Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki TV ze względów zdrowotnych ?

jku

Rekomendowane odpowiedzi

Stanąłem przed koniecznością kupna TV i jako główne kryterium interesują mnie przede wszystkim skutki zdrowotne tzn. które typy promieniują mniej, przy których mniej męczy i niszczy się wzrok itp. . Ma to być TV dla całej rodziny. Cena do 5 -5,5 tys., ale jeżeli można wydać mniej, to byłoby fajnie. Chciałbym, żeby to było co najmniej 29 cali. Firma nie jest taka ważna - oby tylko się nie psuł. Odbiór powinien być przyzwoity. Na filmy i tak wolę chodzić do kina. W związku z tym nie wiem, czy lepsza jest plazma, LCD czy tradycyjny odbiornik. Nie znam się na tym. Byłbym wdzięczy za każdy sensowny komentarz, ponieważ skutki oddziaływania tych technologii na zdrowie nie są mi znane.

Na pewno najmniej męczy wzrok LCD, plazma - nie mam zielonego pojęcia, CRT - owszem, męczy.

Ale "zużycie" oczu przy LCD jest takie jak przy czytaniu książki.

Chcę jednak powiedzieć że masz duży problem - dlatego, że jeśli to ma być zwykły TV do oglądania TV, to LCD i plazma nie zapewnią Ci tak dobrej jakości odbioru, jaką będziesz miał kupując 3x tańszy CRT. Do kina na pewno lepsze byłoby coś z szerokim ekranem i płaskiego (choć i tak projektory tu rządzą) ale do normalnej TV naziemnej i kablówki nie ma jak CRT. No ale CRT szkodzi oczom... masz zatem dylemat. :)

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Jeżeli chodzi o promieniowanie elektromagnetyczne to dobre CRT może być mniej szkodliwe niż kiepskie LCD (a właśnie o takich rejonach cenowych tu jest mowa). Jeżeli chodzi o komfort oglądania to CRT 100Hz dla mnie jest równie mało męczący co LCD. Jeżeli chodzi o telewizję (a do tego będzie używany TV), to w Polsce wszystkie programy są w formacie 4:3, więc kupowanie odbiornika 16:9 jest zwyczajnym błędem, przy okazji obraz z anteny na LCD wygląda conajmniej kiepsko. Warto więc poszukać jakiegoś dobrego CRT 100Hz 4:3, a jaki to niech już Ci podpowiedzą inni (a najlepiej to pójść i porównać kilka modeli na żywo).

>Jeżeli chodzi o promieniowanie elektromagnetyczne to dobre CRT może być mniej szkodliwe niż kiepskie LCD

gdzie to znalazles?

>Jeżeli chodzi o telewizję (a do tego będzie używany TV), to w Polsce wszystkie programy są w formacie 4:3, więc kupowanie odbiornika 16:9 jest zwyczajnym błędem

czy wszystkie filmy kinowe/fabularne puszczane w telewizji sa przerabiane na 4:3 (czyli obcinaja boki) czy pokazuja z pasami na dole i u gory?

xajas

www.jaschiks.com

xajas, 9 Wrz 2005, 15:15

>>Jeżeli chodzi o promieniowanie elektromagnetyczne to dobre CRT może być mniej szkodliwe niż

>kiepskie LCD

>

>gdzie to znalazles?

Ktoś się tym tematem zainteresował i zrobił test z którego dokładnie wynikało to co napisałem (jakieś pismo komputerowe na swojej stronie co prawda chodziło o monitory ale myślę że w TV jest dokładnie tak samo), teraz raczej nie znajdę źródła.

>>Jeżeli chodzi o telewizję (a do tego będzie używany TV), to w Polsce wszystkie programy są w

>formacie 4:3, więc kupowanie odbiornika 16:9 jest zwyczajnym błędem

>

>czy wszystkie filmy kinowe/fabularne puszczane w telewizji sa przerabiane na 4:3 (czyli obcinaja

>boki) czy pokazuja z pasami na dole i u gory?

Nie chce mi się argumentować, może kiedy indziej.

Pozdrawiam

witam

oczywiscie Lcd i plazmy maja znacznie mniejsze pole promieniowania niż CRT

robilismy badania na dwa sposoby.

Konwencjonalne i niekonwencjonale.

w Obu przypadkach CRT - wypadło znacznie gorzej - obszar promieniowania jest znacznie mniejszyw plazmach i LCD.

W niektorych CRT obszar promieniowania sięgał kilku metrow.

LCD też bardziej preferowane jest do wzroku. Mniej zniekształceń i migotania.

