Skocz do zawartości
IGNORED

Cała prawda o końcówkach mocy HOLTON'a

Piotreq23

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli macie jakiekolwiek zdanie o tych końcówkach mocy, wykonaliście je sami lub tylko słyszeliście jak grają, to napiszcie, czy są warte uwagi.

Wszystkie końcówki w stopniu końcowym posiadają tranzystory IRFP240 i IRFP9240 International Rectifier

I tak np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Sprzedają kity Holtona o mocy od 100W do 1kW.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kity, również na projekcie Holtona, poza 400-tu watową, mają 200 i 100W na 4R.

Na sieci cała masa projektów na bazie Holtona- coś w tym musi być.

Według mnie końcówka 400W może się świetnie nadawać do zasilania subwoofera, lub można wykonać mniejszej mocy wzmaka na dwóch parach IRFP i w stereo uzyskać spokojnie 100W na 8R.

Co o tym myślicie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zrobiłem coś takiego, jakiś czas temu - na wyjściu tylko jedna para mosfetów, mniejsze zasilanie. Co mogę powiedzieć o dźwięku - że był:) na moje ucho grał ostro, z dobrą dynamiką, nic wciągającego. Jedyne co pamiętam to, że układ przy włączaniu i wyłączaniu nie dawał absolutnie żadnych pików na głośniki, na wyjściu był tylko bezpiecznik. Łatwe toto do uruchomienia, nie ma problemów ze wzbudzaniem itp. Poza tym, schemat Holtona bazuje na referencyjnym układzie Toshiby z początku lat '90 i think so.

pitt,

Dwie pary, to chyba minimum żeby "coś" osiągnąć, ale napisz, na jakich elementach wykonałeś końcówkę. Chyba nie wlutowałeś zwykłych rezystorów węglowych?

Cały czas chodzi mi po głowie wykonanie końcówki i nie oszczędzanie na częściach: płytki dwustronne z metalizacją, elpod, smica, panasonic fc itp Może wtedy układ pokazuje, na co go stać?

Przydałoby się również sparować tranzystory.

A co mają do tego rezystory węglowe. Jest wiele wzmacniaczy które grają przepięknie i są zbudowane z tanich części.

Coraz więcej audiofilizmu się wkrada do DIY, to chyba przez gości typu np. Peter Daniel, którzy piszą czasami rzeczy na pograniczu "ciemnej strony", zwiększając tym samym swoje zyski z forum.

Ja rozumiem, że lepiej stosować dobre części, ale nie jest to recepta na wszelkie zło. Pewnien mądry człowiek powiedział mi kiedyś, że hi-end buduje się na popularnych i dostepnych częściach. Miał rację.

Powracając do tematu... budowałem AV400 i nic specjalnego, zero fajerwerków. Brzmienie suche, z dobrym basem. I tyle. No ale tak to już jest z fetami :-)

potwierdzam to, co napisał igod o brzmieniu tego wzmaka. Ja dawałem tanie rezystory metalizowane, kondy philipsa, nic lepszego wtedy nie było. Grało w miarę poprawnie. Moim zdaniem to ślepa uliczka...

Już widziałem tyle odmiennych zdań na temat tych wzmaków, że chyba do póki sam nie zbuduję i nie przekonam się na własne uszy, to nie będę dalej nic wiedzieć.

Na tym forum nic prawie się o nich nie pisze, albo źle, a na forum elektrody to końcówka number one.

Układ jest nic specjalnego. Pasuje bardziej na wzmacniacze dyskotekowe. Audiofilskiego brzmienia bym się nie spodziewał. Zreszta autor nigdy tego nie deklarował. Części tu niewiele dadzą. On kusi tylko mocami.

"Coraz więcej audiofilizmu się wkrada do DIY, to chyba przez gości typu np. Peter Daniel, którzy piszą czasami rzeczy na pograniczu "ciemnej strony", zwiększając tym samym swoje zyski z forum."

No i dobrze ze się wkrada bo to w końcu forum "audiofilskie". Ta ciemna strona to właśnie to co odróżnia Hi-End od hi-fi i elektroniki. I stad nie wytarczy być nawet bardzo dobrym elektronikiem żeby zrobić dobrze brzmiący wzmacniacz.

A co do Petera Daniela czerpiacego korzyści finansowe z forum to powiem ci szczerze ze majac trochę pojęcie o interesach w tej branży dziwię sie jemu ze mu się chce sprzedawać te części i kity. On to wszystkoi sprzedaje za grosze, po cenach najtańszych dostępnych w internecie, pakuje i wysyła te kilka kondensatorków , rezystorków czy diodek i zarabiając marne grosze wysyła to an drugi koniec świata. Zmawiam setki cześci ze stanów i Kanady i podziwiam gościa ze mu sie chce, bo mi osobiście by sie nie chciało. Mam nadzieję ze ze sprzedazą wzmacniaczy pójdzie mu dobrze bo na tym są pieniądze, chociaż i tak sprzdaje je zbyt tanio, ale na pocztku musi byc konkurencyjny zeby wyrobic sobie markę.

Pozdr.

"Układ jest nic specjalnego. Pasuje bardziej na wzmacniacze dyskotekowe. Audiofilskiego brzmienia bym się nie spodziewał. Zreszta autor nigdy tego nie deklarował. Części tu niewiele dadzą. On kusi tylko mocami"

A czegoż więcej potrzeba do subwoofera? Nie oczekiwałem, że holton będzie lepszy od aleph'a w stereo - źle mnie zrozumiałeś.

Bartek1. Masz rację

Oby jak najwięcej, tej dobrze rozumianej " ciemnej strony" w diy i takich Peterów Danieli, którym się jeszcze chce za małą kasę dać komuś trochę radości.

