Skocz do zawartości
IGNORED

Zróbmy forumową listwę sieciową

genki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów,

Ostatnio dużo się mówi o akcesoriach zasilających, więc można by sie pokusić o zrobienie listwy. Wystarczy znalezć kogoś kto zaprojektuje (narysuje) obudowe, zrobi ją potem, pomaluje, znaleźć dobra gniazdka sieciowe, okabliwania, gniazda, wtyki, filtr i gotowe. Zrobie rozeznanie w temacie. Są chętni?

Fajne gniazdka sieciowe juz znalazłem mają w RCMie FI-E30 za 75zł. Takie identyczne jak w listwie Power labsa POWERPORT. Trzeba tylko przemyśleć ile gniazd ma być w takiej listwie. Chyba najwieksze schody będą z obudową... :-(

Tyle, ze do podstawowej wersji takiej listwy to wystarczy troszeczke przewodow 1.5 (2.0) kwadrat, system porzadnego ich zarabiania na zlaczach oraz pierscien ferrytowy, zeby na nim 6-10 zwojow dalo sie okrecic. Do tego wtyki, gniazda (jakie kto woli), ew. ekranowany zewnetrzy przewod jesli ktos chce - a wtedy moze i metalowa obudowa. Ewentualny dodatkowy filtr w wersji bardziej rozbudowanej listwy.

O ile pamietam stare listwy lestara (czarne) mialy w srodku szyne polaczeniowa, poszukac czegos takiego starego, wywalic plytke, ew. bezpieczniki zostawic, dodac ferryt, zmienic kable ewentualnie, gniazda, wtyk - i juz jest ladna listwa.

przewody to narazie problem, szczegolnie z miedzi beztlenowej posrebrzane w teflonie.. najgorzej jednak bedzie z obudową. znalazłem firme co robi obudowy. Wysłałem im odręczny rysunek na szybko, zobaczymy co powiedzą jeśli chodzi o cene. Czytałem gdzieś ze robią niskoseryjne produkcje, tylko najdroższy w nich jest pierwszy prototyp. Zobaczymy co przslą??

Właśnie otrzymałem odpowiedź z Armela ze muszą dostać rysunek techniczny z wymiarami, tolerancją i coś tam jeszcze. To co im przesłałem kalkulują na pierwszą sztukę za 500złotych, bo jednej sztuki nie zrobią, podobno na arkuszu blachy musi sie zmiescic wiecej sztuk. Przy 10-20 sztukach moze zejsć do 400zł. Może ktoś z was zna jeszcze inne zakłady, bo drogo to wychodzi, a oni podobno zawaleni robotą :(

Tutaj można znależć dobre zabezpieczenie przepięciowe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No.. zabezpieczenia fajne. Inne elementy też może sie skompletuje. Gniazda są do nabycia, kable.... hmm, coś sie wymyśli, potem filtr. Tylko z obudową jakoś trzeba sie uporać, nie sądziłem że bedą takie schody. Czy jest ktoś kto ustali zeznania i zrobi rysunek techniczny listwy? Bo bez tego ani rusz. Tak naprawde jestem estetą. nie chciałbym mieć listwy w obudowie od doniczki :-). Musi być metalowa, solidna i polakierowana.

co do obudowy: można zrobić obudowę o konstrukcji "podwójne C" - nie wiem jak to inaczej określić. Obudowa składa sie w dwóch blach w kształcie litery "C". Łatwo jest wiec ja wykonać, dwa kawałki zagiętej blachy. Wiem gdzie w warszwie jest zakład, gdzie prawdopodobnie mogli by coś takiego zrobić (chwilowo nie pamietam nazwy ulicy, jak bedzie ktos zainteresowany to sie dowiem). Z arkusza blachy by to pocieli, powiercili, powyginali. Koszta chyba nie były by takie duże. Potem tylko do lakierni proszkowej i obudowa jest.

P.S. To jest ogolny zarys konstrukcji - trzeba go troche zmodyfikować, zeby dało to sie skręcić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jesli moge rzec jedno slowko w temacie firmy Armel to nie polecam. Moze sie zdarzyc, ze dostaniesz to czego nie zamowiles (pani w handlowym, ktora przyjmuje zamowienia to jakby cos brala bo taka rozkojarzona a do tego nie zna oferty wlasnej firmy) a do tego jeszcze uszkodzone i nie w transporcie a juz w ich magazynie. Z ludzi sobie zarty robia i do tego zeby zwrocili kase bedziesz czekal miesiac a ile na telefony wydasz to juz nie wspomne. W koncu sie zdenerwujesz i jak postraszysz ich urzedem konsumenckim to sprawe zalatwia w 2 dni. Dlatego radze sie zastanowic.

Lobo ma rację. Dziwna firma. Mają klienta w d... Ostatnio chciałem od nich obudowę, ale żeby nie była pomalowana. Czekałem tydzień na odpowiedź i odpisali mi, że nie mogą takiej zrobić. Dziwne!!!! Przymknąłem oko. Pomyślałem, że zgodzą się na małą modyfikację polegającą na tym, że dolną podstawę zrobią z grubszej balchy. I co. I odpisali mi, że też nie zrobią. Kiedyś wcześniej chciałem grubszą pokrywę górną o 0,2mm i powiedzieli, że nie zrobią w niej otworów wentylacyjnych, bo szkoda im maszyn. Naprawdę ciężko z nimi się dogdać. Życzę powodzenia. Ja już z nimi zakończyłem współpracę.