W tej klasie cenowej

Masz do wyboru Sharpa 32P 50 , Samsunga serii R 41, R 51 oraz JVC serii A 60

Najlepsze formatowanie w tym towarzystwie ma JVC. Znaczna liczba transmisji i filmow pokjawia się codziennie w transmisjach TVP w systemie 16:9.

Kierunek jest tylko jeden - nie ma odwrotu od 16:9

Obraz na LCD żeby był dobry musi spełniac kilka warunkow:

dobry sygnal

dobry LCD

odpowiedni odleglośc od ekranu

Jeśli LCD otrzyma najlepszy sygnał - wówczas CRT / z wyjątkiem czerni/ - zawsze odpada/

pozdrawiam

>locoloco

"Znaczna liczba transmisji i filmow pokjawia się codziennie w transmisjach TVP w systemie 16:9.

Kierunek jest tylko jeden - nie ma odwrotu od 16:9"

Znów podajesz informacje wyssane z palca. Takich transmisji czy filmów nie ma i nie będzie tak szybko.

W tym formacie nadaje tylko kilka stacji dostępnych na odbiornikach satelitarnych.

Na Astrze i HotBirdzie doliczyłem się około 10 programów, które nadają w tym formacie (na ponad 2000 dostępnych programów).

Więc do powszechnego stosowania tego formatu, droga jest jeszcze bardzo daleka.

>Takich transmisji czy filmów nie ma i nie będzie tak szybko.

co rozumiesz przez transmisje 16:9? to ze wiadomosci, zapowiedzi programow, reportaze i telenowele sa w formacie wypelniajacym 16:9? Nie chcesz nam chyba wmowic, ze typowe pelnometrazowe filmy sa krecone w 4:3 i pokazywane bez czarnych pasow na dole i gory (ktore na ekranie 16:9 sa obcinane albo przynajmniej minimalizowane)!!!!

xajas

www.jaschiks.com

>xajas

Wybacz, ale nie bardzo rozumiem o co ci chodzi.

Co to ma do rzeczy jak są kręcone filmy. Mnie chodzi o to w jakim formacie stacja telewizyjna nadaje swój program.

>Frank

Wskaż mi choć jeden taki program, może jednak się mylę.

W tej chwili w TVP1 nadawany jest program "Fabryka sztuki", z czarnymi pasami u góry i dołu a logo stacji jest wyświetlane na aktywnym obrazie (nie na czarnych pasach).

Mogło by się wydawać że jest to program w formacie 16:9.

Ale tak nie jest, wskażnik proporcji obrazu wskazuje format 4:3.

Tuner to karta Skystar2 w komputerze, pokazuje dokładnie wszystkie parametry obrazu.

Karmaj

11.09-21:00-Egzamin z życia/film, 12.09-20:15-Małe piwo/teatr

Informacje o emisji tygodnik To & Owo.

Oczywiście to tylko wstepne próby,ale z tego co mi wiadomo to się szykują duże zmiany i to wcale nie tak strasznie odległe w czasie.

pzdr

>W tej chwili w TVP1 nadawany jest program "Fabryka sztuki", z czarnymi pasami u góry i dołu a logo stacji jest wyświetlane na aktywnym obrazie (nie na czarnych pasach). Mogło by się wydawać że jest to program w formacie 16:9. Ale tak nie jest, wskażnik proporcji obrazu wskazuje format 4:3.

Nie wazne co pokazuje wskaznik, wazne jak nadawany sygnal wypelnia obraz. na TV 4:3 masz szerokie pasy a na 16:9 albo zadne albo waskie. Odnosi sie to do wszystkich filmow/audycji z obrazem panoramicznym.

xajas

www.jaschiks.com

...juz dwukrotnie czekałem na transmisje 16:9 w TVP1 (tak oznaczoną np. w TOiOWO) - na moim 16:9, z kablówki żadnych zmian - pasy , jak byly, tak byly :(((((((

(nie wiem , jak w naziemnej - ale przypuszczam, że podobnie - bo kablówka bierze bezpośrednio z przekaźnika).

Co do CRT, to pamiętam jak kiedyś SAMSUNG ogłaszał, ze ich TV ujemnie jonizują i maja lepszy wpływ na żywe organizmy.....:)))))))))

>Frank

Masz rację, przeoczyłem to. TVP nadaje niekiedy programy w formacie 16:9, ale tak rzadko, że można tego nie zauważyć. Postaram się sprawdzić czy te podane pozycje, będą nadawane w formacie panoramicznym.

>xajas

Co się tak upierasz?

Bardzo sobie cenię twoje zdanie ale nie zgodzę się z tym, że wskaźnik nieważny, itd.

Program jest nadawany w formacie 16:9, albo nie jest. Twój telewizor może mieć możliwość automatycznego albo ręcznego formatowania obrazu (w zasadzie obcięcia go), ale to zupełnie co innego. Nigdy nie będzie to rzeczywisty format panoramiczny.

