Skocz do zawartości
IGNORED

okablowanie wewnetrzne

marven

Rekomendowane odpowiedzi

kolumny na accutonach.

3 drogi

jakie kable i na ktory głośnik (wysokotonowy, srednio i nisko) tak do 100zł/m (albo taniej bo i tak juz przekroczylem limit finansowy) i gdzie kupic?

dzieki za ewentualne odpowiedzi

https://www.audiostereo.pl/topic/21540-okablowanie-wewnetrzne/

Kup jakiegoś Audioquesta z kilkoma żyłami w środku i rozbierz. Np. w Slate jest aż 8 żył. Grubsze (1mm) daj na bas, i odcinek do zwrotnicy a resztę (0,7m) na średnicę i góre. Jest to dobre rozwiązanie. Sprawdzone z Accutonami. Plecionka miedziana też jest ok ale dostaniesz nieco inne brzmienie.

mahler ale kupując AQ płacisz za "geometrię" przekroju przewodu i to wlasnie powoduje ze jest to przewod OK. Raczej nie zdecyduje sie kupic kabelek za paredziesiat zloty, rozwalic go aby otrzymac pare metrow drutu o przekroju 1 mm.

marven, pytasz co pasuje do Accuton więc ci podrzuciłem dobre i sprawdzone rozwązanie. Sprwdzałem VDH, różne Audioquesty ( solid core i plecionke), TaraLabs, CableTalk, DNM. Zastaniawiałem się też nad XLO - kilka modeli można właśnie rozbebeszyć. Generalnie najlepiej sprawdza się czysta miedź solid core o przekroju nie większym niż 1.5mm na bas i 1mm na środek i góre.

Na wysokotonówkę kabel połączeniowy żeby nie gubił detalu i przenosił dobrze całą informację musi mieć max 0,2-0,3 mm i na tą sekcję wystarczy nawet 2-4 żyłki takiej średnicy, idealnie by było zeby były izolowane (emaliowane na przykład, tgz. litza). Na średnicę i i bas średnice mogą być trochę większe i na pewno trzeba znacznie więcej żyłek. Emaliowane druty różnych średnic czystosci 6N Cardasa sprzedaje Percy audio, można kupic i poskręcac samemu. Cardas sprzedaje też gotowe "hook-up wires" różnych przekrojów ,zbudowane własnie z tych samych emaliowanych przewodników. Ma je Parts Connection na przykład. I jest to chyba najlepsze co można zastosować a na pewno Accutony są tego warte. Średnica poszczególnych żyłek jest bardzo kluczowa. Jeden drucik o średnicy 1mm nie ma szans grac dobrze na wysokich tonach ;)

Bartek, już rozkręcam kolumny i wywalam te AQ bo faktycznie jak tylko to napisałeś to siadł cały dźwięk :-) Do bani z tym wszystkim, myślałem że mi góra dobrze wybrzmiewa a tu takie klocki wyszły ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.