Skocz do zawartości
IGNORED

Butler MONAD-idealny wzmacniacz na 300B?

americano

Rekomendowane odpowiedzi

Na tegorocznym RMAF 2005 bardzo zaciekawilo mnie stoisko Butler Audio z ich nowatorskimi monobloczkami z lampa 300B.

Wzmacniacze wykonane pieknie z aluminium, niebiesko podswietlony napis Butler a posrodku - kultowa 300B.

Zeby bylo smieszniej to:

-Moc wzmacniacza to 100W/8, 200W/4 Ohmach

-Uklad Single Ended czysta klasa A

-Bez transformatora na wyjsciu

-Brak sprzezenia zwrotnego

-Ponad 2 mln uF pojemnosci kondensatorow na 1 monoblok

Uklad opatentowany jest przez BK Butlera, dlugoletniego tworcy wzmacniaczy lampowych (25 lat doswiadczenia). Jego wzmacniaczy uzywaja m.in. Eric Clapton, Elton John, David Gilmour (Pink Floyd), Billy Gibbons (ZZ Top).

Co wy na to? Forumowi specjalisci od wzmakow, czy stosowal ktos z was taki uklad? Czy jest to swiety gral wzmacniaczy lampowych?

Systemik skladal sie z mojej ulubionej Wadii 861se podlaczonej bezposrednio do monobloczkow. Kolumienki jakies sredniej klasy monitorki (zapomnielem nazwe).

Dzwiek: sugestywna glebia i piekne plany jak z 300B, bogactwo barw, dobry i pelny bas (choc tu kolumny byly za kiepskie), gora i srednica naturalna i bardzo miekka, niezwykle przyjemna w odsluchu. Poziomy glosnosci imponujace jak na 300B bez cienia znieksztalcen / spowolniej. NIEZLE ! Co by bylo na lepszych kolumnach ? ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5140-100001979 1170276738_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

americano to jest fizycznie niemożliwe uzyskać z pojedynczej lampy 300B aż 100watt ,to najwiekszy blef o jakim słyszałem?Zasadnicze pytanie ,na ile zostały wycenione te cudeńka, bo jak mają 100watt to pewnie kosztują ze 100000 baksów?

Co niemozliwe, co niemozliwe ? A w Czelabinsku dali przez pomylke slub dwom mezczyznom. Wszyscy krzyczeli "niemozliwe, niemozliwe !" i co: po roku urodzily sie im blizniaczki !

Skoro napisali, ze ma 100W, to ma i koniec. A bo to pierwszy raz ? Tylko dlaczego americano wraca do niechlubnego zwyczaju oceniania jakosci wzmacniacza po jego mocy (8W - slaby, 100W - swietny) ? To sie chyba nazywa wirus kalafonijski.

Bo w stanch wszystko jest LARGE. Tam nawet pasta do zębów przypomina kartusz z silikonem :-)))

Ten wzmak to jak rozumiem kolejna hybryda Butlera ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Cena jest nieistotna, ale zdradze - 18 tys USD za parke, mozna wyrwac za 12 tys. second hand wiec przystepnie jak na to co uslyszalem, drzemiacy potencjal, jakosc wykonania i komfort - lampy 300B w tym ukladzie sie nie zuzywaja (mamy je lifetime) + nie mikrofonuja !! :-)

"Zatkalo kakalo" ;)

Jest pewien trick w tych wzmakach, ale moc jest uczciwa.

Eeee, zatkalo kakao... To po co brac ten szmelc od hochsztaplera-butlera ? Takie lampowce wyrabia tez forumowicz Korwin, pewnie za 1/1000 ceny, pamietam jak opisywal, ze pod maska cichutko siedzi mocarny jakis opamp a na gorze dla efektu zarzy sie (i tylko zarzy, tez nie mikrofonuje !) jakas wilgachna lampa sowiecka wielkosci butelki od piwa.

