Skocz do zawartości
IGNORED

Nowoczesna muzyka z symfoniką ...

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym sięWas zapytać o nawy kapel ktore grają metal symfoniczny, oraz ogólnie płyty, na których można znaleźć elementy symfoniki. Wiem że to bardzo szerokie określenie więc prezycuje moje wymogi:

Metal:

1) jak naj mniej growlu ..... nie lubie jak nie rozumei słów ...

2) wokal żeński - nie nawidze męskich wokali (prawie zawsze)

3) Muzyka ma to być połaczenei ciężkiego brzmienia gitar, kopiącej perkusji, orkiestry symfoniczniej i chóru ....dużo chórów ...

Szukam także płyt, na których znajde zdecydowanie klasyczną, ale nowoczesnąmuzyke symfoniczną. Jesli ktoś oglądał (lub będzie dzisiaj na Polsacie oglądać) "Romeo&Julie ", lub widzial zapowiedzi Polsatu na ten że cykl filmów...to w tle tych zapowiedzi leciała taka bardzo patosowa, podniosła muzyka z potężnym chórem. Jest to kawalek "O Verona" ze ścieżki dzwiękowej własnei z filmu "Romeo&Julia".

Właśnie czegoś takiego szukam ... i bęge BARDZO wdzięczny za każdą propozycje ...każdą sprawdze i będe sięstarał z biegiem czasu doprecyzowywać opisy muzyki, którą poszukuje.

https://www.audiostereo.pl/topic/20656-nowoczesna-muzyka-z-symfonik%C4%85/

CARL ORFF - CARMINA BURANA

To z klasyki lektura obowiązkowa .

Motyw przewodni bardzo często wykorzystywany w filmach , jak i w muzyce przez wykonawców metalu .

Choć pewnie już to znasz skoro taką muzykę lubisz .

Trzech śpiewaków i chór. Efektownie napisana partia orkiestrowa eksponuje brzmienie rozbudowanej perkusji i dwóch fortepianów, które to instrumenty stanowią rytmiczne continuum całości.

jeszcze jeszcze jeszcze !!!

Chciałbym cośtylko sprecyzowac ...nie chodzi mi tylko o metal symfoniczny ... ogólnie symfoniczna muzyka ale nowoczesna ... w szkole muzycznej sienagrałem dość klasyków ... i jakośmnie to nie ciągnie :)

no bez przesady - we Wrocławiu było, bo sam kupiłem. Później też bywała w empiku, choć przyznam, że mieli może po jednym egzemplarzu za każdym razem...

Timo Tolkki - Classical Variations And Themes; to kolejna płyta chyba podchodząca pod twe przerafinowane wymagania - też ją mam, i też chyba nie do dostania... Jakiś Fin łomocze na gitarze dość metalowo i klasycznie, ale niestety żadna topielica nie śpiewa...

w ostateczności można "po kanadyjsku" zasadzić klona... ... ...

muzyka łagodzi obyczaje

trudne pytanko . . . moze cos z tych sie spodoba:

Fields of the Nephilim, Haggard, Ludus Danielis z plyta The Harp Consort (naprawde piekna plyta), Silver Mt. Zion, Swans, Theatre of Tragedy, Summoning (chociaz to juz typowy symfoniczny black metal)

Doprecyzowuje .... Haggard i Therion to jak najbardziej muzyka z elementami symfonicznymi ale od razu zalatującymi na średniowiecze .... jakby DCD z gitarami ... nie oto mi chodzi bo z tego gatunku to już chyba wszystko obleciałem co mogłem.

Black Metal i Death odpada ... bo też już to znam :) szczegulnie lubie Tristanie ]:->

Dalsze propozycje jak najbardziej mile widziane :)

P.S. Tylko bez rzeźni ...dzisiaj przyszły mi 14-stki Vify i za potężnie to to nie wyglada... mogą być dymy :)

wovo

jeśli język niemiecki Cię nie odrzuca, to spróbuj Lacrimosa, zwłaszcza płyta "Elodia". Pokręcony duet pochodzący ze Szwajcarii, na Elodii jest spora sekcja symfoniczna, a kobitka udziela się zdecydowanie częściej niż facet. Bardzo lubię ich album "Stille" ale tam orkiestry jak na lekarstwo...

A co do Tristanii to zgadzam się w całej rozciągłości, choć nowa płyta ciut mnie rozczarowała... Beyond The Veil o World Of Glass to było TO! :-)

Pozdrawiam,

Olo

otuż to :)

Co do niemieckiego języka to go nienawidze...nietrawie i w ogóle ... w ogóle do muzyki nie pasuje ...jest za twardy chyba że ... RAMMS†EIN ... :D

Ale nie omieszkam spróbować co to mi poleciłes :)

"†" - to miał być krzyżyk :)

Powiem jeszcze cośco moze ułatwi sprawe ...bardzo lubie Artrosisa płyty "Pośród kwiatów i cieni" i "Ukryty Wymiar" a także Moonlighta plyta "floe".

