Skocz do zawartości
IGNORED

Martwy Cambridge Audio Track1 - POMOCY !

systex

Rekomendowane odpowiedzi

WItam, padl mi CeDek Cambidge Audio TRACK1. Usterka objawia sie tym ze nie widzi plyty, ale... nie kreci sie silnik od obrotow plyty, sam silnik jest sprawny (podlaczelam bateryjke 1,2 V) i kreci normalnie, laser w sumie tez sie porusza gora dol przod tyl, ale nie widac charakterystycznego czerwonego slupka lasera, poza tym reszta dziala, podejrzewam ze to nie laser tylko elektronika sterujaca tylko co??? moze ktos mial juz podobny przypadek i cos poradzi, albo ew gdzie tanio nowa plytke z elektronika do niego dostac. Zalaczam zdjecia napedu i elektroniki, oczywiscie uklady sterujace sa od drugiej strony. POMOCY !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/22621-martwy-cambridge-audio-track1-pomocy/

fotka napedu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tranzystory wydaja sie sprawne, na oko oczywiscie nie mam w domu takiego miernika ani az takiej wiedzy zeby to posprawdzac, powiem tylko ze kabel ktory dochodzi do silniczka obracajacego podaje jakies 0,02V :-) a plytka z elektronika od spodu wyglada jak lutowana w garazu, zalamalem sie jak ja zobaczylem, nie wiem a moze jakis dobry i tani serwis w szczecinie? moze ktos ma TRacka z uwalonym mechanizmem to bymplytke od niego odkupil chociaz - jak by niedrogo mialo byc

moze jednak laser .... jest tam jakis tani sanyo i ma napisane na plastiku jaki SFH to jest

ogolnie nie jest to ciekawy cd na kiepskich elementach biernych, kiedys przerabiałem takie ustrojstwo i nieciekawie działało nawet tanim kosztem zabardzo nie było tam co modyfikować, laser mozna kupuic razem z całą mechaniką która jest na tych gumkach

moglem też coś nie doczytać - z prostych zabiegow sprawdz czy kabelki ktore ida do głowicy gdzieś sie nie zaplątaly itp. oraz sprawdzić luty, ew przelutować cały spód płytki

Dzieki, tez juz z kilku zrodel dowiedzialem sie ze to jednak naprawde moze byc "tylko" laser, oby, na razie go jeszcze nie mam niestety, ale moze uda mi sie go dostac, znalazlem na Allegro goscia ktory ma je chyba po 50 zł wiec nie duzo i jeszcze uzgodnilem z nim ze jesli sie okaze ze to jednak nie laser to bede mogl mu go zwrocic, wiec nie jest zle. NIe pocieszyles mnie tym ze to "kiepski CD" szkoda bo mialem nadzieje na jakas modyfikacje (ew wymiane calej elektroniki) ale to juz wielka modyfikacja. Coz ma on tez wyscie cyfrowe wiec mozna by sie pokusic zainstalowac go tylko jako transport, ale uklad Sanyo chyb atez nie daje zbyt wielkich nadziei.

Sam nie wiem, jak uda sie go wskrzesic do zycia to juz bedzie dobrze, ale jakis spoosob na poprawe brzmienia tez by mi sie przydal, wszystkie propozycje mile widziane a w szczegolnosci ludzi ktorzy juz to kiedys "cwiczyli"

laser sony ale przyzwoity chipset sony - do poprawienia:

1. stopień wyjsciowy za przetwornikiem - coś na osobnej płytce bo tam nic nie ma (wyjscie przetwornika idzie prawie bezposrtednio na wyjscie)

2. zasilanie

ten cd bez przerobek i poprzerobkach typu wymiana kondensatorów diod itp. gra bardzo bardzo łagodnym dzwiękiem w każdym przypadku, dlatego nie jest w moim guście wole zrózicowanie (stąd moja opinia o kiepskości, a na allegro pewnie mozna by go sprzedac i kupic cos łatwiejszego w tuningu)

"a na allegro pewnie mozna by go sprzedac i kupic cos łatwiejszego w tuningu"

a co np polecalibyscie do "latwego tunnigu? przejrzalem forum i wiele osob tuninguje stare cd philipsa, tylko skoro juz kupowac to moze doradzicie jaki konkretnie model by sie najbardziej nadawal, ktory ma najwiekszy potencjal, oczywiscie nie musi to byc konkretnie philips, wszelkie wskazowki mile widziane

PS CA track pierwszy nadal czeka na laser

Che odsiwezyc watek, nadal potrzebuje pomocy

Dzis przyszedl do mnie laser, ale...nikt mi nie powiedzial ze Sanyo SF91 wystepuje w kilku wersjach (ja na razie wiem o dwoch) maja inna liczbe nozek i...klops, nie pasuje.

Tak naprawde to do konca nie wiem czy to laser, ale poniewaz to najtansze rozwiazanie wiec postanowilem kupic.

W/g zalecen cala plytka zostala przelutowana i dalej nic...pomozcie, plyta dalej sie nie kreci.

Przede wszystkim chce odpowiedzi czy tak powinno byc, jesli laser nie dziala to nie zakreci plyta?

NA pewno ktos z was posiada odtwarzacz z mechanizmem Sanyo, moze ktos mi podpowie. Teoretycznie przy dobrym mechanizmie wystarczyloby zdjac gorna pokrywe i uruchomic CD bez plyty w srodku, jesli nie zakreci to pewnie ten typ tak ma, a jesli zakreci to moze gdzie indziej powinienem szukac przyczyny. Sam silnik u mnie jest na pewno sprawny, tak jak wczesniej pisalem podlaczalem bateryjke i normalnie dziala.Moze jest ktos ze szczecina z takim CD jak ja mam i dalo by rade porownac

Cambridge Audio Track1 - to w koncu nie az tak rzadki model

!!! POMOCY !!! HELP !!!

• 2 tygodnie później...

hmm coz laser w koncu dotarl, wymienilem go, ale CD nadal nie kreci plyta. Zaczalem sprawdzac plytke i odkrylem miejsce w ktore jak dotykam do plyta zaczyna sie krecic, ale CD dalej nie rozpoznaje plyt. Wiec tak sobie potrzymalem w tym iejscu kilka minut z mysla ze moze w koncu zalapie, ale po tych kilku minutach kieszen z plyta sie wysunela i teraz juz sie non stop kreca oba silniki.

Co to moze byc? ktos pomocny moze cos napisze czego szukac i gdzie?

• 6 miesięcy później...

musisz tak jak bacek pisze rozlutowac zwore na pcb lasera. Moze byc ich kilka i sprawdz jaka jaest na starym rozlutowana. Jesli kreca sie silniki stale to musisz jeszcze wymienic scalak od sterowania silnikami. Podaj spis scalakow w tym sprzecie. A wlasciwie to szkoda ze sie bawiles w naprawe bo za 100-200zl mozesz kupic dvd bez divixa i po drobnych wymianie op masz super sprzet.

systex nie ma 100- 200 złotych - ja sie nie moge doprosić oddania 60 peelen od tak dawna że sobie odpusciłem. Systex pamiętasz mnie? Rozumiem że nadal nie posiadasz potwierdzenia przelewu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.