Americano W TYCH MONOBLOKACH sa wstawione lampy Western Electric które mają maksymalnie 40watt mocy jak w/n opisie.To skąd te 100watt.Zatkało" KAKAŁO"

Characteristics of the 300B Vacuum Tube

Average characteristics -

(Ef = 5.0 volts, a.c., Eb = 300 volts and Ec = -61 volts).

Plate current 60 milliamperes

Amplification factor 3.85

Plate resistance 700 ohms

Grid to plate transconductance 5500 micromhos

Limiting Operating Conditions for Safe Operation

(Not simultaneous ratings)

Maximum plate voltage 450 volts Maximum plate dissipation: 40 watts

Maximum plate current of average tube for fixed grid bias: 70 milliamperes

Maximum plate current for manually adjusted grid bias or self-biasing circuit: 100 milliamperes

Recommended Operating Conditions

faktycznie interesujace.

Gosc pisze na stronie ze koncowki sa na sankenach, 300B jako driver, wiec to chyba nie oszukane. No moze tylko tyle ze trudno to nazywac wzm. lampowym. Lampy sie nie zuzywaja? moze gosc jednak zapomnial je podlaczyc:)

Do DUDIVAN-a

Jak już wszystkich nowobogackich w okolicy jasny szlag trafi ozdobę zdemontował dał za darmo kumplowi który miał taką samą na jej miejsce dał jednak nie butelkę po piwie, bo zawsze twierdził i do tej pory twierdzi, że piwo

jest wyłacznie dla dziatwy i matek karmiących a koniak dla chłopa, wstawił butelkę po armeńskim Araracie nad nią

tak zwany "durszlak" pomalowany na czarno [satynowy mat] żałując szczerze że brakuje tylko połowy stanika

na abażur splunął z balkonu i westchnął nie ma już takich dziewczyn i zapalił długiego peta.

Panowie dajecie się nacinać na każdym kroku na cudowne listwy, rewelacyjne kable, złocone wtyczki, zdyzelowany sprzęt z niemieckich śmietników płacicie ciężką kasę a tu "niema cudów Panie Jezu gra się o pieniądze.

Ze Zbyszkiem w tej chwili sprzedajemy wszystkie nasze zabawki, które się pętają wszędzie, minimalizujemy ilość

stawiamy na jakość w sprzęcie przenośnym będzie wyłącznie UHER a w stacjonarnym Pioneer.

Nie czarujmy się papierem ściernym pupci nie podetrze, nie wskazany jest również ten zbyt miękki kolorowy lub

z nadrukiem w kwiatki - nas urządza ten szary 0,39 złp za rolkę

Przykro mi niepomiernie dla mnie muzyka jest ważniejsza niż posiadanie coraz to nowszych i droższych trąb jerychońskich i tatarskich piszczałek.

Pozdrawiam

Piotr Sulima

Nie sluchalem wzmacniacza o ktorym pisze americano, sluchalem innych produktow Butlera. Waty nie pochodza zl lamp. Nigdy nie przekonal mnie dzwiek ich wzmacniaczy chociaz ladne sa.

Americano->>>

Butler Audio hmmm, to byl chyba jeden z najgorszych wystawcow bylem tam cztery razy zawsze byl NOISE nie High End. Bylem tam spotkac sie z wlascicielem Wadia ktory natobene powiedzial mi off -the- record ze Butler to total shit.

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

czyli mamy juz glosy / sugestie:

- pewnie 100W ale jak 100W to nie gra tak dobrze jak 8W

- niemozliwe ze 100W

- hybryda (czyli be, not good)

- 300B dla ozdoby (gosc nie podlaczyl)

- hochsztapler

Myslalem, ze zadacie sobie wiecej wysilku na zrozumienie zasady dzialania :( Najblizej jest odpowiedz 3.

Tylko dlaczego nie slyszalem cech hybryd? Wiem jak brzmi dobra hybryda. Brzmialo LAMPOWO !

Tlaczego brzmienie od razu przypominalo 300B w dobrych jej cechach?

Moze facet ma troche racji z tym co nam sie podoba w brzmieniu lamp?

