Skocz do zawartości
IGNORED

Interconnecty Audioquest'a

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panowie potrzebuję dowiedzieć się paru rzeczy na temat wyżej wymienionych. Moja przygoda zaczęła się dość przypadkowo - od wizyty w Top HiFi. Poszedłem z zamysłem kupienia sobie kabelka na metry za namową Avatara utwierdzającego mnie w przekonaniu, że Audioquest potrafi naprawde dobrze zagrać i jest szalenie neutralny. Z pewnym niedowierzaniem przyniosłem do domu Copperheada (chciałem Diamondbacka ale właśnie zabrakło:(:(:() i do tego wtyczki Real Cable. Koszt całości wyniósł równo 138zł - 50zł/metr kabla plus 4 wtyczki/22zł. Brzmienie jakie uzyskałem w ten sposób przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Pełne zrównoważenie tonalne, kontrola basu, łagodność i przestrzeń. Jednym słowem znakomite. Borąc pod uwagę stosunek jakość/cena absolutna rewelacja. Zdaję sobie sprawę, że Copperhead to jeden z podstawowych modeli firmy. Spośród pozostałych znam jedynie Corala (tego ma Avatar), który niestety nie jest już dostępny w sprzedaży na metry. W związku z tym mam parę pytań:

1. Jak brzmią pozostałe modele Audioqesta (w tym Diamondback)?

2. Gdzie - poza Top HiFi - można kupić te kable na metry?

3. Czy Coral na metry jest gdzieś jeszcze dostępny?

Z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/22384-interconnecty-audioquesta/

Mam Diamonbacka i jakoś z zachwutu nie pieję.

Jak dla mnie Klotz gra lepiej w moim tymczasowym zestawieniu.

Ale posłucham jak zagra z nowym wzmakiem, który powinien do mnie trafić w tym tygodniu.

Może w tym zestawieniu będzie lepszy Diamondback.

Wszystko zależy od systemu. Diamondback gra dość krzykliwym dźwiękiem. Jest dość dynamiczny, ale brakuje mu ogłady na górze zwłaszcza. Klotz gra w moim systemie znacznie lepiej wprawdzie nie LaGrange tylko IY106, ale oba Klotze dadzą Tobie więcej barw i przestrzeni. Jesli jednak masz spokojny system, to lepiej może sprawdzić się Diamondback. Mam jeszcze gdzieś chyba metr tego kabelka - muszę sprawdzić. Ale jeśli jest, to końcówki oplotu mogą być rozczapierzone, bo leży już prawie dwa lata.

Kabel Copperhead AudioQuest 0,5m

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tylko 119pln

poza cena zadna rewelacja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Copperheada juz mam - zreszta pisalem o tym powyzej. W moim systemie sprawdza sie bardzo dobrze. Wiem jednak ze to podstawowy model firmy dlatego pytam Was o wyzsze modele i ocene brzmienia. Cene oczywiscie tez. Znam tylko Corala. Czy mozna go gdzies kupic jeszcze na metry?

>discomaniak - popelniles ponad 1500 wpisow w tym pewnie kilkaset o dzwieku, jakosci wzmakow, etc... i wszystko to w oparciu o wrazenia z systemu spietego profigoldem? skoro najprostszy audioquest wzbudzil cie tak bardzo, zastanow sie zanim wyglosisz kolejne opinie o sprzecie, ok? ale to jest smieszne :)))

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

puchatek - sprzet i kable to dwa inne swiaty - moje dotychczasowe konfiguracje oparte byly na przyzwoitych kablach jednak okazalo sie ze AQ najlepiej pasuje do PM 75 i CD 79 - moim niewatpliwym bledem bylo to ze po kabelki tej firmy siegnalem za namowa Avatara dopiero teraz co nie znaczy ze nie mam doswiadczenia z kablami innych firm z duzo wyzszej polki

Disco

Dziś ani słowa o Marantzu 75, ani słowa :-)

W czasei poszukiwania interkonektu i nieco później słuchałem dwóch łączówek Audioquesta, jeden to klasa średnia, druga to już nieco wyższa: Jaguar i Panther. To bardzo dobre kable, na pewno warto je sposłuchać w swoim systemie (z kablami to jest tak, że potrafią "zagrać" zupełnie inaczej w zależności od toru, w który są wpięte).

