Skocz do zawartości
IGNORED

Paweł Szymański - fascynujący kompozytor

pavulon

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładam, z ciekawości post dotyczący moim zdaniem rewelacyjnego polskiego twórcy,

chyba jeszcze szerzej mało popularnego.

Do tej pory jego twórczość była mi znana z radiowej dwójki, ale ostatnio udało mi się nabyć w wytwórni Accord

rewelacyjne płyty. Długo czekałem na tę możliwość. Ta muzyka jest niesłychanie kunsztowna i zaskakująca. Mam nadzieję, że uda się tej polskiej wytwórni wydać inne dzieła tego artysty.

Zastanawiam się, czy ktoś posiada inne od wymienionych przeze mnie nagrania,

np. archiwalne z Warszawskiej Jesieni.

Byłbym wdzięczny za sygnał:), możliwość wymiany...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3079-100003830 1170273976_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szymański to wybitny kompozytor. Jego styl jest bardzo charakterystyczny, co ciekawe wyczuwalny rowniez u innych kompozytorow np u Pawła Mykietyna, który zresztą Szymańskiemu poświęcił swoją pracę dyplomową Czasem az dziw bierze jak te struktury mozna ujac w nutach. A jednak. Co ciekawe partytury wydaja sie stosunkowo proste przynajmniej graficznie, natomiast zagadką pozostaje dla mnie w jaki sposób tak wielka ilosc dzwiekow zazebiajacych sie stopniowo w jakby rozplywajacy sie obiekt udaje sie ogarnac, rowniez w aspekcie czasowym. Oczywiscie wspomniana technika to nie jest jedyny wyznacznik stylu kompozycji Szymanskiego.

Dysponuje kilkoma nagraniami jak rowniez partyturami. Polecam wycieczke do ZKP na rynku w Warszawie. Watek dt Szymanskiego pojawił sie wczesniej na tym forum, ale nie wywołał entuzjazmu. Jeśli podoba Ci się Szymański, musisz posłuchać rowniez Mykietyna

Szymański to również moje odkrycie. Kiedyś włączyłem "dwójkę" i zachwycił mnie jakiś nowoczesny koncert fortepianowy. Dotrwałem do końca audycji z uchem przy głośniku, żeby usłyszeć co to jest. Okazało się, że Ewa Pobłocka gra koncert fortepianowy Szymańskiego, to ta płyta, która pokazujesz. Jako osoba wychowana na jazzie zareagowałem przede wszystkim na nietypowe brzmienie orkiestry w tle niezwykle oszczędnego fortepinau. Szymański skomponował Koncert w duchu brzmieniowym Lyle Maysa (miłośnicy Pata Metheny'ego wiedzą o czym mówię; p. np. L. Mays, "Solo: Variations for expanded piano"). Owo Maysowskie "expanded piano" to elektronicznie przetworzony dzwięk fortepianu, "chodzący w tle" pięknie i głęboko brzmiącego Steinwaya. Szymański wygenerował podobne dzwieki przy pomocy orkiestry. Bardzo ciekawe. Natomiast samo wykonanie Pobłockiej jest dośc mdłe. Brakuje jej uderzenia, dzwięk fortepianu płaski. W muzyce współczesnej bardzo łatwo popaść w nudną motoryczność. Trzeba umieć operować barwą, czasem i pulsem. Słuchając Koncertu Szymańskiego wyobrażłem sobie jak by to musiało brzmieć, gdyby grał właśnie Mays, lub Bogdan Czapiewski (patrz mój komentarz do Sonaty Serockiego w jego wykonaniu).

>Luc

dzieki za informacje,

w Warszawie bywam niestety rzadko, ale odwiedze przy najblizszej okazji ten sklep.

bylbym wdzieczny za mozliwosc wymiany, zakupu etc. nagran tego typu (prosilbym o kontakt na maila w moim profilu).

Pawla Mykietyna oczywiscie znam, czytalem kiedys wywiad z nim w City magazine:-) niestety goraczkowo poszukiwalem jego plyt i nic,

mimo ze mieszkam w Krakowie. Wydajemy tyle pieniedzy na "promocje kóltóry", a nie mozna sie doczekac nagran wartosciowych tworcow.

Chlubnym wyjatkiem jest rodzimy accord, o ktorym dowiedzialem sie z reszta z forum.

