Skocz do zawartości
IGNORED

regulacja ramienia dual cs450

belmondo

Rekomendowane odpowiedzi

stałem się posiadaczem wyżej wymienionego gramofonu. mam pytanie, co regulujemy pokrętłem zaznaczonym na zdjeciu. w jakiej pozycji macie je ustawione? pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/21229-regulacja-ramienia-dual-cs450/

przepraszam, że wykożystałem Twoje zdjęcie. muśałem, iż do tego służy tylko przciwciężar z tyłu jak we fikach, pro jectach i chyba całej reszcie. w takim razie jak dokonuje sie regulacji nacisku za pomocą i przeciwciężaru i tego pokrętła. dziękuję Momok.

Ustawiasz to pokrętło na zero, antiskating też na zero. Zakładasz wkładke, teraz krecisz tym ciężarkiem z tyłu, aż ramie osiągnie równowage, nad tależem gramofonu przy opuszczonej windzie "lift". Gdy ramie nie bedzie opadało,ani wznosiło się, ustawiasz na skali siłe nacisku jaką poleca producent, na ogół jest to jakiś przedział, warto ustawić ten krańcowy, wiekszy nacisk, chyba że producent pisze jaki jest zalecany.

• 8 miesięcy później...

Witam pytanie do posiadających ten egzemplarz ( ewentualnie naprawiających kiedyś )

Czy jest w nim możliwa regulacja obrotów ?

Jesli tak w jaki sposób ?

dodam że pasek jest ok nie ślizga się

Mam ten model i niestety utwory zamiast grać 5 min graja 5 min i 11 sekund a to już bardzo słychać , dzwiek jest powolny . Nie chce go rozbierać jeśli nic nie wskóram ale jesli da się coś z tym zrobić to sie za niego wezme .

Musisz rozkręcić gramofon. Od spodu silnik ma dwie dziurki oznaczone chyba H i L. Jedna jest od 45 obr. druga od 33 1/3. Mierząc czas utworów nigny nie dojdziesz końca. Ściąg sobie szablon do ustawiania obrotów, wtedy jest to bardzo proste.

P.S. Prawdopodobnie odemnie kupiłeś ten gramofon. Umnie LP chodziły dobrze, single nawet nie próbowałem. Jeśli u Ciebie chodzi źle to może jest to jakaś różnica w parametrach prądu.

Pozdrawiam

dzięki serdeczne za pomoc . ustawiłem 33 1/3 przy pomocy wejścia do regulacji L na silniku pod spodem talerza . Udało się na słuch :) tylko 30 min zabawy ale obroty są idealnie .

Pozdrawiam

Jacek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.