a jednak) .

niby nie fortuna,ale na ulicy takie sumy zazwyczaj nie leżą ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.