>mc

widze ze kulturalna misja 2 PR zadzialala takze w Twoim wypadku:-) mam tak samo.

poszukuje w jazzie struktur ktore znajduje u Lutoslawskiego czy Szymanskiego, jestem ciekawy jak zagralby Szymanskiego np. Uri Caine, ale Ewa Poblocka IMO nie czaruje a przekonuje, to wielka zaleta. U Szymanskiego zawsze zaskakiwala mnie gra miedzy cisza a sciana dzwieku, celowo nie uzywam slowa halas. Pojawia sie w warstwie utworu takze rodzaj szumu (tla), niezwykle. Mnie ta muzyka angazuje i chcialbym wiecej. jest w pewnym sensie narkotyczna.

Bardzo ciekawy utwór Szymańskiego na fortepian solo (tytułu nie pomnę)znajduje się na płycie Macieja Grzybowskiego pt. "Dialog", na której znajdują się też kompozycje Mykietyna, Berga, Schoenberga i Bacha. W tej płytce maczał też palce pan Zawada z ESA.

Szymański zadebiutował też ostatnio jako kompozytor muzyki teatralnej w głośnym spektaklu Krystiana Lupy wg "Tako rzecze Zaratustra" Nietzschego.

Pzdr

Dzzaro zapewne masz na myśli "2 etiudy". Ten utwór znajdziesz też na płycie monograficznej Szymanskiego (tej na zdjeciu) Wydaje mi sie wykonanie Esztenyi'ego jest ciekawsze, z pewnoscia precyzyjniejsze, chocciaz slyszalem Grzybowskiego tylko na koncercie promujacym "Dialog" ZKP-Związek KOmpozytorów Polskich-to nie sklep-to instytucja, tak samo jak Polsckie Centruum Informacji Muzycznej-obie przy rynku w Warszawie-nagrania, partytury i informacje na temat polskich kompozytorow Natomiast kontakt to [email protected]. Moge Ci przeslac orkiestrowa werjsje Study of Shade, mam to z tasm PR, niegdzie tego nie wydali, Partytury to ew skan, chociaz chyba bede musial zapytac o zgodę.

A propos koncertu na fortepian i orkiestre Szymanskiego; zostal on napisany z mysla o Poblockiej, na wyspie Lolland w Danii latem 1994, jak pisze kompozytor "z dala od wojen, zaraz i halasu".

• 1 rok później...

Witam,

Wyszła nowa płyta z muzyką fortepianową Pawła Szymańskiego, gra Maciej Grzybowski. Płyta jest dobra. Zawiera m. in. hitowe "Dwie etiudy". Wydało EMI. Mają się też na dniach ukazać utwory kameralne w wyk. Kwartetu Sląskiego. A w Warszawie w Studiu Lutosławskiego na Woronicza 17 odbywa się właśnie festiwal twórczości Szymańskiego. Koncerty są codziennie, zwykle o 19.00, od 24-go listopada do 1-go grudnia.

> Riccardo

dla kompletności: EMI Classics wydaje w tym roku TRZY płyty z muzyką Szymańskiego:

"Zaratustra" utwory do spektaklu Krystiana Lupy w Starym Teatrze w Krakowie

Ukryta Zawartość

wspomniane "Works for Piano" w wykonaniu Macieja Grzybowskiego

Ukryta Zawartość

wspomniane "Utwory Kameralne" w wykonaniu Kwartetu Śląskiego

Ukryta Zawartość

repertuar z tej ostatniej był zaprezentowany na koncercie festiwalowym w miniony piątek, transmitowanym na żywo przez Dwójkę - intrygująca muzyka (jak zresztą cała znana mi twórczość Szymańskiego)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 7 miesięcy później...

witajcie

dolaczam do grona milosnikow Szymanskiego

zaczynam odkywac go dla siebie

natrafilem w przypadkiem na melin.pl

chcialem zalozyc temat

a tu ....

.....prosze bardzo

wraca mi wiara

ze mozna sie dowiedziec ciekawych rzeczy na forum

dzieki Wam

na koniec mam pytanie

gdzie zaopatrujecie sie w plyty

bo merlin to najtanszych nie nalezy , chyba?

arek pozdrawia

panie Wojtku

chodzi mi o stale internetowe niedrogie zrodlo

z bonifikatami i znizkami dla stalych klientow

oraz promocjami

specjalizujace sie w klasyce i jazzie ew ethno

napewno macie takie strony na ktore chetnie zagladacie:)

>fotoarkady

Ja zaopatruję sie w Multikulti,GiGi i Not Two.Tanio nie jest ale jestem na bierząco informowany o nowościach.

Jeżeli chodzi o sklepy to warszawski Rubicon.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.