Skocz do zawartości
IGNORED

Lubię to, co już znam?! :)

vorpane

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Prawda li to?

Przykład 1: Słuchanie instrumentów służących muzyce klasycznej zacząłem od muzyki filmowej. Potem sięgnąłem po klasykę (wcześniej nielubianą) i oswajam się z nią. W tej chwili słucham tak muzyki z "Amelii", jak i mozatrowego "Requiem". Gdy słyszę coś nowego, wciąż łatwiej przyswajam filmową (nawet "cięższą") niż klasykę.

Przykład 2: Gdy zdarza się że najpierw słyszę wykonanie koncertowe jakich utworów (tu mam głównie doświadczenie z metalem) to nie ma takiej siły która by mnie przekonała, że wykonanie studyjne jest lepsze. W drugą stronę to też działa, choć nie zawsze.

Przykład 3: Jestem niezwykle podatny na muzykę z gier komputerowych (tak, można się śmiać. Otóż w większości to kicha, ale na szczęście są chlubne wyjątki) w których słyszę ją często i długo. Dotyczy to nawet gatunków, po które nigdy bez pomocy gry bym nie sięgnął np. punk czy amerykański hip-hop (w małych ilościach i rzadko, ale jednak).

Teza wygłoszona w "Rejsie" wydaje się być dla mnie więc prawdziwa, ale wiem że jest to absurd. Kto to wyjaśni?

Jakie są Wasze doświadczenia? Zapraszam do dyskusji.

https://www.audiostereo.pl/topic/22526-lubi%C4%99-to-co-ju%C5%BC-znam/

AD 1. Pamiętam że kiedyś zrobił na mnie wrażenie fragment z taką pompatyczną muzyką w filmie Polowanie na Czerwony Październik, na samym początku gdy okręt wypływał w morze :-) No i oczywiście potem jak marynarze śpiewali hymn Związku Radzieckiego ;-) Za to późniejszy skok na Mehlera był już dla mnie za trudny, choć powoli, na bieżąco staram się coś przyswajać.

I love the sound of crashing guitars

To powszechnie znane prawo inż. Mamonia, wedle ktorego (ludzie lubia przede wszystkim to, co juz znaja) kręci sie (i to bardzo dobrze kręci sie;) przemysł muzyczny. Truizm.

Trafiają się, na szczęscie, różni 'odszczepieńcy':

'My favorite music is the music I haven't yet heard.' John Cage

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.