Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja tunera Onkyo T-4650

mariusz05

Rekomendowane odpowiedzi

Do modyfikacji tego tunera zmusiło mnie jego męczące brzmienie .A więc na pierwszy ogień poszedł do wymiany stabilizator 12V w plastykowej obudowie Q901 na jego wersje metalową (orginalny grzał sie aż śmierdziało plastykiem), następnie kondensator C903 na Panasonica FC o tych samych wartościach,kondensatory przy stereodekoderze LA3401 zostały wymienione na Elny Cerafine o tych samych parametrach co orginalne Nichikony (VX) jedynie kondensator C209 został wymieniony na Cerafine 33uF/10V,równolegle do mostka D901 dolutowałem 4szt. kondensatorów 100nf.Wymienione zostały również filtry ceramiczne X102 ,X103 na lepszej jakości (selektywność i mniejsze straty) "10,7JA "firmy Murata (które miały być orginalnie wg.schematu) ,dla naśladowców filtry ceramiczne mają być z takimi samymi kolorami kropek jak orginalne w tunerze czyli z czerwoną kropką (odchyłka od czętotliwości 10,7Mhz-- 25khz).Równolegle do kondenatorów zasilających poszczególne stopnie tunera czyli głowica w.cz; p.cz;stereodekoder dolutowałem kondensatory polprepylenowe 220nf.Wrażenia dzwiękowe , tuner przed modyfikacją grał jak puszczony przez kompresor +sypiący sie na blache piasek.Po modyfikacji brzmienie stało sie spokojne, słychać głębie a nie kiepskie echo ,dzwięk przypomina dobry magnetofon albo wręcz cd.Wysokie tony nie są już takie natarczywe , na niektórych stacjach aż chce sie słuchać muzyki (czego niemożna powiedzieć o Radiu Zet które wali skompresowanym dzwiękiem do bulu).Radio ustawione na wąskie pasmo jest znacznei bardziej selektywne i czułe.Filtrów od pasma szerokiego (wide) nie wymieniałem bo są dobrej jakości ,typ GDT - jednkowe grupowe opuznienie czasowe.

https://www.audiostereo.pl/topic/22656-modyfikacja-tunera-onkyo-t-4650/

Wiesz mialem Marantza T 6000. Sluchalem troche radia klasyka i Jazz radio. No i wiadomosci. jakosc byla taka ze tylko te stacje dawalo sie sluchac ale bez przyjemnosci.

Myslalem o modyfikacji ale nigdy nie mialem do konca przekonania ze warto. Az tu trafila mi sie gratka! Tuner Yamaha T-85 - topowe osiagniecie lat 80. Teraz muza plynie i jest bardzo przyjemna. Nie ma juz w W-wie od kilku dni radia Klasyka FM ale zostalo RMF Clasic.

A radio Zet niestety nie daje sie sluchac od kilku lat i to rowniez z powodu jakosci technicznej ;-)

A diody prostownicze sprawdziles? Moze powinienes je wymienic na fast i soft recovery lub schotkiego. Prawie w ciemno mozna zalozyc ze sa tam zwykle. To rowniez "uspakaja".

Hej mariusz05,

gratuluję modyfikacji.

Mam podobny problem z moim amplitunerem Onkyo TX-SR500E. Dzwięk jest własnie troche meczacy. jazgotliwy. Chodzi mi o wzmacniacz - radia bym nie ruszał. Najbardziej przeszkadza mi brak pełnego pasma od dołu na głosnikach frontowych. Pasmo jest podciętę do 80 Hz. Preamp suba jest mono i to tez mi przeszkadza. Moze jakies pozysły, porody.

pozdrawiam Moshe.

niestety RMF Clasic nie odbieram, bo niedośc ze odległość 100km to jeszcze antena z drugiej strony bloku, co do diod to raczej ich niewymieniam bo schotky potrafią mocno śmiecić na w.cz.Ale u mnie i tak największym problemem są czeskie nadajniki (20-30km)których sygnał nakłada sie na nasłabsze polskie stacje.I pozostają albo bardzo wąskie filtry p.cz albo dobre stereo

Moshe, 18 Lis 2005, 23:29

>Hej mariusz05,

>gratuluję modyfikacji.

>Mam podobny problem z moim amplitunerem Onkyo TX-SR500E. Dzwięk jest własnie troche meczacy.

>jazgotliwy. Chodzi mi o wzmacniacz - radia bym nie ruszał. Najbardziej przeszkadza mi brak pełnego

>pasma od dołu na głosnikach frontowych. Pasmo jest podciętę do 80 Hz. Preamp suba jest mono i to tez

>mi przeszkadza. Moze jakies pozysły, porody.

>

>pozdrawiam Moshe.

Ale po co ci sub stereo, co do samego brzmienia to zauważyłem że firma Onkyo lub montować w swoim sprzęcie nichicony (VX) to jeżeli masz takie kondensatory to wymień je na cokolwiek , byle lepszej jakości na przykład Panasonic FC albo Elny

Witaj,

dwa duze nichicony, myślę, że z zasilacza, na pewno są. Czy to te mam wymienić. I to wystarczy.