Pozdrawiam.

No to faktycznie, można się wkurzyć, bo Armel cen też chyba nie ma najniższych:(. Czy u nas już nic nikt nie potrafi zrobić? Niewierze. Przecież jak coś nie bedzie zgodne z tym co chciałem to mozna nie przyjąć do odbioru obudowy? Chyba że bedzie błąd w rysunku.. Natomiast kabli z miedzi beztlenowej posrebrzanych w teflonie nie znalazłem w necie, nie ma szans.. ale są normalne kable od Lappa.

>Przemek, mam pytanie, a zrobiłbyś rysunek obudowy? Bo ja o tym nie mam za bardzo pojęcia od czego zaczac. Czy ta firma ma maszyny numeryczne? Pytam bo kiedyś widziałem jakąś obudowę wierconą i zaginaną ręcznie i przyznam, że efekty są raczej nie do przyjęcia, wolę zapłacić już więcej byle by to dokładnie było zrobione. Jeśli możesz to wrzuć namiar na ten zakład, przećwicze ich:-)

Ja przynajmniej, jeśli chodzi o kształt obudowy, gustowałbym w takim czymś jak te listwy co były w Hifi, jak Isotec, PAL, taki zwarty prostokącik z gniazdkami, jest chyba najfajniejszy

>genki

Prostokącik jest zdecydowanie najlepszy !!!

A ciekawe i niedrogie gniazda schuko można kupić w Bals Polska. Mam gdzies w domu ich katalog.

Jak znajdę to podam ich symbol i jakieś fotki.

Ukryta Zawartość

To są chyba te gniazda, albo bardzo podobne.

Ukryta Zawartość

Te gniazdka gdzieś widziałem w Obi czy Castoramie, nie są tragiczne, ale łatwo dostępne. Mnie sie podobają te Furutecha co są w listwie Pala, sa drogie ale już tu bym nie oszczędzał. Zależy jeszcze ile gniazdek przewidujemy, choć faktycznie zaczyna to wszystko drogo wychodzić, obudowa 400zł, np. 6 gniazdek 450zł, a jeszcze nie mamy okablowania, filtra, lakierowania i innych pierdół.. :-(

Piter, jak chce sie mieć coś dobrego to nie można oszczędzać. Ważne że można dostać te gniazda Furutecha w RCMie. A reszta.. coś sie wymyśli, 6 gniazd, nawet 4 by starczyły, mozna zrobić dwie rózne obudowy, zależy jak rozbudowany system mamy. Mnie w tej chwili wystarczą 4 ale zaraz sie okaże że wypadało by zasilić telewizor, dvd, cały system audio... moze zrobić wersję 8 gniazdkową?

Na pewno w takiej listwie miałby sie znaleść filt RLC.. Proponowałbym wrzucić "sprawdzony" schemat takiego filtru i wzorki na wyliczenie odpowiednich wartości elementów. Wtedy moglibyśmy coś ustalić i policzyć..

Robi sie ciekawie , bo za chwile dogonimy w kosztach gotowe produkty . Gniazda 450 obudowa 400 , do tego filtr , przeciwprzepieciowka . Proponuje zatrudnic do czesci "ekonomiczno-kalkulacyjnej" kolegow ktorzy tak pieknie podliczali zarobki PAL-a . Chcialbym zrobic sobie tez listwe DIY i juz dawno sie przymierzalem , ale pewnych spraw sie nie oszuka . Na przewody w teflonie nie ma co liczyc trzeba zamowic cala szpule co daje absurdalne koszty , bo zuzyjemy moze metr . gniazda z RCM-u tez nie sa tanie itd. Projekt powoli robi sie papierowy .

Ps. chodzi mi o to, ze jest wiele schematów filtrów z różnymi wartosciami elementów i nie wiadomo który wybrac.. Np. juz na samej stronie filtercon jest wiele filtrów i nie wiadomo ktory bedzie lepszy do naszych potrzeb..

genki:

Firma ta ma maszyny ręczne, ale widziałem jej wyroby i raczej nie było sie do czeczo przyczepić. Ten zakład zajmuje sie tylko gięciem i cięciem blach. Dowiem sie na jakiej to ulicy i powiem, może jutro już bede wiedział.

Rysunek mogę zrobić, ale bedzie trzeba z nimi pogadac i to już oni beda sie musieli postarać, żeby nie było szpar na łączeniach, czy żeby cos nie odstawało. Nie wiem jak sie zmieniaja wymiary po wygięciu blachy.

gry-pa: z tymi przewodami nie masz racji, poczytaj inne wątki.. ponad 40 osób zebrało sie w grupowym zamówieniu i kupilismy 310 metrów kabla.. poza tym wydaje mi sie, ze o obudowe każdy sam sie zatroszczy tak jak w wątku o GainClonie i DAC'u (i innych). Potrzebny jest sprawdzony schemat, logicznie wyliczone wartości elementów i reszta sama sie dalej potoczy..

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.