Skocz do zawartości
IGNORED

Czy dalsze modyfikacje polepszą dźwięk ?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

McGyver rzekł:

"Aha, nie od rzeczy jest pominięcie nieszczęsnych modułów HDAM."

Czy możesz wyjaśnić do czego te moduły są przeznaczone. Ich symbol jest na panelu cd i chyba świadczy o czymś, co firma zachwala jako cos dobrego. Ktoś powiedział, że m.in. HDAM odpowiedają za odczyt płyt cd-r. ...

to jak to jest , firma montuje a tu...beee, pominąć.

BlackGatów się raczej nie bocznikuje- tak radzi PeterDaniel i ma rację, sprawdziłem.

BG-N na wyjściu sprawdzi się bardzo dobrze, lecz potrzebuje czasu na wygrzanie.

OsCon polemam.

Ostatnio bawię kondami przy TDA1541. Na samych BG-N jest dobrze, ale ostatnio skłaniam się do OSCon bocznikowanych BG-N, Dzięk wydaje mi się ciekawszy.

Nie polecałem wymiany Cerafine na Silmic, tylko na Panasonic FC lub podobne (HFZ, FM). Oscony w cyfrówce spisują się w tym CD bardzo dobrze. To samo dotyczy diod schottky. Separacja zasilaniea poszczególnych bloków jest bardzo sensownym modem.

Moduły HDAM są analogowymi buforami wyjściowymi. Pojęcia nie mam kto opowiadał brednie o ich związkach z odczytem płyt CDR. To techniczna herezja.

Kondensatorów blackgate istotnie nie należy bocznikować.

Co do kondensatorów wyjściowych to albo dać tam same dużej pojemności polipropyleny (4,7-10uF) albo zwory. Zbocznikowane elektrolity na wyjściu to pomysł nieszczególny.

Obklejenie matami bitumicznymi nie zaszkodzi.

Zapomniałem o czymś?

Czy doświadczyłeś kiedyś jakiś negatywnych skutków zastosowania zworki zamiast kondensatorów wyjściowych. Ponoć jeśli napięcie stałe jest tam poniżej 20 mV to można być spokojnym (oczywiście bo tez czuwają kondensatory na wejściu wzmacniacza) ?

może ja wtrące 3gr. mam taką zworke zamiast kondensatorów , czasami jest za dużo b.niskich częstotliwości (10 -30 Hz ?)których prawie niesłychać ale flakami miesza (tzn. przy głośniejszym słuchaniu robi sie niedobrze od basów) następnym minusem jest pojawianie sie dużego napięcia stałego na wyjsciu w momencie włączenia sprzętu, plusy niepodbarwianie żadnego zakresu przez kondensatory, a bym zapomniał brak którego kolwiek z napięć zasilających opampy powoduje pojawienie sie pełnego nap. zasilającego na wyjsciu wzm.operacyjnego

z ostatniej chwili:

Wymieniłem OPA2604 na LM6172 (które wygrzewały się tydzień na repeat, bo wcześniej były za ostre) i wszystkie utworki są z nowymi brzmieniami i zdarzeniami muzycznymi. Niesamowita różnica na plus. Żadnych podbarwień w wysokich, średnich czy w basie. Super kontrola i kultura, niespotykana wcześniej rozdzielczość i przestrzeń, powietrze i scena lepsza niż na OPA627 oraz AD825. Jedyne co troszkę boli w uszach to ta prędkość dźwięku, słychać po prostu te High Slew Rate 3000V/us i trochę kłuje dźwięk przy bardziej piskliwych brzmieniach. Być może to te słynne w tym scalaku oscylacje, potestuję jeszcze z kondensatorami między V+ a V- lub do masy oraz ze zmianą 100pF w sprzężeniu na 220pF itp. Ale aż chce się słuchać wszystkiego na nowo.

Korzystajšc z okazji chciałbym zapytać o poradę w tuningu swojego CD Arcam 7. Jestem bardzo poczštkujšcy w tych sprawach i liczę na poradę. Na zdjęciu widać na wyjciu 2 kondensatory Evox 100pF. Czy można zamienić je na wspomniane BG 4.7uF (różnica w pojemnoci jest bardzo znaczna). Co jeszcze z widocznych elementów można by poddać wymianie. Wzmacniacze operacyjne? jakie polecicie? Mylę, że wasza pomoc przyda się też innym, którzy chcieliby pogrzebać w swoim sprzęcie, ale nie majš w tym aspekcie żadnego dowiadczenia!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Te Evoxy, są podłączone prawdopodobnie pomiędzy ścieżką sygnałową i masą na wy i możesz je śmiało wyrzucić jeśli nic nie będzie się wzbudzało. Kondensatory, które są w torze sygnału, to prawdopodobnie te elektrolity (stojące) i tam możesz wrzucić BG-N. Przydałoby się również trochę drastyczniejszych kroków w takim dziewiczym playerku :)

Dzieki Rekin! Te kondensatory o których mówisz majš 10uF. Lepiej wymienić je na takie same czy o większej/mniejszej pojemnoci? Jeli masz czas to napisz co tam można poczarować, żeby z tej dziewicy uczynić dorosły odtwarzacz.

przede wszystkim jak nie robisz DC serwa to daj je jak najlepszej jakośći , mozesz tez potem pobróbować równolegle dołączając dobry kondensator polipropylenowy. Jesli chodzi o pojemnosc to raczej nie zmniejszaj pojemności, jesli zmieniasz to lepiej w góre. 10 mikro jest z duzym zapasem przy typowych impedancjach obciązenia CD ale zmniejszenie moze minimalnie pogorszyc faze najniższych czestotliwosci.

W trakcie usuwania konta.

Też miałem lm 6172, ale w tym modelu lepiej chodziły mi opa 627 , jednak dobierałem je do FC, stąd inne wnioski. Wymiana diod na schottky nie przyniosła efektów, zresztą po próbach nie stosuję juz tego typu diod (zostały ostatecznie BYV26c).

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Koledzy właściwie powiedzieli już wszystko. Duży przyrost jakości dźwięku da zblokowanie napięcia jakimiś Panasonic FC, czy innymi poprawnymi kondensatorkami z przedziału 47-100uF blisko nóżek wzm. oper. Ja zwykle lutuję oprócz tego 2x10uF bezpośrednio na podstawce/przejściówce - punktu wspólnego nie łącząc z masą (to dziwne, ale tak gra lepiej niż z podłączeniem do masy). To takie najprostsze zmiany, z którymi na pewno sobie poradzisz. Możesz wyrzucić również te tranzystorki mutujące.

Tranzystorki mutujące powiadasz! A do czego to wogóle służy? Wystarczy samo usunięcie czy trzeba potem coś zewrzeć? i czy usunięcie może mieć jakieś przykre konsekwencje? Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.