Skocz do zawartości
IGNORED

kable mogami - kto zna prawdę?

smog

Rekomendowane odpowiedzi

Ściągnąłem ze strony domowej mogami, ich pełny katalog kabli. Nie ma w nim kabli z nazwami handlowymi, np" "blue rocket, blue diamond". Są kable do zastosowań profesjonalnych, np. mikrofonowe bardzo podobne do interkonektów oferowanych w Polsce. Jednoznacznie cięzko stwierdzić, ponieważ, mogami oferuje różne kolory koszulek. Jestem ciekawy jak jest naprawdę. Czy istnieje linia mogami do hi-fi, czy może po prostu nadawane są im nazwy handlowe i nakładana jest odpowiednia "marża".

Z wypowiedzi na Audio Asylum, widać, że sporo osób używa mikrofonowych kabli mogami właśnie jako interkonektów. Nie znam się na budowie kabli, ale ciekaw jest jak to jest z tym Mogami i czy można je dostać w Polsce jako kable profesjonalne, z metra.

Może ktoś coś wie?

https://www.audiostereo.pl/topic/2071-kable-mogami-kto-zna-prawd%C4%99/

Mogami to faktycznie trochę dziwna firma. Kable jednak są pierwszorzędne. Pewne zamieszanie wprowadza podwójne nazewnictwo produktów tej firmy. Sam do tej pory używam modelu 3082, który ma handlową nazwę o ile dobrze pamiętam Blue Rocket Pure (czy cos takiego). Na izolacji jest jednak tylko oznaczenie cyframi - ot taka dziwna polityka. Nie jestem tez pewien, czy firma rozróżnia do końca linie produktowe. Napisz jak oznaczają w tym katalogu te kable. Może teraz coś się zmieniło? Kable kupiłem swego czasu po znajomości w bardzo atrakcyjnej cenie (na metry).

3082 jest w katalogu i jest to "superflexible studio speaker cable". Jeśli chodzi o głośnikowe to jest taki dział w katalogu. Katalog ma 80 stron jeśli chcecie to:

www.mogami.com

Ciekawe czy "blue rocket" jest droższy niż 3082? Może w jakiś sklepach z profesjonalnym sprzętem można kupić mogami bez marketingowego mydlenia oczu. Zastanawiają mnie interkonekty, bo w katalogu nie ma stricte takiego działu. Ciekawy jestem z jakiego kabla robią np. "Blue Diamonda" - 0,8m kosztuje 1000 zł. Wydaje mi się, że dałoby radę to zrobić dużo taniej. Może ma ktoś interkonekty Mogami i napisze co jest nadrukowane na nich....

No i widzisz - kolejne nieporozumienie, bo 3082 to także kabel głośnikowy. Możesz sprawdzić na stronie www.mogamicable.com, w kat. Pure Sound Coaxial Configuration Speaker Cable i są opisane jako Superflexible Studio Speaker Cables.

I bądź tu mądry. A kable są bardzo fajne.

Małe sprostowanir - 3082 nazywa sie "The pure" i występuje zarówno jako profesjonalny kabel głośnikowy, jak równiez do zastosowań domowych. Ogólnie rzecz biorąc Mogami prawdopodobnie w zależności od rynku na jaki kieruje produkt, zmienia tylko jego nazwę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Faktycznie tak może być...

Z kablami to taka dziwna sprawa, że w sumie nie wiesz za co płacisz (koszty materiałów). Pewnie za know-how. Ktoś kiedys pisał, że prawdopodobnie z "Blue Rocket" robiony jest "Blue Diamond". Nie widziałem na własne oczy, więc nie wiem co o tym myśleć. Ale sprawa jest ciekawa. Szczególnie, jak porówna się cenę.

Teraz mi się przypomina historia zakupu tego kabla, a było to parę lat temu. W bardzo atrakcyjnej cenie zakupiłem 2x3 m od znajomka, który przywiózł go z Niemiec. On właśnie mówił, że płacę znacznie mniej, bo jest na nim napisane 3082, a nie Pure - a to ten sam kabel. Zadzwoniłem przed chwilą do niego aby przypomnieć sobie całą sprawę i on to potwierdził. Sprawa wydaje się jasna. Mamy oto kolejny przykład windowania cen za "produkty audiofilskie".

• Redaktorzy

Czy nie odnosicie wrazenia, ze Mogami pozostawia konfekcjonowanie i wyznaczanie koncowej ceny lokalnym dystrybutorom? To mogloby tlumaczyc takie zamieszanie i roznice cen.

• 4 lata później...

halo !

mam prosbe moze jest osoba na forum posiadajaca kable glosnikowe mogami

zapraszam do siebie z kablami na odsluchy

ew chetnie wypozycze kable gosnikowe MOGAMI

sprzet jak w profilu

pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.