Skocz do zawartości
IGNORED

Akumulator i ładowarka

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

McGyver:

>Tak, będziesz musiał dłużej ładować lub zmodyfikować ładowarkę.

Hej, forumowi "grzebacze" - czy ktoś podjąłby się modyfikacji ładowarki do akumulatorków? W grę wchodzi zaprojektowanie i zlutowanie "yntelygentnego" (czyli z detekcją delta V, jak to się ładnie nazywa, wyłączającego się automatycznie) układu ładowania akumulatorka ni-mh, i wsadzenie go w istniejącą już obudowę ładowarki. Nie za darmo, naturalnie ;)

Czy to skomplikowana sprawa?

Teo lepiej kupić drugi komplet akumulatorów

ile na takiej inteligentniejszej ładowarce cykli zaoszczędzisz - 100?

akumulatory wytrzymują i 1000 cykli (ład i rozładowania)

namelessclub:

> ile na takiej inteligentniejszej ładowarce cykli zaoszczędzisz - 100?

Ale ja chcę inteligentną, nawet jeśli to nieekonomiczne... Chcę, chcę, CHCĘ! ;) Po prostu: aku mają być za każdym razem porządnie naładowane, i w pełni sprawne. Mają służyć w latarce nurkowej - pływanie z uszkodzonymi przeładowaniem czy niedoładowanymi, ledwo sprawnymi aku nie bardzo mnie interesuje ;) Coby było trudniej, do latarki wchodzi 5 sztuk R20 (D-size).

Ponieważ nigdzie nie spotkałem ładowarki a) umożliwiającej ładowanie nieparzystej liczby R20 _oraz_ b) w pełni automatycznej, z odzielnym układem kontrolnym dla każdego akumulatorka, wymyśliłem przeróbkę (czytaj: oddanie do przeróbki) posiadanej. Układ detekcji delta V nie jest chyba przesadnie skomplikowany? I nie jakoś przeraźliwie drogi, nawet powtórzony cztery razy?

>no jasno musi być - a ile szanowny kolega minut jednorazowo przebywa w ciemnych wodach?

Jednorazowo, w ciemnych wodach to niezbyt długo - circa do godziny. Lampa ma bez doładowywania świecić "na full" przynajmniej jakieś 3 godziny - na bateriach alkalicznych czas ten jest dużo dłuższy, ponoć ponad 10h, więc o spadek żywotności po przejściu na akumulatorki jakoś się nie boję ;)

Dobry akumulatorek Ni-Mh ma większą pojemność od najlepszej baterii alkalicznej.

Raczej więc latarka będzie świecić dłużej niz na bateriach.

Tylko porządny akumulatorek 7000 lub 9000 mAh dobrej firmy kosztuje chyba ze 60 zł sztuka.

1000 cykli przy dobrym akumulatorku to chyba mozliwe przy normalnym uzytkowaniu.

Mam telefon Alcatel od 6,5 roku - ciagle z tym samym akumulatorkiem - i jest włączony praktycznie non-stop.

Ładowany co 5-6 dni, czasem częściej. Przeciętnie oceniłbym, że 1,5 raza na tydzień.

Średnio co trzecie ładowanie - z rozładowaniem do zera (taka funkcja w telefonie).

Czyli około 500 lub więcej ładowań (lub doładowań) akumulator ma już za sobą. Jak do tej pory brak oznak zmniejszenia pojemności. Trzyma 5-7 dni, dokładnie tak samo jak 6,5 roku temu.

Akumulatorek jest firmowy Alcatel (brak danych producenta, podejrzewam GP), składa się z 3xAA w czarnej folii.

A podobno owe "1000 cykli" podawane na akumulatorkach oznacza 500 x ładowanie + 500 razy rozładowanie ;)

• 2 lata później...

jaka będzie lepsza z tanich gówienek:???

PENTAGRAM SECURE CHARGER 244

czy EMOS MW8168GS

(obie koło 25 zł)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

niby emos to bardzo popularny model, ale pentagram to jednak lepsza firma.

czasy chyba tez te same- emos ma ładowanie impulsowe 500mA, pentagram tez impulsowe - normlanie 200-500mA, max 800mA.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teo,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tutaj znajdziesz to, czego szukasz. Sam taką posiadam, polecam. Jak wrzucisz w przeglądarkę hasło BC700, to dostaniesz sporo linków z opisami i opiniami, zwłaszcza z forów fotograficznych.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

mam z dawnych czasów ładowarkę UCAR akceptującą paluszki małe i duże , R14 , R20 i 9V (nie pamiętam symbolu)

mozna do niej załadować od 1 do 6 ak okrągłych plus dodatkowo jednen 9V

czyli były takie ładowarki :)

...moja była kupowana jeszcze zdaje się w Pewexie :)

>

Ukryta Zawartość

Dokładnie takiej ładowarki używam od ponad 2-ch lat, jest to wyrób chiński firmy "Minwa", jednak jestem z niej bardzo zadowolony. Zaletą jej jest też opcja rozładowania niecałkowicie wyładowanych baterii i automatycznego ich naładowania.(Jest to pomocne do likwidacji tzw. "efektu pamięci".) Dorobiłem też gniazdo typu "mały jack" podłączone pod zaciski ładowania jednej pary baterii i używam tego wyjścia do podłączenia przewodu ładowania śrubokręta akumulatorowego 3V.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.