Link do AV400:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tak gdzieś w połowie forum jest post z załącznikiem.

Na dyskotekę toto się tym bardziej nie nadaje z taką mocą.

Zarabia grosze czy nie, nie lubię jak ktoś swoje interesy załatwia na DIY. Oczywiście mogą to robić jawni tylko wybrańcy tego forum. Podstawek już np. sprzedawać nie wolno.

Ukryta Zawartość

N-channel ma jedną poważną wadę, zresztą jak większość N-channelów, straty konduktancji przy większych częstotliwościach. Na sub OK. ale jak ktoś chce bi-amping to Holton nigdy na treble.

Ja mam 400symetrycznego i nie nazekam, spisuje sie bardzo dobrze, dynamika dobra, srednica bardzo mi sie podoba, bas zly nie jest ale inny niz z koncowki na bipolarnych. Jak wzmak ma byc tylko do suba to moze lepiej sie rozejrzec za czyms bardziej sprawnym na bipolarnych. Wzmaka naprawde warto wykonac, moim zdaniem gra naprawde bardzo dobrze. U mnie sa rezystory tesli,mkp tez tesli, tr IR,reszta kondow samwha.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Z EE posiadam symetrycznego hexfeta i musze stwierdzic ze tez jest to bardzo udana konstrukcja i tania przedewszystkim,myslalem tez co nieco nad przerobieniem stopnia pradowego na bipolarne ale jakos czas mi nie pozwala sie tym zajac, ogolnie polecam. GC tez mam i jakos mnie niestety nie przekonuje.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

>>Zarabia grosze czy nie, nie lubię jak ktoś swoje interesy załatwia na DIY. Oczywiście mogą to robić jawni tylko wybrańcy tego forum. Podstawek już np. sprzedawać nie wolno.

Peter, dokładnie daj sobie spokój.

Co do GC mogę powiedzieć jedno: trzeba go naprawdę dobrze złożyć. Maxymalnie krotkie polączenia, Dobre elementy, trafo i gra świetnie. Mam taki przyklad, robiliśmy kilka odsłuchów różnych kombinacji w okresie kilku miesiecy. Puktem odniesienia były końcówki lampowe. GC w swoich pierwszych wcieleniach grał słabiej nie ma co ukrywać. Nie bylo tego wypełnienia, ale co mnie osobiście najbardziej przeszkadzało to lekkie splaszczenie dxwięków. Barwy tez mogłyby być lepsze. Ostatnio kiedy odsłuchiwaliśmy kolejne 2 wersje klona każda grała nieco inaczej, ale każda też chyba lepiej od lampy. W kazdym razie w najgorszym wypadku były to brzmienia równorzedne. Dodam, że wersja GC jest na elpodach, albo teslach. Ostatniego słowa jeszcze nie powiedzieliśmy:) Podobnie ma się sprawa z IRFP240/9240.

Igod, Passy naprawdę źle nie brzmią. Słuchałem coprawda tylko raz kilka lat tamu(nie DIY, tylko oryginalny piec)i od razu sięgnąłem do potfela, żeby kupić plytę, ktora wtedy była odtwarzana. Obiecałem sobie, że kiedyś u mnie zagra conajmniej tak dobrze:)

Ja takze caly czas mam przeczucie ze Pass na odpowiednich elementach moze zagrac naprawde wysmienicie, moze nawet lepiej niz GC. W planach mam Aleph X, F1 i byc moze X-600 ;)

Jesli ktos jest zainteresowany schematem X-1000/ X-600 prosze kierowac sie na maila. X-600 bedzie tez prawdopodobnie lepszy od Holtona.

lancaster - ależ oczywiście. Wszystkie wzmacniacze należy robić porządnie, czyli dobre elementy, krótkie przewody. Chociażby dla własnego dobrego samopoczucia.

Ale nie popadajmy w przesadę. Opisy które są na tym forum sugerują, że zmiana rezystora w sprzężeniu na innej firmy powoduje przesiadkę z malucha na mercedesa. W ogóle czuję się, jak bym czytał recenzję innego wzmacniacza.

To po co w ogóle kupować nowy wzmacniacz, skoro w starym Nad317 wystarczy zmienić jeden kondensator, a brzmienie jest całkowicie inne i 10 klas wyższe? Tak jak to wynika z opisów GC. Aż strach napisac, że komuś się brzmienie GC może nie podobać :-)

Peter - dokładnie, zachowaj godność i się nie tłumacz. Wszyscy wiedzą jak jest :-)

Brzmienie wzmacniacza zależy od jakości elementów, które decydują o jego pracy, charakterze, ... nie wiem jak to nazwać poprawnie.

Układy z głębokim sprzężeniem zwrotnym, muszą mieć wysokiej jakości rezystory w pętli sprzężenia.

Wzmacniacze z płytkim sprzężeniem zwrotnym, powinny mieć przede wszystkim odpowiednie tranzystory/lampy.

Dlatego Aleph na gównianych częściach gra na poziomie Gainclona na Rikenach.

olekbiker:)

Igod, może i nie są to różnice 10 klas, ale jakieś tam są. Być może to nawet kwestia gustu, a nie obiektywnej lepszości. Jedno jest faktem, jeżeli ktoś na okrągło pisze, że wymienil przed chwilą jakiś duperel i gra o 2 klasy lepiej to już po kilku machnięciach lutownicy brakuje skali:) Za to zmiany w budowie wzmacniacza są słyszalne wyraźnie.

Chodzi w ogóle o koncepcję, schemat.

Projektujemy dobry układ i dajemy dobre elementy do bólu.

Z tego co ty piszesz wynika, że obojętne co by nie było, wystarczy dać dobre elementy :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.