Jest kilka programów niemieckich na Astrze, które nadają prawie cały czas w formacie 16:9 ( ZDF, 3Sat), możesz sobie sprawdzić jak to wygląda, jeśli masz taką możliwość.

witam

ostro !!! Karmaj, 10 Wrz 2005, 01:19

Kierunek jest tylko jeden - nie ma odwrotu od 16:9 - twierdzisz że "Znów podajesz informacje wyssane z palca".

Otoż kilka dni spędzilem na targach Ifa w Berlinie - nie zauważyłem twoich nowości 4:3 . Za to tysiące LCD , Plazm i Crt w systemie 16:9

ale oczywiscie oni wszyscy się mogą mylic - Ty - NIE !!! / to mozna przytoczyc muchy - i inne powiedzonka,alekierunek jest wyłącznie jeden 16:9/ /

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu są moje argumenty.

wszystkie systemy nadawania też podążają w tym kierunku.

teraz co do względów zdrowotnych - moze taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>locoloco

Przecież nic nie pisałem o telewizorach, tylko o programach telewizyjnych.

Tych nadawanych w formacie 16:9 jest w tej chwili zadziwiająco mało, ale to napewno się zmieni w ciągu najbliższych lat.

Nie mam nic przeciwko temu, żeby to nastąpiło jak najszybciej.

W swoich wypowiedziach często popadasz w przesadny optymizm. Wiadomo że technika idzie szybko do przodu, ale musi trochę czasu upłynąć zanim najnowsze technologie trafią do naszych polskich domów.

Dlatego potrzebna jest też informacja o stanie na dzień dzisiejszy, stąd mój wpis.

"Wyssane z palca" to wcale nie tak ostro, tak mi się wydaje :).

hi,

>Co się tak upierasz?

gdyz ciagle nie zrozumialem twojej argumentacji na czym ma polegac to - jak piszesz - "Program jest nadawany w formacie 16:9, albo nie jest" i zaleta wskaznika oprocz możliwość automatycznego albo ręcznego formatowania obrazu. Czym rozni sie "prawdziwe" nadawanie 16:9 od "formatowania obrazu (w zasadzie obcięcia go)"?

>Bardzo sobie cenię twoje zdanie ale nie zgodzę się z tym, że wskaźnik nieważny, itd.

Dzieki za uznanie :-)))

>Jest kilka programów niemieckich na Astrze, które nadają prawie cały czas w formacie 16:9 ( ZDF, 3Sat), możesz sobie sprawdzić jak to wygląda, jeśli masz taką możliwość.

ogladam je na codzien (szczegolnie 3Sat ze wzgledu na zawartosc)

pozdro,

xajas

www.jaschiks.com

• 4 miesiące później...

Znalazłem w końcu to porówniane monitorów CRT i LCD pod względem ilości promieniowania, wyniki są wbrew pozorom zaskakujące

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Przemski

(Konto usunięte)

"Jeżeli chodzi o promieniowanie elektromagnetyczne to dobre CRT może być mniej szkodliwe niż kiepskie LCD"

"gdzie to znalazles?"

Jest to kwestia jakości ekranowania. W monitorach kineskopowych jest to kwestia krytyczna, w niektórych przypadkach ekranowana jest nie tylko cała elektronika sterująca, okablowanie wewnętrzne ale i cała lampa kineskopowa i takie zabezpiecznie w typowym monitorze CRT może paradoksalnie zapewnić o wiele mniejsze promieniowane elektromagnetyczne w pobliżu urządzenia od typowego monitora LCD. W przypadku monitora LCD oprócz ekranowania elektroniki kluczową sprawą jest ekranowanie okablowania wewnętrznego, co bardzo często jest zaniedbywane i powoduje silne promieniowanie elektromagnetyczne!

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Odnośnie wyboru odbiornika pod względem zdrowotnym najpierw należy zastanowić się nad sprawami takim jak: oświetlenie pomieszczenia w którym ogląda się telewizje, nie ingerujące w wyświetlany obraz a zapewniające odpowiedni poziom światła w pomieszczeniu tak aby tv nie był jedynym źródłem światła; po drugie odległość widza od ekranu, po trzecie wysokość ekranu, po czwarte pozycja i miejsce siedzące widza, po piąte higiena - każdy kto pracuje długotrwale przy komputerze wie, że zaleca się regularne przemywanie twarzy i odpoczynek wzroku. Odnośnie wyboru urządzenia jak dla mnie zdecydowanie najmniej męczocy wzrok jest dobry telewizor projekcyjny lub projektor.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.