Skocz do zawartości
IGNORED

Piękne utwory chóralne - jakie znacie?

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Tak mi się porobiło, że od jakiegoś czasu strasznie mi sie podobają utwory chóralne. Nawet do tego stopnia, że nie jest istotny gatunek muzyki, byle owe chóry brzmiały pięknie :)))

Zaczynałem oczywiście od "Carminy Burany" poprzez Requiem np. Verdiego (moje najnowsze odkrycie to Requiem Ruttera) aż po utwory rockowo niezwykle mroczne - tzn. Therion'a i Laibach'a.

Czy możecie mi polecić jakieś jeszcze "perełki" chóralne? Zarówno monumentalne jak i kameralne.

Pozdrawiam

Przed chwilą napisałam, że moim ulubionym utworem chóralnym jest oratorium Haendla - Israel in Egypt, ale widać nasza cenzura potraktowała ten wpis jako manifest polityczny (;-)) i po prostu go wycięła.

Naprawdę jest takie oratorium!!!

Wiele osób na Forum z pewnością to potwierdzi.

Ł.A. Woman

Polecam oczywiscie oratorium "Messiah" G.F. Handela.

Bogaty repertual rosyjskiej muzyki sakralnej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trzeba przyznac, ze chory cerkiewne maja niesamowite !

Ukryta Zawartość

No tak , nie dało się wymienić wszystkiego : Pendereckiego "Seven gates of Jerusalem" i "Credo" - znam i bardzo lubię; "Messiah" G.F. Handela również; rosyjskiej muzyki sakralnej -również czasami słucham choć wolę np. Borodina "Kniaź Igor" - coś pięknego.

Kiedyś byłem na próbie chóru - w ramach "rozgrzewki" śpiewali jakieś krótkie utwory (sam chór, bez orkiestry) i to było przecudne. Niestety, nigdzie nie udało mi się czegoś takiego usłyszeć ponownie ani znaleść na żadnej płycie.

americano,

jak sie ma zakaz uzywania organow i wszelkich innych instrumentow w kosciele, to zostaje tylko doprowadzic spiew do perfekcji. Jak paru mnichow zagrzmi basem to Rammstein sie chowa !

Ogólnie wschodnia muzyka choralna jest bardzo fajna, ech ten chwytajacy za serce panslawizm;). Kniaz Igor to wspanialy utwor.

Jesli komus podobaja sie folkowe elementy w muzyce choralnej, w tradycji Bartokowskiej, polecam Ligeti Edition 2: A Capella Choral Works (Sony). Folk wegierski i rumunski, z ktocych czerpie i Bartok i Kodaly i Ligeti rowine jest ognisty co rosyjski, a pewnie i bardziej. Na plycie obok wczesnych utworow na chór Ligetiego znależc można równiez nowsze dzieła, trudniejsze i równiez swietne. No i jako ostateczny argument, utwor o znaczeniu historycznym, nie tylko w historii muzyki - Lux Aeterna.

Samego Bartoka rowniez gorąco polecam: na przyklad Cantata Profana - posepny, mocny utwor. Chor wykorzystany jest w niej rewolucyjnie niemal.

A i nikt nie dodal jeszcze bodajze naczesciej wykonywanego w XX wieku utworu na chor: Samuel Barber "Agnus Dei". Mocna rzecz, choc szybko sie nudzaca. Odspiewywana na prawie kazdym waznym amerykanskim pogrzebie.

Pozdrawiam.

był już taki wątek, poświęcony muzyce chóralnej...

Ukryta Zawartość

Chyba nieco obfitszy niż ten rozpoczęty, zachęcam do odświeżania starych wątkow ;-)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

zgoda, ale renesans także nie. A jedank trudno powielać wpisy z tak cennych wątków, jak oprócz wymienionego powyżej, np. poświęconego renesansowi

Ukryta Zawartość

czy kantatom Bacha

Ukryta Zawartość

albo

Ukryta Zawartość

hmmm - w zasadzie, zważywszy proporcje ilościowo - jakościowe, wystarczyłoby uzupełnić tamte wątki o twórczość bardziej współczesną, często zresztą mocno nawiązującą do epok dawniejszych.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"A jedank trudno powielać wpisy z tak cennych wątków (...)"

To jest problemem nie tylko tego forum, ale w tym widać to jakby wyraźniej - daGambus - nie masz wrażenia, że za dwa trzy lata WSZYSTKIE GŁÓWNE watki będą już poruszone ? I co wtedy? Jedyną odpowiedzią będzie "zajrzyj do archiwum, bo już kiedyś o tym rozmawialiśmy".

Tyle tylko, że wszystko się zmienia - są nowe fascynacje, nowe spojrzenia, nowe nagrania, nowe zdobycze... Człowiek się rozwija, zmienia! Czasami warto o tym pogadać. Od tego są takie strony jak ta. Tak myślę.

Po za tym - skoro już dotknęliśmy tego tematu - mam jeszcze jedno pytanie. Ale uwierzcie mi, pytam zupełnie życzliwie i bez żadnych negatywnych emocji - dlaczego tak jest, że w tak przykry sposób na Waszym forum wita się osoby nowe, mniej zorientowane? Nie piszę o sobie (choć i mi dostało się kiedyś lekko po nosie) i nie o tym poście ale o innych i nie o pokoju MUZYKA ale o STEREO.