Nie slyszalem innych jego wzmakow tylko ten, podobal mi sie i tyle. Szkoda, ze w warunkach audio szol nie ma mozliwosci porownania a/b bo chetnie byl porownal do rewelacyjnych monoblokow Ladyday 300B SET...

Lacrimosa

he, he jaki NOISE ? Kurna po to biore swoje plyty i slucham. Jesli juz to bylo za miekko i "zbyt hi-endowo". Wiecej NOISE to chyba juz mial zestaw MBL czy Avalon ;) Nie mowie ze zle bo MBL gral swietnie, ale sorry cos sie nie zgadza z Twojej relacji ;) Z gosciem z wadii tez rozmawialem (ale o czym innym).

Americano->>>

MBL gral OK, do ich potencjalu daleko. Avalon mial glosniki nowe z minimalnym czasem wygrzewania. Avalon lepiej gral w ostatni dzien czyli Niedziele tam jeszcze trzeba bylo pograc z 1000h plus zmienic Boulder'y na JRDG 301 lub duza lampe.

Avalon Diamonds graly przez cale Show slabo, ale to byl pokoj i ta BAT paskudna elektronika. Na CES bedzie jeszcze gorzej. :-)

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Lacrimosa

Avalony sluchalem w sobote i niedziele,

najgorszy dzwiek na szol to byl chyba wlasnie z JRDG 301 (i to nie tem na malych kolumienkach z subami u Jeffa),

JRDG 301 do monoblokow Boulder brakuje tyle co stad na Marsa delikatnie mowiac.

MBL byl na topowych klockach w cenie chyba Mercedesa 600S.

Na MBL sluchalem:

Dead Can Dance - Into the labirynth

Terry Evans - Down in Mississipi

Stravisky - Rite of spring

Paniagua - La folia

Jeden z najlepszych dzwiekow na show. Po tym jak przeszedlem do pokoju z B&W nautilus + wszystko topowe nowe Classe (piekne!) + korektor Rives to tak jakbym slucham chinskiej miniwiezy ;) Nawet nie chcialo mi sie sluchac calego mojego zestawu plyt ;)

Dlaczego nowe JRDG wszedzie brzmialy nieciekawie ? Co kolumny wszedzie nie takie jak trzeba ? ;)

Zestaw o ktorym wspomnialem

JRDG 302 stereo

kolumny Hansen Audio the king

pre JRDG Synergy II

CD Accuphase (DP-77)

Dzwiek - cos strasznego!!! To byl dopiero NOISE. Omijalem potem tem pokoj szerokim lukiem.

Na Butler Audio Monad chcialo mi sie sluchac (!) moich plyt. I sluchalem. Tyle w temacie "NOISE".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lacrimosa

jeszcze 2 kwestie:

po co wracales 3 razy do pokoju Butler Audio? Nie mogles uwierzyc, ze tak zle gra czy moze cos zgubiles ? ;)

Sorry jak slysze tekst "Avalon mial glosniki nowe z minimalnym czasem wygrzewania" to sobie mysle, ze ktos kogos nabija w butelke. I chcialbym zobaczyc miny fachowcow Avalona gdyby zamienic IRIS-y (za ponad 50 tys. USD) na stare Thiele CS5i na tej samej elektronice (zawierajacej) swietne monobloki Boulder ;)

Moj watek, a co tam, wolno mi :))))

Americano->>>

JRDG 301 graly z Magico i rzeczywiscie dzwiek byl slaby. Ale nie najgorszy!, najgorszy byl Butler Audio i pokoj Audio Federation z Marten Design i Edge potworami (wedlug mnie z tych co slyszalem). Magico musze byc uzyte z lampa przyjedz na CES beda z CAT.

Jezeli chodzi o Boulder i JRDG to nie wiesz o czym mowisz. Ja na codzien uzywam Boulder 1060 i 302 i kazdy kto byl u mnie woli JRDG brzmienie, inaczej na 15 sprzedanych 302 moze jeden Boulder pojdzie. Boulder'y sa za bardzo analityczne, gdyby nie polityka w Denver to Avalon by uzywali JRDG ampy.

