Skocz do zawartości
IGNORED

3 niezłe monitorki - który wybrac !!!!!

Noru

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich i z góry bardzo dziekuje za pomoc.

Moje preferencje muzyczne, sprzęt i warunki lokalowe są na stronie "O mnie" i bardzo prosze i pomoc w doborze monitorków do tego zestawu.

Zastanawiam sie nad ktorymś z tych trzech:

1. ALR Jordan Entry 2M

2. ELAC ELT 7

3. Tannoy M2

....którego proponujecie??? A może zaproponujecie mi coś innego???

Każdy z tych trzech monitorków moge miec za 500zl wiec szukam czegos w tej cenie.

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Pozdrawiam - Norbert z Kielc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2990-100004158 1170273488_thumb.jpg

post-2990-100004159 1170273487_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdzie trzech się bije, tam czwarty korzysta ;)

Ukryta Zawartość

Powodzenia

Ukryta Zawartość

No to jednego juz eliminuje:

1. ALR Jordan Entry 2M

a dlatego, że:

-zalecane dla wzmacniaczy o mocy powyżej 30 watów

-pasmo przenoszenia 50-23000 Hz

-impedancja 4 omy

-moc nominalna 80 watów,muzyczna 110 watów

-wymiary ( wxszxgł w cm ):33x20x28,5

-waga: 5,9 kg

-wyprodukowane w Niemczech

....czyli tak:

-za mało schodzą - 50Hz to zdecydowanie za mało - szukam czegos od 35Hz no max 40Hz

-no i średnica glośnika niskotonowego jest troszke malutka - najchętniej przyjolbym 20cm no nim 18cm

Ale za to podobają mi sie ich wymiary - 33x20x28,5 - są całkiem glebokie a to duży plus oczywiście jezeli chodzi o dolne czestotliwości i ogolną glębie i potęge dźwięku no i do tego sa mocne - 80/110W to calkiem sporo jak na monitorki.

No ale ogólnie wydaje mi się ze jednak Tennoy M2 będą od nich mocniejsze i będą miały lepszy bas.

JPW P1 znowu mają świetne glośniczki no i 20cm niskotonowy ale za to pudla nie są za duże jak na takie glosniki no i jeszcze niewiem jak nisko schodza według danych producenta.

Moze ktoś wie??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Noru:

> za mało schodzą - 50Hz to zdecydowanie za mało - szukam czegos od 35Hz no max 40Hz

35Hz w monitorkach? Jeśli mam być szczery, to nie uwierzyłbym w tak niski bas w monitorkach, nawet jeśli miałyby tak napisane w parametrach technicznych...

No ale 50Hz to nie wiem czy sprosta dobremy kontrabasowi a wydaje mi się ze Tennoy M2 zejdzie spokojnie niżej niz 50Hz.

No fakt 35Hz w monitorkach jeszcze nie widzialem ale to 40Hz mogło by byc :)

Dzieki za wpis.

No i mamy kolejną sztuke :)

5. MAGNAT Vector 22

Pasmo przenoszenia 35Hz do 35kHz -- chyba cos za dobre osiągi jak na monitory Magnata (producent kłamie?)

Wymiary wys 38cm , szer 22cm , głęb 29,5cm -- czyli całkiem spore no i głębokie :)

Zastanawiam sie czy stanowią konkurencje dla Tannoy M2.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Snajper, 26 Sie 2005, 11:35

>Noru:

>> za mało schodzą - 50Hz to zdecydowanie za mało - szukam czegos od 35Hz no max 40Hz

>

>35Hz w monitorkach? Jeśli mam być szczery, to nie uwierzyłbym w tak niski bas w monitorkach, nawet

>jeśli miałyby tak napisane w parametrach technicznych...

To akurat ja sprzedaję te Jordany.I nie chodzi wcale o to,ze w tej chwili je reklamuję.Bo prawdę mówiąc nawet

specjalnie nie spieszy mi się ze sprzedażą.Trafi się kupiec to dobrze nie trafi też dobrze.(Zresztą od czasu do czasu podłączam je i słucham)

Ale to muszę napisać:Tannoy'e mają dysponować lepszym basem niż Jordany?

-> Noru

"Pasmo ... 35Hz do 35kHz -- chyba cos za dobre osiągi jak na monitory Magnata (producent kłamie?)"

Nie producent nie kłamie, tylko podaje parametr pewnie przy 10 db spadku :P

Kaszana ---->

No nie wiem czy M2 maja lepszy bas od Jordanów - własnie chcem sie dowiedziec co moge kupic najlepszego do mojego sprzetu, preferencji muzycznych i pokoju w cenie do ok 500zł - oczywiście mowa o kolumnach z 2 ręki :)

Kyle -----> no wiem ale dla mnie ogolnie 35Hz w monitorkach to abstrakcja ale chcem zeby miały 40-45Hz bo słychałem JBL niepamietam modelu i one mialy 55Hz i grały sztywno jak deski :)

Szkoda ze te Jordany maja 14cm glośniczek bo gdyby były troszke szersze i wepchneli by do nich 16,5cm to nawet bym sie nie zastanawial w tej cenie no ale niestety tak nie jest wiec chyba zostaje mi kupic Tannoy M2 i zacząc pomalutku je poprawiac - po pierwsze okablowanie no i jak zlape troche gotowki to wezme sie za zwrotnice bo to chyba najslabszy punk M2.

Chyba ze ktos poleci mi cos innego co w tej cenie bedzie lepsze od M2.

Recenzja Tannoy M2 (48Hz):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6. SONAB A-120 ---- następny kandydat do porównania. Nigdy nie miałem doczynienia z ta firma ale z wyczytanego wiem ze cos tam soba reprezentuje.

