Skocz do zawartości
IGNORED

JBL S. Cinema czy JBL Nort. Movie 1 ????

Bardus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam prośbę o profesjonalną radę w zakresie wyboru zestawu kolumn. Właśnie się przeprowadzam i planuję zakupić kino domowe do pokoju o powierzchni 24 m2 jednak częś dotycząca kina będzie zlokalizowana w jednej części pokoju (pokój prostokątny) mniej więcej o powierzchni 15m2. Na cały sprzęt planuję wydac max. 4500 zł

Zależy mi na kolumnach JBL'a, montowanych najlepiej na ścianie (scs260.6 lub Northridge Movie 1) ale niestety w MM ani w innych tego typu salonach nie mają tego rodzaju sprzętu do odsłuchu... proponowali mi zestawy np. panasonica czy philipsa z satelitami i wmawiali, że te zestawy (za 1500- 2500 zł) idealnie będą się sprawowały- pier..., ok... mam w nosie takich znawców- sprzedawców.

Zwracam się do Was z prośbą o konkretną radę czy kolumny z serii Simply Cinema JBL'a w takich wymiarach pokoju będą odpowiednie (moja Żona ma jedno zastrzeżenie - wymiary...muszą by małe, żadne podłogowce, a szkoda bo bym Was nie pytał :-), oczywiście cena również się liczy... Jeśli nie to bardzo proszę o propozycje w zakresie innych zestawów

Planuję zakup w Poznaniu... liczę na propozycje :-)

Z góry dziękuję za każdą rozsądną radę :-)

Pozdrawiam,

https://www.audiostereo.pl/topic/20671-jbl-s-cinema-czy-jbl-nort-movie-1/

Proponuje 3 pary JBL E10 $99 za pare z B&H (mozna jeszcze taniej kilka $, ale B&H jest godna zaufania firma wysylkowa w USA), to bedzie $300 + przesylka za 6 glosnikow dobrej klasy na sciane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zostanie sporo z budzetu na subwoofer i tu trzeba kupic cos dobrego, te w zestawikach sa cienkie. Chcialbym zaproponowac oczywiscie Sony SA-WX900 ($580+ przesylka) ;) do obejrzenia w moim watku o nim

Ukryta Zawartość

... ale pewnie zaraz sie odezwa krzyki i wrzaski, ze za duzy, za mocny, za glosny, ze laryngolog wskazany, ze po co, ze nie ma, ze trudno kupic, zamowic, ze lepiej wypierniczyc tyle samo pieniedzy w M1 na jakas zabawke 250W. Nie mam nic do dodania, dziekuje za uwage, oddaje glos innym specjalistom od mikro-zestawow :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem okazję przetestować JBL a konkretnie SCS260.6 w pomieszczeniu podobnym do twojego / około 15 m2 / podłączone pod H/K AVR 130 I DVD 22 ,kable OEHLBACH , moje odczucia :

1) kino -bardzo ciekawy dżwięk , polecam jest wszystko co potrzebujesz .......

2) muzyka- imprezy tym nie nakręcisz , czegoś brak

3)wygląd -rewelacja

4)jakość wykonania - bardzo dobra

5) moim zdaniem rewelacyjny subwoofer - polecam

decyzja należy do ciebie ale mozna pieniążki moim zdaniem zainwestować troszkę lepiej............,

osobiście wybrałbym np zestaw Cantona CD 1 movie, sprawdził sie bardziej na tym samym zestawie H/K

pozdrawiam

Mam wlasnie ten zestaw glosnikow w pokoju o pow. 20m2 i jestem z niego zadowolony. W kinie rewelacja, odsluch muzyki naprawde dobrze (w odsluchu wielokanalowym np.SACD) bardzo dobrze. W moim przypadku rowniez decydowal rozmiar glosnikow (a konkretnie delikatna sugetia zony :-) . Pozdrawiam

>Mam wlasnie ten zestaw glosnikow w pokoju o pow. 20m2 i jestem z niego zadowolony. W kinie

>rewelacja, odsluch muzyki naprawde dobrze (w odsluchu wielokanalowym np.SACD) bardzo dobrze. W moim

>przypadku rowniez decydowal rozmiar glosnikow (a konkretnie delikatna sugetia zony :-).

Również, myślę o podobnym zestawie, czy uważasz, że scs 200 wystarczył, by do pokoju 20 m2,

miało by to grać z Yamahą 457

czy satelity są 8 Ohm, bo z kolumnami JBL róznie to bywa?

• 2 miesiące później...

>Miałem okazję przetestować JBL a konkretnie SCS260.6 w pomieszczeniu podobnym do twojego / około

>15 m2 / podłączone pod H/K AVR 130 I DVD 22 ,kable OEHLBACH

do andyt74

jakiej średnicy był ten kabel, bo widziałem styki w tych kolumnach

i wiem, że bez kombinacji kable o wiekszej średnicy nie wydą

ogromny minus na styki w głośnikach dla JBL nie odkręcałem śruby

mocującej całe gniazdo, bo być może istnieje możliwość wymiany gniazd,

kable orginalne są fatalne ucieka 30% możliwości monitorów

>andyt74, 2 Gru 2005, 20:41

>o ile dobrze pamietam 2*2,5 mm ......

a jak były podłączone, przez jakąs przejściówkę?

no, bo styki w tych monitorach mają otwory max 0,7 mm2,

więc trzeba coś wykombinować, albo może wymienić gniazda,

które zamocowane są na jednej śrubie jeszcze tego nie odkręcałem

• 4 lata później...