Jaguar daje doskonałe wypełnienie na średnicy i na basie, wysokie są czytelne, ale dość gładkie i nie narzucające się. Barwa, w moim systemie, lekko ocieplona. Kabel daje brzmienie dość potężne, masywne, co nie znaczy że pozbawione szczegółów. Ale powiedzmy sobie szczerze, że mistrzem mikrodetalu to jaguar nie jest. Nie ma jednak mowy o zamuleniu.

Panterka to już inny poziom. Poza pozytywnymi cechami jaguara - wypełnienie, masa, barwa - kabelek daje dużo powietrza a co za tym idzie jest znakomity jeśli chodzi o przestrzeń. I bardziej bezpośrednio podaje mikrodetale i szczególiki. Dźwiękowy plankton nie jest już gdzieś na drugim, trzecim planie, wszystko słychać jak na dłoni.

Panther jest dużo droższy niż Jaguar (1350 i 850 zł - realnie, po wytargowaniu zniżek, można te kalbe kupić nowe w Top Hi Fi), ale u AQ przyrost jakości naprawdę idzie w parze z przyrostem ceny i moim zdaniem warto dołożyć.

Pozdrawiam Stempur

PS. Warto skorzystać z wyszukiwarki, o drutach AQ było tysiące wpisów. A jednymi z najlepszych speców od tej firmy są koledzy PMD i Elberoth. Ich zapytaj o radę, bo warto, to doświadczeni audiofile.

Zyzio, sugeruję kupno dobrych kabli, i tyle. Należę do tej grupy, która uważa, że są one takim samym elementem systemu jak elektronika czy kolumny. Są ludzie, którzy mają na przykład intekonekt sporo drożdzy niż kolumny.... Ale dajmy z tym spokój, bo za chwilę rozpocznie się kolejne bluzganie i bicie piany o tym, czy kable są be, czy cacy.

Pozdrawiam Stempur

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dzieki serdeczne za wszystkie wpisy - a jakie Wy macie zdanie o Coralu? Dla mnie to naprawde niezly kabel ze sredniej polki AQ - Avatar dzieki za otworzenie oczu na kabelki tej firmy:):):)

Moge chyba cos napisac bo uzytkuje od pewnego czasu az 2 Audioquesty - G-String i Diamondback. Oryginalna konfekcja fabryczna.

Oba kable w moim odczuciu skalaniaja sie ku prezentacji jasnej, zimnawej i lekko ostrza gore. Jak system jest ok to nie ma problemu, jak jest ostry i tnie to lepiej szukac czegos innego.

Miedzy G-String, ktory jest taniutki a Diamondbackiem nie ma specjalnie duzej roznicy (!). Kiedys dla porownania podpialem Profi Gold 3000 tanszy ale z dobra rekomendacja. No i wowczas okazalo sie nagle, ze Audioquesty nie sa zle. Profigold mulil zdecydowanie i to byla jego podstawowa wada. Po kilku minutach trzeba bylo wypiac. Z kolei z porownaniu z bardzo dobrymi i drogimi kablami, nawet od Audioquesta, Diamondback jest bardzo przecietny. W sumie mysle, ze nie jest wart swej ceny.

Konfekcjonowanie w USA odbywa sie za pomoca zgrzewania bardzo duzym pradem przez ulamek sekundy. Nie wiem, czy w zwiazku z tym konfekcjonowanie lutownica kawalkow 'z metra' daje taki zam efekt.

pzdrw

soso

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

puchatek - nie mam Profigolda i nigdy nie mialem - krotko uzytkowalem koaxiala tejze firmy model 4000 bodaj ale zastapil go kabelek DIY z czystego srebra

houek - sprobuj Tara Labs mysle ze bedzie dobra

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.