Zawsze mnie to zastanawiało. Należę jeszcze do trzech innych "klubów" i nigdzie się z tym więcej nie spotkałem! A przecież ktoś słuchający Bacha powinien mieć wyższą wrażliwość, cechować się wyższą kulturą niż dajmy na to chłopaki z jakiegoś fanklubu "tuningowego". Tymczasem zarozumiałe i bezczelne (czasami nawet wręcz obraźliwe) odpowiedzi są na porządku dziennym. Nie rozumiem tego ani trochę. Zwłaszcza, że sami skarżycie się na obsługę niektórych sklepów audio - a sami postępujecie podobnie?

Oczywiście nie dotyczy to wszystkich - część jest bardzo życzliwa - słowa te kieruję do tych, którzy pasjami lubią kpić z nowych. Ktoś zapytał o instrukcję obsługi?! - no to ja mu dam!!! Albo "Pomocy jakie słuchawki najlepsze do 60 zł?" - damy mu zaraz słuchawki burakowi jednemu... Po co tak? Że anonimowo? To co z tego? Jak nikt nie widzi to sikamy po ścianach a jak widzi to wtedy do pisuaru? Przecież to obłuda przed samym sobą. Jak można wznosić się słuchając wybitnych dzieł by za chwilę łajać w "wykwintny" sposób kogoś kto słucha MP3?

Naprawdę tego nie rozumiem. Być może to tylko margines rzucający cień na całą audiofilską społeczność - jeżeli tak, to kamień mi spada z serca.

A o utwory chóralne zapytałem, ponieważ akurat nimi się zachwyciłem i chciałem z kimś o tym pogadać. Pomyślałem, że forum MUZYKA będzie do tego dobrym miejscem. Wciąż jestem przekonany, że się nie pomyliłem.

Obowiązkowo kolejne dwa (po Carminie Buranie) "triumfy" Orffa, czyli "Catulli Carmina" i "Trionfo di Afrodite".

Szczególnie w tym pierwszym fragmenty na chór i perkusję (!) są naprawdę ekstra!

To mi prześlij w MP3 :)))))

Żartowałem. Mam takiego magika, któremu mówię co chcę a on szuka po całym świecie. I znajduje. Fakt, że ceny też ma "światowe" :(((

• Redaktorzy

Gorąco polecam dostępną przez multikulti płytę:

St. JOHN KOUKOUZELES - ORTHODOX CHANTS

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Pod koniec lat siedemdziesiątych byłem w cerkwi w Welikim Trnovie (bułgarski Kraków) i mimo, że prowadzący wycieczkę kręcił nosem, udaliśmy sie do cerkwi. W cerkwi było troche turystów, miejscowe babinki, trochę kalek i kilku dziadków. Początkowo lekki zawód, ale w trakcie nabożeństwa bardzo duże wrażenie zrobił dialog mocnego basowego głosu popa i cienkiego a drżącego głosu babin. Od razu wiadomo było kto szuka wsparcia i kto go udziela. Takiego autentyzmu i emocji trudno doszukac się w wykonaniach koncertowych i nagraniach płytowych.

Z niewymienionyc wcześniej.

Z muzyki cerkiewnej polecam:

-Koncerty Chóralne ukraińskiego kompozytrora Dymitra Bortnianskiego w szczególności Koncert XXX. Nie jest on jednak zbytnio znanym kompozytorem więc znalezienie dobrych nagrań może stanowić pewien problem. (w zagranicznych wydawnictwach jako Dmytro Stepanovich Bortniansky bądź Dmitry Bortnyansky)

- Nieszpory - Całonocne czuwanie - Rachmaninowa - (Vespers Op. 37, All-Night Vigil, 1915), a także liturgię św. Jana Chryzostoma (Liturgy of St John Chrysostom Op. 31, 1910)

W kompletnie innym południowoamerykańskim klimacie - Missa Criola - Ariela Ramireza

Poza tym oczywiście dzieła Mozarta (msze np. Koronacyjna, Requiem a także Ave Verum Corpus), Requiem Luigiego Cherubiniego, Requiem Dworzaka.

Z polskich dzieł utwory kopozytorów takich jak np. Gorczycki, Koszewski, Romuald Twardowski

Skoro byla mowa o krzepkim popie, to warto zaznaczyc chory georgianskie, tak georgianskie czyli gruzinskie. Jesli ktos chce doswiadczyc Mocy to np. takie piesni przeznaczone na uroczystosci z obecnoscia wina (table songs) sa odpowiednie/

Redakcja w której pracuję znajduje się w sąsiedztwie cerkwi. Muszę Ci powiedzieć, że często z zapartym tchem słucham przez okno tych nabożeństw. Coś pięknego. Gospodi pomilujsia... Szkoda, że w tradycji kościoła katolickiego to się w tę stronę nie rozwinęło.

Zawsze ubawię się po pachy w okresie Wielkiej Nocy, kiedy księża w kościele katolickim intonują na zakończenie mszy: AllleEeEeEeluUuUujjjaAaAaA...!!! Rzadko któremu Sie udaje zaśpiewać to poprawnie :)

> Therion

z rzeczy jeszcze nie polecanych, a z nieco innej chóralnej parafii: spróbuj znaleźć płytkę

The Bulgarian Voices - Angelite & Huun-Huur-Tu "Fly, fly my sadness"

tu np. możesz znaleźć próbki, informacje i recenzje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dwie bardzo dobre płyty:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nieco poza tematem, bo chodzi (chyba) o utwory a nie wykonania i realizacje, ale na audiofilskim forum nie powinno zabraknac:

Ukryta Zawartość

Do dostania u nas bodajze przez

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.