Ono aukcja z tymi kolumienkami:

Ukryta Zawartość

Co jeszcze możecie mi zaproponowac w cenie do ok 500zl ??

Przydałby się McGyver :) ....ale jakos nie odpisuje na maile.

Ukryta Zawartość

Danymi o charakterystyce przenoszenia bym się nie przejmował za bardzo z kilku powodów:

Po pierwsze producenci tu nagminnie ściemniają i stosują różne metody pomiaru, cokolwiek nieporównywalne.

Po drugie to pasmo jest podane zwykle dla sygnału sinus odpowiadającego mocy 1W, co niewiele mówi o tym jak zachowa się głośnik np. przy obciążeniu impulsowym o większej.

Te Elaki coś mi wyglądają na znacznie wyższej klasy produkt niż M2, które były budżetówką z klasy cenowej

Pioneer A-705R ma chyba wystarczająco dużo prądu zeby napedzic kazde monitorki :)

PAtrze tez na wiek kolumn bo te Elac są z konca lat 80-tych moze poczatku 90-tych a M2 stosunkowo niestare.

Cena jest ta sama no i M2 moge odsłuchac a Elac kupuje w ciemno.

Więc chyba zdecyduje sie na M2.

Czekam jeszcze tylko na odpowiedz od McGyvera co on moze mi zaproponowac albo poskladac w tej cenie :)

No, skoro rozmiarami głosnika się sugerujesz, i parametrami technicznymi, to.... czuję, że kolejne M2 będą niedługo w ogłoszeniach ;)

Pozdrawiam

Posiadacz kolumn z 12 centymetrowym głośnikiem ;)

Mysle ze zjadaja M2 na sniadanie:)

Ukryta Zawartość

No wlasnie a co z reszta pasma ? Interesuje ciebie tylko bas, to rzebys sie nie zdziwil jesli chcesz do jakiegos lupania po scianach kupic monitorki.

Ukryta Zawartość

Gdybys szukal jednak naprawde dobrej konstrukcji przetwarzajacej bas to napewno nie obejdzie sie bez siegniecia po wieksze fundusze i Radmor LS-30 bedzie mysle warty uwagi. Jest w tej chwili na allegro za 1400 zl. Co jest cena troche za duza biorac pod uwage ze nowe kosztowaly 1600 zl :)

Moim zdaniem powinieneś odpuścić sobie Tannoy'e.Na pewno lepszym wyborem będą Magnaty czy Mission.

Kilka lat temu miałem Tannoy'e M1,które były bardziej doceniane niż M2.Kupiłem je bez odsłuchu(po raz ostatni zrobiłem coś takiego),na podstawie rewelacyjnych opinii w testach.

Zakup okazał się potwornym niewypałem:głośniki były całkowicie pozbawione werwy,życia,grały dźwiękiem ciemnym,przymulonym jakby ktoś narzucił na nie koc.Zero dynamiki,basu.Jednym słowem tragedia.

• Redaktorzy

Tannoy M1 były 2 razy mniejsze niż M2. Naprawde kupiles je, bo w swojej klasie mialy wiecej gwiazdek? He he. Co do innych tu wspomnianych, Sonab prawie zawsze miał złe recenzje, a co do wymienionego na początku JPW P-cośtam, to dotarłem wczoraj do recenzji w Magazynie sprzed 10 lat, i była niezbyt przychylna. Konkluzja: "szkoda, że do takiej ładnej skrzynki dali tak słabe głośniki".

• Redaktorzy

"Szwedzkie kolumny legendarnej audiofilskiej firmy SONAB A-120"

Ktoś w tej aukcji nieźle sobie pojechał. Sonab to taka szwedzka tandeta, obecnie noszą nazwę Proson Ab.

Tak,Tannoy'e kupiłem wysyłkowo ( w moim mieście ciężko było cokolwiek odsłuchać i kupić ) tylko na podstawie

testów.Pamiętam takie zdanie z recenzji:"Jeżeli masz do przeznaczenia kwotę X ( a taką dysponowałem),nie szukaj dalej.M1 to rewelacja".

To była tragedia, a nie "rewelacja".

Tak,wtedy byłem taki naiwny,że myślałem iż testy są coś warte.

jozwa maryn ------> widze,że na ciebie zawsze można liczyc - dzięki za pomoc , tak właśnie myślałem ze Sonab to jakis bubel bo jakos w żadnym studiu ich nie stosują :) Co bys jeszcze zaproponowal w cenie M2 ????

a co do reszty -------> Panowie zanim odpowiecie przeczytajcie łaskawie caly watek bo chyba tego nie zrobilicie piszac takie brednie ze nie interesuje mnie reszta pasma i ze szukam czegos do łupania po ścianach. Preferencje i sprzet jest na stronie "O mnie" a cała reszta jest napisania dokładnie w wątku. Ale i tak dziękuje za wpisy, kazdy sie przyda.

McGyver-----> gdzie Ty jestes jak cię nie ma .... bo jestes tu potrzebny :)

Wywnioskowalem twoje preferencje po tym co napisales w tym watku, szukajac basu schodzacego ponizej 40 w monitorkach za 500 zl. Jesli calosc pasma sie dla ciebie liczy to mysle ze powinienes zrwocic uwage na te mission 772. Tannoye M2 tak , ale po tuningu. Pozatym nie ma co kupowac bez odsluchu. Jesli spodobaja ci sie tannoye to je bierz mozna z nich pozniej jeszcze troche wycisnac zmieniajac badziewna zwrotnice.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.