Wracalem do pokoju Butler zeby sie spotakac z Johnem z Wadia bo sie mijalismy, nie dla dzwieku LOL

Czy slyszeles pokoj p. Gonczarowskiego z YG Acoustics? Jakies wrazenia?

Pozdr.

Lacrimosa

szanuje Twoje poglady... Z Marten Design + Edge to sie zgadzam. Wolalem sound u Chinczyka naprzeciwko na monitorkach za 2tys.USD z CD playera wygladajacego na chinskiego Pioneera czy Mante. Sluchalem Milesa Davisa kind of blue w obu pokojach, z tym, ze w Audio Federation mieli ja w SACD. Chyba, ze SACD kind of blue jest spierdzielone... Malo prawdopodobne. Sound wyprany, chudy, nudny, daleka scena. Avalony chyba lepsze od Marten musze przyznac.

Jasne ze slyszalem YG Acoustics !! Przeciez plyty za darmo dawali :-))

Potem napisze wiecej bo wychodze.

Jesli chodzi o YG Acoustics to:

1. Kolumny wykonane bardzo solidnie, design dla mnie bardzo ok. (rzecz gustu)

2. Komponenty niezle: wszystkie drivery scan speak, kondzie M capy, cewki drutowe i tasmowe, zwrotka 4th order 1.75kHz

3. wbudowany wzmacniacz Hypex HS200 w klasie A/B zasilajacy basowe scany.

4. Cena 55 tys. USD :-)))))))))

Gralo to z elektronika tani krell. Utwory byly podobierane przez Gonczarowkiego (troche zarozumialy mlody czlowiek).

Wg niego jego glosniki sa nie tylko najbardziej "accurate" ale "the only accurate" na swiecie, dzieki jakiemus programowi komputerowemu, ktory ma tylko on :) Juz chcialem mlodzika na praktyki do Jima T. wyslac, coby pokory nabral :)

Dzwiek:

Na utworach prezentowanych bylo bardzo dobrze. Staralem sie nie sugerowac jego paplanina przed kazdym utworem na co zwrocic uwage. Mnie wystarczy 5 sec. bez niczyjej sugestii. Rownowaga tonalna, wypelnienie, rytm, wybrzmienia wszystko brzmialo dobrze, najlepiej jak do tej pory slyszalem na scanach nowego typu. Poczucie naturalnych relacji przestrzennych nie wzorcowe, ale kolumny ida w strone intymnosci zreszta uklad d'Appolito wiec wiadomo, ma swoje wady i zalety. Kolumny bardzo dobrze pokazaly twardy charakter krelli kav i to uwazam za duza zalete. Mysle, ze z lepszymi klockami zagraly by lepiej. Jesli chodzi o klase komponentow to gosc wydusil z nich sporo, ale cena jest nieakceptowalna. Jeszcze z jakims tanim Hypexem na basie... Sodowka walnela. Polityka cenowa podobna do Avalon ale jeszcze bradziej greedy, nie dzieki, na mnie to wrazenia nie robi ;)

Lacrimosa

Nie przesadzaj, Butler Audio monad brzmial wrecz wspaniale w porownaniu do niejednego zestawu i to na kolumienkach dosc srednich. Napewno byl w 10-ce najlepszych i pewnie z Avalonami by zagral lepiej jak IcePower. Moze napisz co konkretnie Ci sie nie podobalo... Mnie nie przekonales, bo wierze swoim uszom. Slyszalem ogromny potencjal.

Ale Ladyday 300B SET na kolumienkach Bastani (z aktywnym basem) graly faktycznie lepiej (w kazdym razie znokautowaly prezentacje Avalonow Eidolon Diamond na BAT-ach). Polecam wszystkim sklep diyhifisupply, kupowalem kiedys u nich kondzie, rezystory i srebrne kable, wysylka do Polski bezproblemowa, elastyczni i uczciwi. Czuja o co chodzi w brzmieniu hi-end. Ich zestaw na pasywce transormatorowej + zrodlo Audio Alchemy bylo o kroczek od najdrozszych zestawow na show. Swietny sound !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.