Skocz do zawartości
IGNORED

Podlaczenie DIN5 Chinch

sachy

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam gramofon G-601A, z wyjsciem typu DIN5 (jak chyba kazdy z lat '80) a wzmacniacz to Technics SV-V45A z wejsciem PHONO na 2x Chinch (zakladam, ze skoro wejscie jest oznaczone PHONO to i przedwzmacniacz z RIAA tam jest). Przeszukalem allegro z poszukiwaniu przejsciowki typu "zenski" DIN5 na 2 chinch'e (sa tylko "meskie"), by kulturalnie wpiac sie tym we wzmak i niestety nic nie ma. Przeszukalem forum do 2002r i nie znalazlem nic o tym. Mam chyba 2 mozliwosci:

a). znalezc/zrobic kabel "zenski" DIN5 Chinch

b). uciac aktualna wtyczke i podlaczyc kabelki bezposrednio do Chinch'y (do tego sie sklaniam).

Nie wiem jednak jakie sygnaly z DINa wpuscic na Chinch'e. Niechcialbym czegos napsuc ani tez stracic stereo :)

Przy okazji, taka zmiania na chinch przydalaby sie chyba w przypadku gdyby okazalo sie ze PHONO nie ma przezwzmacniacza i konieczny jest zewnetrzny (czy to gotowy z Allegro czy tez kit AVT), a te chyba zawsze sa wylacznie na chinch'e?

Z tego co wiem wielu Forumowiczow uzywa polskiego sprzetu wlasnie z DINami - jak sobie poradziliscie z tym problemem?

Pozdr.

Sachy

https://www.audiostereo.pl/topic/20991-podlaczenie-din5-chinch/
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

"Nie wiem jednak jakie sygnaly z DINa wpuscic na Chinch'e. Niechcialbym czegos napsuc ani tez stracic stereo :)"

Kabel wychodzący z gramofonu to dwie żyły w osobnych ekranach. Żyła z czerwoną izolacją to kanał prawy, a żyła z żółtą lub białą izolacją to kanał lewy.

Ucinasz wtyk DIN, zdejmujesz zewnętrzną powłokę każdej żyły i już masz dostęp do żył przewodów i ich ekranów. Wystarczy na podłączyć do końców przewodów wtyki cinch i po sprawie.

"Przy okazji, taka zmiania na chinch przydalaby sie chyba w przypadku gdyby okazalo sie ze PHONO nie ma przezwzmacniacza i konieczny jest zewnetrzny (czy to gotowy z Allegro czy tez kit AVT), a te chyba zawsze sa wylacznie na chinch'e?"

Jeśli to jest wejście "Phono", to przedwzmacniacz nie będzie potrzebny. Wejście jest przystosowane do sterowania sygnałem z wkładki typu MM, takiej jaką masz w swoim gramofonie. Problemem może być stosowanie wkładki MC, ale podejrzewam, że na razie takowej nie założysz do gramofonu.

"Z tego co wiem wielu Forumowiczow uzywa polskiego sprzetu wlasnie z DINami - jak sobie poradziliscie z tym problemem?"

Tak jak wyżej. Niektórzy montują wtyki cinch na końcach istniejącego kabla, a inni ucinają ten kabel i w obudowie gramofonu instalują gniazda cinch. IMHO, jest to optymalne rozwiązanie.

Pozdrawiam,

GM

E tam - dostaniesz taką przejściówkę. Wiem, bo mam. Prawidłowo wykonana powinna powinna miec po drugiej stronie nie tylko dwa "banany" czyli owe chinche ale i osobny kabelek do masy odpowiadający temu środkowemu bolcowi we wtyku DIN. Dostaniesz w Praktikerze, powinno być też (raz widziałem) w tym sklepie dla idiotów (MM czy jakoś tak). I oczywiście w sklepach z elektroniką. Z przeróbkami radzę ostrożnie, bo czasami bywają potem problemy z przydźwiękiem, właśnie z powodu "zgubienia" masy. Trochę wpisów na ten temat było - można sobie poradzić ale po co zaczynać od kłopotów?