Te tytuły nie zawierają elementów symfoniki, lecz bardo podoba mi sieich linia melodzyczna ... Jakby costakiego było śpiewane chórem to poprostu mam odlot przed sprzętem ... lepszy niż przed kobietą :P

wovo, 24 Sie 2005, 18:52

>Te tytuły nie zawierają elementów symfoniki, lecz bardo podoba mi sieich linia melodzyczna ... Jakby

>costakiego było śpiewane chórem to poprostu mam odlot przed sprzętem ... lepszy niż przed kobietą :P

Współczuję ;-)

A tak na poważnie, to zainteresuj się jeszcze Theatre Of Tragedy - co prawda pojawia się tam growling, ale jego kontrastowe zestawienie z bardzo kobiecym wokalem daje zaskakująco dobry efekt.

Pozdrawiam,

Olo

tak ... popieram ale Theatre of Tragedy to metal ... a mi zależy na czymś spokojnym... nowoczesna muzyka symfoniczna ... bez elemntów metalu ... coś jak "O Fortuna" właśnie z Carl Orff. Therion ją zagrał ale to już jest za ciężkie ...tzn jest super ale nie o ten styl mi chodzi ...chodzi mi poprostu o czystą klasyczną symfonike.

Polecam dzisiaj Romea&Julie i kawałek "O Verona". Pojawi siew filmie ... jedyny symfoniczny kawałek na OST.

A jakie znasz płyty Therion?? jak dla mnie bardzo nowocześnie grają na ostanim krążku z przewagą chóru zdecydowanie i nie słyszałem tam nic z DcD- jak rozumiem chodziło Ci o Dead Can Dance

mam wszystkie płyty ... linia melodyczna Theriona to ewidentnie muzyka średniowieczna...

Nie chodziło mi konkretnie o kawałki Dead Can Dance`a ale DCD tez gra muze średniowieczną... i szczerze mówiąc wole DCD od Theriona, bo Therion zamiata tymi gitarami...a każdy kolejny kawałek jest podobny do poprzedniego ...DCD ma w cobie to coś ... cośmrocznego ]:->

Co do Theatre of Tragedy to rozumiem, ze mowa o 2-ch pierwszych plytach. Na nastepnych grupa zrezygnowala z deathowych wokali. Muzyka tez sie diametralnie zmienila przez jakis gotycki rock do techno indriustalnych klimatow. Niestety...

Slav, z ToT właściwie najbardziej zjadliwa po latach jest chyba ich 'Velvet Darkness They Fear', potem się poddali.

Jeśli jednak już przy tej okazji wspominamy ToT to zaproponuję coś innego: Sins of Thy Beloved, krażek 'Lake of Sorrow', nie kupowałem tej płyty podejrzewając kapelę nudne o kalkowanie modnego układu kilku kolesi + panienka. Tu akurat panienek jest chyba ze dwie nawet, gości z 4, ale jak dają, o Zeusie :D Growl taki, że się mi wszystko w pokoju trzęstło gdy wokalista zaczynał, panny popiskują fachowo, muzyka bardzo fajna i urozmaicona, no i linia skrzypiec - skrzypiec jest na płycie mnóstwo, może nie aż tyle co na pierwszej płycie Ankh'a, ale też dużo. Ja sobie to wpisałem na swój short-list płytowy, myslę że jesli dyskusja zeszła na ToT i Therion to trzeba koniecznie o Sins of Thy Beloved wspomnieć :-) Wstawie malutką okładeczkę, większej nie znalazłem :-)

pozdro, akr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No z tym średniowieczem to trochę przesadzasz. Osobiście nie lubie Therion, może poza dwiema pierwszymi płytami, ale to zupełna inna bajka, a DcD rzeczywiście ma to coś, nie wiem czy słyszałeś Arcana, ale jeśli lubisz DcD to ich muzyka Ci się spodoba. W sumie nie tego szukasz.... Muzyke do Romeo i Julia robił chyba Craig Armstrong, moge się mylić oczywiście, poszukaj może jego płyt, nie wszystkie kawałki są symfoniczne, ale muzyka zajebista.

DcD to tylko początek ... Motral Coil... Sigur Ros... To jest czad :)

Jełsi chodzi o muzyke z Romea i Julii to tylko ten jeden kawałek mi wpadł w ucho.

Co to SOTB to zdecydowanie za cieżko ... ale płytą nie pogardze ...odmiana dla tristanii musi być.

Prosze o dalsze propozycje :) Z każdą z nich bardzo chętnie siezapoznam a ToT... miałem dyskografie na HDD w mp3 ale nigdy nei zwracałem na nich uwagi...wczoraj przesłuchałem i powiem tak ... muza fajna ale nei ma tego czegoś ...nie ma tego czegośco ma np. Nightwish, co ma DcD...

Jestem bardzo wybredny, a najbardziej jeśli chodzi o 2 sprawy ... kobiety i muzyka ... dumny jestem z tego, ale ciężko mi dogodzić :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.