Skocz do zawartości
IGNORED

Na co wymienić wzmacniacz oper UPC4570?

Maverick

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W moim denonie dcd-890 siedzi taki mały filtr, ktory chce wymienic szukalem juz chyba wszedzie i nie wiem czym mozna go zastapic.

Wiem jest produkcji firmy NEC , jest to podwojny op amp na DIP18. to tyle informacji. Co mozna wlozyc lepszego zamiast tego NECA?

Ja w swoim Denon-ie 735 też miałem te same kostki:)Wymieniłem je na BB Opa-2132.Zmiana na + to bardziej analogowy dźwięk, większa detaliczność i muzykalność.Wymieniłem również gniazdo zasilające na IEC (styki z płytką połączyłem Sonic Link Ast75) oraz gniazda RCA na porządne-złocone (gniazda z płytką połączyłem Kimber-em 4 pr).Jak dla mnie różnica jest znaczna. Wcześniej miałem też wlutowany WO NE5532 ale dźwięk, mimo że był dynamiczny posiadał znamiona wyostrzenia i braku ciepła-był taki jakiś mało przyjemny i płaski.Wiem, że dla osiągnięcia lepszych rezultatów powinienem zająć się wymianą kondensatorów i rezystorów na lepsze ale na razie zrobiłem to:)-wszystko w swoim czasie.....

AT

We wczesniejszym, poscie pomyslilem sie ten wmacniacz oper. jest 8Dip.

Tez myslalem o Opa-2132 i mysle ze tez go sobie zaiplikuje. Kondensatory wymienie na Elny i Panasonic FC. A powiedz mi jaki masz tam u siebie filtr cyfrowy bo u mnie siedzi NPC SM5840AP tez taki dziwny ponoc raczej niewymienny.

>Nikt nie wie na co mozna wymienic filtr cyfrowy NPC SM5840AP ?

Ja bede wymienial na DF1706, a jako op-ampy najlepiej sprawuja sie AD797 (DENON DCD-655).

Zapraszam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Roznica jest nie tylko w ilosci nozek ale rowniez w calej budowie ukladu :)

Mam zamiar odciac SM5841 od plyty glownej w CD. Mozna to latwo zrobic gdyz u mnie zastosowano

dosc duzo zwor. Przecinamy zwory i wpinamy zamiast SM5841 filtr DF1706. Mam juz do niego plytke na przejsciowke. DF mozna skonfigurowac (za pomoca samych nozek) wlasciwie na kazdy format danych wejsciowych i wyjsciowych wiec nie jest to problemem :) Niedlugo sie za to zabiore. Musze kupic jeszce konwerter poziomow 74VHC244 bo DF1706 jest na 3.3V, wrzucic to na jedna plytke podlaczyc i okaze sie czy bedzie dzialac;)

Pozdrawiam,

Bartek

aha. zapomnialem dodac. przy takim rozwiazaniu oczywiscie stracimy mozliwosc sterowania wzmocnieniem w CD :/ bo oczywiscie standard sterowania cyfrowego SM5841 badz SM5840 rozni sie od DF1706. Mysle ze jednak mozna sie poswiecic;) chociazby ze wzgledu na doskonale parametry tego filtru.

nie mam pojecia jak poslucham to sie wypowiem:) sam DENON po tuningu takim jaki przeszedl gra co najmniej o klase lepiej... na dzien dzisjejszy nie mam co do niego zadnych zarzutow :) zobaczymy co da wymiana SM5841 na DF1706. Nie ma co SM nie dorasta do pięt DF1706... co do ceny to nie wiem ja akurat posiadam DF1706 wiec samo sie prosi o wyprobowanie :)

Mam nadzieję, że podzielisz się wynikami :) Jesli wyniki bede pozytywnie przytłaczające to to nie bedę miał wyjścia i bede musiał go dać konmuś do tuningu bo niestety nie urodziłem się z lutownicą w dłoni :)

Oczywiscie ze sie podziele wynikami. Niedlugo sie za to powoli wezme. Roboty duzo nie ma ale musze zbudowac przejsciowke do DF1706 bo ustrojstrwo bardzo male jest :) Potem juz tylko dolaczyc konwerter 74VHC244, stabilizator 3.3V, wrzucic to na kawalek plytki uniwersalnej i podlaczyc ;)

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

A wiec odnawiam watek :)

zaprojektowalem sobie ten ukladzik oraz plyteczke do niego.

uklad DF1706 zamontowany na przejsciowce dostepnej na allegro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz pozostaje tylo wykonanie tego, ale to dopiero po swietach.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Twoje linki nie dzialaja, albo nie dzialaja tylko u mnie. Ja jak wczesniej mowilem wymienilem sobie opy na wyjsciu z cd na OPA2134 i tak ilosc detali sie zwiekszyla ale za to scena sie bardzo zwezila. I tak jak nie urok to sra... ka.

Za to podlaczylem sobie z wyjscia sluchawkowego CD w ktorym siedzi JRC 45560 do koncowki mocy i efekt niesamowity, dajcie spokoj juz nie wiem o co chodzi, ale nie zamierzam sterowac glosnoscia z wyjscia z CD chociarz dzwiek jest super jak na scalak za 5gr.

tak na szybko to polecam AD826. mozesz go sciagnac jako samples od Analog Devices.

co do mojego ukladu to zmontowanie go nie jest takie trudne. najwiecej klopotu sprawio mi przylutowanie

DF1706 do przejsciowki:) musze teraz zamowic 74VHC244 z TME bo nigdzie go nie ma:/ i wezme sie za robote...

• 2 tygodnie później...

ciesze sie:) na filt narazie nie mam czasu ze wzgledu na prace i zblizajaca sie sesje na studiach, w zasadzie jest gotowy tylko wytrawic plytke oraz zamowic jeszce ta kosc 74VHC244. ale oczywiscie nie rezygnuje :) musze to troszke odlozyc..

• 4 lata później...
  • 5 miesięcy później...

Piotrek608, 6 Lip 2010, 19:03

>Choc Sm5840 to i tak w miare dobry filtr to wymiana na DF1706 ma same plusy i polecam dzwiek nawet

>taniego cd poprawia sie w kazdym aspekcie.

no to pora w końcu coś wymodzić ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.