Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba do użytkowników kart M-Audio

pq

Rekomendowane odpowiedzi

a zwłaszcza M-Audio Delta 1010

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

na razie jeszcze nic się nie udało, ale może coś się uda. :-)

Na początek przymierzam się przy pomocy biblioteki bass która nie obsługuje asio. Potem może spróbuję obsłużyć asio, mam trochę pościąganych materiałów, jakieś biblioteki, tylko nie mam czasu się poprzegryzać. Nie wiesz może czy dostęp przez asio pozwoli my zsynchronizować output na poszczególnych wyjściach stereo z dokładnością do próbki? chodzi o dokładnie jednoczesne wysłanie dźwięku na >2 kanały, lub na 2 kanały nie należące do jednej pary stereo.

>Nie wiesz może czy dostęp przez asio pozwoli my zsynchronizować output na

>poszczególnych wyjściach stereo z dokładnością do próbki?

teoretycznie tak, standardy jak asio/gsi/direct ks pozwalaja na bezposrednia komunikacje aplikacji ze sprzetem tylko poprzez sterownik z pominieciem windowsowego WDM. W praktyce jendak synchornizacja co do probki, zwlaszcza na wejsciach nie jest taka prosta. Windows ma cala mase procesow/watkow miedzy ktorymi musi dzielic procesor i nawet nadanie procesowi pryriorytetu wysoki nie rozwiaze problemu (z realtime bym nie kombinowal). Perfekcyjna synchronizacja wymaga w kolejenosci :

1.swietnego sprzetu oraz dobrych sterownikow

2.optymalnej konfiguracji kompa (wywalenie wszytkich niepotrrzebnych uslug, jesli XP to lepiej home)

3.dobrze napisanej aplikacji

Na tym poziomie niebardzo bede wstanie pomoc . . . raczej trzreba by romzwiac z technikami i programistami z m-audio (jesli sie na delte zdecydujesz) albo moze bedziesz miec szczescie na jakims forum zagranicznym trafic na experta. Pogadaj moze z MB z forum eis, chyba najsesowniesza znana mi internetowa postac w tym temacie w polsce.

Hm, zastanawiam się, czy ja dorastam programistycznie do celów, jakie sobie stawiam :-)

Generalnie muszę równo z dźwiękiem wysłać impuls synchronizacyjny. Dźwięk bedzie za jednym razem szedł jeden, w jeden kanał.

Najprostsze rozwiązanie, z którym jak sądzę sobie poradzę, to użycie powiedzmy lewego kanału każdej pary stereo do wysłania dźwięku na głośnik, a prawego do wysłania impulsu do innego sprzętu. Impuls sobie zrobię, nie problem, a karta zadba o synchronizację. Tylko że wtedy na 8 kanałach Delty 1010 mogę zrealizować tylko 4 głośniki, bo 4 "prawe" kanały idą na synchronizację. Gdybym umiał zsynchronizować pomiędzy parami stereo, mógły użyć tylko jednego kanału na synchronizację (powiedzmy, prawy pierwszej pary) i zostałoby 7 kanałów na głośnik. Mogę potrzebować w przyszłości tyle.

Cóż, będę się douczał i próbował :-)

>Generalnie muszę równo z dźwiękiem wysłać impuls synchronizacyjny.

jesli dzwiek docelowy moze zarazem sluzyc jako impuls synchronizacyjny to najprosciej bedzie skorzystac z signal distributora

Ukryta Zawartość

wtedy praktycznie masz tylko opoznienie na wzmacniaczach operacyjnych distributora a bedza to o rzad wielkosci mniejsze roznice czasowe niz przy synchornizacji wyjaciami z karty.

Ukryta Zawartość

>jesli dzwiek docelowy moze zarazem sluzyc jako impuls synchronizacyjny to najprosciej bedzie

>skorzystac z signal distributora

Raczej nie może. Obwiednia dźwięku "docelowego" może być różna a synchronizacja musi być TTL. Dlatego chcę zrobić synchronizację w kanale nie używanym do dźwięku docelowego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.