A nie lepiej jest zainstalowac listwę z gniazdami chinch na tylnej ściance, i wpinac sie przewodami cinch -chinch. Możesz wtedy dobrac sobie klase interconektów. Oryginalny DIN dać tylko do podłączenia gniazda ramienia z dodanymi gniazdkami chinch .ghh

A nie lepiej jest zainstalowac listwę z gniazdami chinch na tylnej ściance, i wpinac sie przewodami cinch -chinch. Możesz wtedy dobrac sobie klase interconektów. Oryginalny DIN dać tylko do podłączenia gniazda ramienia z dodanymi gniazdkami chinch .ghh

Przyznać muszę, że te mocowane na stałe interkonekty w gramofonach są naprawdę irytujące. Sprzęt akurat przy wszelkim przestawianiu nieporęczny z natury, a jeszcze do tego ciągnąć się musi za nim kabel i sieciowy, i interkonekt. A tak jest w prawie wszystkich niestety :-(

Dzieki za odpowiedzi. Zanim potne kabel puszukam w MM lub Praktikerze, ale jak nie wystarczy mi cierpliwosci to lutownica pujdzie w ruch. Nie bardzo natomiast rozumiem ponizsze zdanie:

>Oryginalny DIN dać tylko do podłączenia gniazda ramienia z dodanymi gniazdkami chinch

Czy chodzi o schowanie DINa do obudowy i wyprowadzenie sygnalow z niego na te ewentualne gniazda chinch na obudowie (jesli zdecyduje sie je zrobic)?

Pozdr,

Sachy

Na Allegro za 2zł jest przejściówka, której poszukujesz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

-->> Sacha'y

Otóz to. Oryginalnego DINa skrócić i dolutować do gniazd cinch. A potem masz mozliowść dopinania rożnych interconectów. A do ew, transportu nie majtają się druty, Tylko zasilającyhhhhhhhhhhh -jesli nie wyprowadziłeś trafo na zewnątrz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yanoosh -> dzieki za poprawienie

Conri, Ptys -> Dzieki za info. Dorwalem kabel w MM (sklep dla idiotow jak ja :). Sprzecik gra przyzwoicie. Troche pokombinowalem z winda ramienia - jest dosc luzne, krecenie srubami nic nie daje, ale calkiem mozliwe ze tak mialo byc. Poprawilem pozycje i sprawdzielm ogranicznik.

Slychac natomiast efekty pracy Mf-100 i oczywista potrzebe zmiany. Dzwiek jest malo selektywny, czasem przy wysokich partiach woklanych - jakby deko przesterowany. Poza tym srednie i bas zlewaja sie. Przy zblizeniu sie do sprzetu slychac tez "dodatkowe wysokie tony" jakby "spod igly". Nie pamietam juz czy tak wszystkie gramofony maja, ale wydaje mi sie to sensowna cecha charakterystyczna (pamietam doswiadczenie na fizyce z "odsluchem" plyt przy pomocy igly wpietej w kartke papieru).

Ogolnie widac pojawiajaca sie potrzebe tuningu - na pewno wymiana wkladki to poczatek. No ale z tego urosnie juz pewnie odrebny watek.

Jeszcze raz dzieki za wszystkie porady.

Pozdr.

Sachy

• 4 lata później...

witam

mam podobny problem, tyleze chodzi o gramofon G-620. Rozebralem obudowe, i z ramienia wychodzi 5 cienkich jak wlos kabelkow (3 czerwone i 2 zolte), rozumiem, ze te zolte to +lewy i +prawy, czerwone, to pewnie -prawy -lewy , a do czego podlaczyc ten trzeci czerwony kabelek ? czy to bedzie masa wtyku Din ?

we wtyczce mam takie kolory : brazowy, bialy, zolty, zielony, i goly jeden przewod.

Z gory dzieki za pomoc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.