Wymieniłem oryginalne kabelki 0,7 na 2,5 Thomsona, udało mi się kupić w wyprzedażach poświątecznych niedrogo 4 roliki 10m Thomsona OFC. Dżwięk zyskał nieco na szczegółowości, ale musiałem się nieco napracować z podłączeniem tych kabli pod głośniki ze wzgledu na małe otwory w zaciskach, ale jakoś się udało.

Zaletą jaką zauważam coraz bardziej takiego zestawu jest to, że w warunkach domowych, jeżeli nie ma się specjalnie wydzielonego pomieszczenia do kina, a chce się mieć jednak kino w domu - nie warto się pchać w potężne koluny zestawu 5.1. Bo małe głośniki jednakowe spełniają dobrze swoją rolę na podbudowie basowej z przyzwoitego subwoofera (mam warażenie czasem, że mój jest za mocny - szkoda mi sąsiadów). Do słuchania muziki należy, albo wykorzystać 2 strefę w ampli, albo jak ktoś chce wydać więcej kasy i ma miejsce zbudować osobny zestaw stereo. Mi osobiście wystarcza 2 strefa.

Najważniejszą sprawą w uzyskaniu przyzwoitego efektu kinowego i stereo jest właściwe ustawienie głośników. Opinia amatora - nie zapalonego audiofila słuchającego sprzętu.

"Bo małe głośniki jednakowe spełniają dobrze swoją rolę na podbudowie basowej z przyzwoitego subwoofera (mam warażenie czasem, że mój jest za mocny - szkoda mi sąsiadów)."

W jaki sposób aktywny subwoofer, który posiada niezależną regulację od reszty kolumn, może być za mocny? Jeśli jest "za mocny", to go skręć za pomocą potka albo ścisz w setupie ampli.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

>W jaki sposób aktywny subwoofer, który posiada niezależną regulację od reszty kolumn, może być za

>mocny? Jeśli jest "za mocny", to go skręć za pomocą potka albo ścisz w setupie ampli.

Tu raczej nie chodziło mi, o fakt, że jest za mocny w sensie głośności,

(ma ustawione na ok. 1/3 poziomu wzmocnienia na subie, oraz w setapie ampli

najwyższy stopień kompresji dźwięku - chyba tak to się przekłada, co daje bardzo

zaskakujące czasem różnice w dynamice dźwięku, szczególnie przy wybuchach.

ale o fakt, że przenosi tak basy, że niesie je do 2 piętra mieszkam w małej kamieniczce

na parterze, u góry mam starszych państwa, na szczęście mój sub jest nieco słabszy od suba

sąsiada z 2 piętra, zbudował sobie Sam subka z 400W-owym wzmakiem, bez regulacji natężenia głosu,

ale ma tez pokój ok. 45 m2, wiec zwykle jest na niego. Na szczęście bas ma to do siebie, że trudno zlokalizować źródło dźwieku.

Ale ogólnie stwierdzam, że sub w moim zestawie jest elementem dominującym,

wręcz jakby go było za dużo, nie wiem czy pozostałe produkty JBL tak też

oddają dźwięk, ale do muzyki raczej szukam czegoś mniej męczącego

- to co jest super w kinie, w muzyce staje się męczace,

dlatego rozglądam się za jakimiś sensownymi głośnikami do mojego ampli (w granicy 2k zł-2,5kzł),

które zastąpią obecnie grające Tonsilki, które chyba w swojej cenie nie maja konkurencji.

"przenosi tak basy, że niesie je do 2 piętra mieszkam w małej kamieniczce na parterze"

Akurat wielkość suba nie ma w tym przypadku znaczenia. Przede wszystkim ważne jest, z jaką głośnością gra sub i jakie przenosi pasmo.

"mój sub jest nieco słabszy od suba sąsiada z 2 piętra, zbudował sobie Sam subka z 400W-owym wzmakiem, bez regulacji natężenia głosu, ale ma tez pokój ok. 45 m2, wiec zwykle jest na niego"

To, że sub ma moc 400W nie ma znaczenia. Sam zauważyłeś, że sąsiad ma spory pokój, więc sub musi mocniej "hajcować", przez co jest mocniej słyszalny u sąsiadów i przez to uciążliwy.

Wydaje mi się, że gdybyś ze swoim subem poszedł do sąsiada i "odkręcił" go na taki sam poziom głośności, jak odkręcony jest ten sub 400W, to efekt dla sąsiadów byłby identyczny.

"sub w moim zestawie jest elementem dominującym, wręcz jakby go było za dużo, nie wiem czy pozostałe produkty JBL tak też oddają dźwięk, ale do muzyki raczej szukam czegoś mniej męczącego - to co jest super w kinie, w muzyce staje się męczace"

Jeśli sub męczy, to może to oznaczać, że niestety jest albo źle skonfigurowany, albo źle ustawiony w pomieszczeniu.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.