Skocz do zawartości
IGNORED

Opampy, ktore sie nadaja

dudivan

Rekomendowane odpowiedzi

Do tych, którzy przerzucili już w życiu tony datasheetów: chciałbym uzyskać listę wzmacniaczy operacyjnych, na których mozna zbudować wzmacniacz słuchawkowy.

Muszą bez problemu pociągnąć słuchawki o niskiej impedancji, czyli 32-ohmowe. Mozna wpisać sam symbol, ale jesli ktoś ma czas, szersze sugestie mile widziane. Acha - nie chodzi mi o opampy tylko "audiofilskie", LM386 też się liczy :)

https://www.audiostereo.pl/topic/22168-opampy-ktore-sie-nadaja/

LM386 nadaje się jak najbardziej, nawet jest taki wzmak słuchawkowy na tych ukladach (jakias chińszczyzna, VAL or sth), jeśli użyjesz układu od dobrego producenta (T.I.!!) i w konfiguracji z dość niskim wzmocnieniem (bo jednak szumi nieco ponad miarę przy większych wzmocnieniach). Pewną jego wadą jest konieczność stosowania kondensatorów elktrolitycznych na wyjściu, ale przy duzych pojemnośćiach (470-100uF) i ew. bypasowaniu foliowymi nie powinno być problemu, przynajmniej zasilanie się upraszcza do 1 napięcia (+9-15V). Z opampów to wszelkie OPA jak najbardziej się nadają... byle tylko miały przyzwoity prąd wyjściowy. W każdym razie - najlepiej dac dośc wysokie nap. zasilania, wtedy podobno wszyztkie te ukłay grają najlepiej, resztę trzeba pewnie dopasować sobie brzmieniowo zmieniając wzmocnienie układu, gdzieś w granicach 1-10, wtedy może sposób grania sią zmieni.

Zaskoczyles mnie z tym LM386 w komercyjnym produkcie audio. Tzn. zawsze sobie wyobrazalem, ze to taniutki ukladzik do przenosnych radyjek, zreszta slyszalem kiedys urzadzenie 386 wykorzystujace i faktycznie pierwsze co sie w uszy "rzucalo" to delikatny szumik. No ale to mogla byc nie ta kosc, nie ten uklad, nie to zasilanie. A z OPA, ktore sa najlatwiejsze w aplikacji i najtansze ?

Np. coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten LM386 też mi się za bardzo nie podoba - tani, głośny układzik do sprzętu przenośnego. Gra tak jak piszesz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dudivan ~ moim zdaniem takie opampy jak 2604 i inne tego pokroju nie pociagnom sluchawek 32 ohmowych ... no chyba ze lubisz sluchac bardzo cicho i ze znikoma iloscia basu ;) do takich sluchawek potrzebujesz czegos o duzej wydajnosci pradowej - przegladnij sobie rozne watki bo niema sie co powtarzac a bylo tego sporo opisanego ostatnio - poszukaj informacji o TPA6120A2/THS6012, OPA551/2, LT1210 albo sprobuj czegos naprawde mocniejszego do takich sluchawek jak OPA548/549 albo nawet OPA541 albo LM3875 :) Mysle ze ponizej OPA551/2 to nie ma co schodzic bo jak juz robic to najlepiej od razu cos konkretnego :) Pamietaj ze nie tylko sama kostka da Ci dobre brzmienie ale tez prawidlowa aplikacja :) Mysle ze najlepiej przegladnac najpierw dokladnie to co ostatnio bylo juz na forum napisane a wtedy sam bedziesz sobie mogl odpowiedziec n twoje pytanie :)

Jakiś czas temu w ramach zabawy wymieniałem NE5532 w słuchawkowym Creeku (OBH-11) na OPA. OPA2604 zupełnie mi nie podszedł (oczywiście lepszy od oryginalnego, ale jakiś taki zimny, kliniczny, na dłuższą metę męczący), ale OPA2134 sprawdził się doskonale, i już został (słuchawki to HD600).

Chuml, czytałem oczywiście nasze forumowe wątki o wzm. sł. ale tam chłopcy idziecie na jakość. Ja potrzebuje tak naprawdę czegoś taniego do odsłuchu z discmana z fatalnym wzmacniaczem z "ogranicznikiem" w warunkach hotelowo-akademikowych. W domu to ja mam i będę miał co innego. Ponadto interesuje mnie ogólnie z czego można sklecić wzm. sł. O, taki NE5532 - dobrze, że ktoś przypomniał.

ChUmi

"moim zdaniem takie opampy jak 2604 i inne tego pokroju nie pociagnom sluchawek 32 ohmowych ... no chyba ze lubisz sluchac bardzo cicho i ze znikoma iloscia basu ;)"

Spoko, głośno i z dużym basem. :-))

Dudivan, jeżeli zdecydujesz się na TPA6120 to mam 1 szt (10zł). W razie czego priva masz w "o mnie" TPA6120 spisuje się ponadto bardzo dobrze jako pre do GC. Żeby było jasne, nie zależy mi żeby go na silę sprzedać, ale pre na nim będę skladał pewnie za pól roku(obudowy), więc do tego czasu może kto inny skorzysta.

W takich warunkach, jakie opisałeś zawsze można spróbować LM4917, wzmaczniacz ma ciekawe parametry i niskie napięcie zasilania, zamierzam go wypróbować do słuchawek w pracy, bo ten dźwięk, ktory wychodzi z moich pracowych głośników jest nie do przyjęcia.

Ku przestrodze...

W jednym moim CD miałem na wyjściu słuchawkowym OPA 2132 (wcale nie tani OPA). Podpiąłem słuchawki Panasonica RP-HT355 i dupa! Przesterowuje, charczy, rzęzi. Słowem tragedia! Nie słuchałem wcześniej na tych słuchawkach więc CD pod pachę i do Dreamera_1. Dzwonię po jakimś czasie a u niego wszystko OK. Wściekły zabieram sprzęt i wracam do domu. Podłączam komputerowe słuchawki Tracera i wszystko jest OK. Wniosek prosty ten OPA gra super ale nie ma odpowiedniej wydajności prądowej dla słuchawek o małej impedancji. Dlatego trzeba uważać gdzie go się stosuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.