Jeśli chodzi o suba stereo, to kombinuje jakby ten dół uratować. Jestem na 90% pewny że w głosnikach frontowych dołu nie ma. I jakby nie ten sub to dołu jest zero. Wydaje mi się ze dla stereo byłoby lepiej zeby ten dół dosztukowac subem stereo, to znaczy takimi kolumnami z głosnikami dodatkowymi (subami) z oddzilnego wzmacniacza ale nie moge wymysleć skąd wziac sygnał do tego ustrojstwa.

pozdr Moshe

Niestety taki jest urok Amplitunerow i wzmacniaczy do kina domowego,ze bez suba bas jest fatalny.Takie sa producentow konstrukcje.Mozesz probowac dorzucic pojemnosci do duzych kondesatorow i inne modyfikacje.Jest sporo materialow odnosnie tuningu wzmacniaczy.

mariusz05

Moj tuner ONKYO T-403 jeszcze do konca nie zmodyfikowany (jeszcze wzmacniacz koncowy na OPA 2604/2134-brak czasu)brzmi naprawde dobrze.Musze jeszcze wzmacniacz antenowy dokupic.Tylko przy niektorych stacjach brzmi prawie jak CD.Moze w tym tygodniu sie uda dokonczyc i zajac sie tuningiem wzmacniacza.

Moshe podejrzewam że modyfikacje poza zmianą brzmienia niewiele dadzą ,konstrukcja amplitunerów KD są przeważnie robione na styk i racej nic więcej niewyciśniesz z tego, co do suba to spróbuj wziąść sygnał z wyjscia głośników front (przód).

Manyzg możesz zwiększyć czułość tunera wymieniając filtry ceramiczne x101,x102 na inne (o mniejszym tłumieniu i większej selektywności) ale może to sie wiązać z lekkim pogorszeniem stereo ew. wymieniając tranzystor Q101 na układ scalony( np.UL1202 wzmacniacz p.cz 30db wzmocnienia)

Zestarzenie kondensatorów sprzęgających powoduje subiekywne wrażenie kompresji. Tuner jest nieprzyjemnie "siejący" wysokimi, bo zachwiane zostają proporcje pasma. Warto zacząć od wymiany sprzęgających. Można zwiększyć ich pojemność o ok. 50% (zwłaszcza ostatniego, wyjściowego), bo część pojemności liczone jest na prawdę "na styk" i nawet niewielka obniżka pojemności powoduje słyszalny ubytek .

stefanB, 22 Lis 2005, 09:05

>Zestarzenie kondensatorów sprzęgających powoduje subiekywne wrażenie kompresji. Tuner jest

>nieprzyjemnie "siejący" wysokimi, bo zachwiane zostają proporcje pasma. Warto zacząć od wymiany

>sprzęgających. Można zwiększyć ich pojemność o ok. 50% (zwłaszcza ostatniego, wyjściowego), bo część

>pojemności liczone jest na prawdę "na styk" i nawet niewielka obniżka pojemności powoduje słyszalny

>ubytek .

Niezgodze sie z twoim zdaniem co do kondensatorów , przeważnie elektrolity dostają zwarcia lub upływności no chyba że to są rosyjskie to wszystko mozliwe , akórat opisywane przezemnie elektrolity Nichicon (VX) są standdardowymi kondensatorami ale o kiepskim brzmieniu ,taki ich urok ,zauważyłem to na innych sprzętach .Brzmienie tych kondensatorów mozna porównać do ustawienia na korektorze częstotliwości 6-10Khz i ok 100Hz na max z wyrażnym obcięciem tych poniżej 50Hz i powyżej 12Khz

Podtrzymuje swoje zdanie.

Nie jest N. genialny, ale i nie jest elementem equalizacyjnym. Kondensatory w torze sygnałowym to niestety nie sama podręcznikowa elektryka. Mierzysz staruchowi parametry i ma je mniej więcej, a grać przestał.

Są kondensatory przeciętne, ktore mają znakomitą barwę i b. wysokiej klasy, które nie grają zbyt dobrze.

Z jakością zastosowanych przy wymianie kondensatorów można tez przedobrzyć. Jeśli sam układ nie jest znakomity, to może się okazać, że analityczność zbyt dobrych k. ujawnia "brudy', które produkuje sam tuner, a które przedtem były zamaskowane (świadomie przez producenta?) użyciem średnio grających kondensatorów sprzęgających.

Pozdrowienia

• 3 miesiące później...

Dla modyfikujących tunery Onkyo polecam wymiane rezystorów 10ohm (na dławiki np.100uH) w filtrach RC zasilających poszczegulne stopnie tunera.Efektem jest maxymalne zmniejszenie zniekształcen przy bardzo słabych stacjach a przy silnych następuje zmiękczenie średnich i wysokich tonów które brzmią bardziej naturalnie

Co do innych trudno powiedzieć , efekt powinien byc zauważalny w bardzo czułych tunerach z dużą ilością stopni p.cz co do detektora FM orginalnie jest w tym Onkyo dławik co do samego stereodetektora efekt tż powinien byc zauważalnyale po zastosowaniu dławika ale o większej indukcyjności np. kilkanascie mH.Na pomysł wstawienia dławików wpadłem porównująć najwyższy model tunera Onkyo ze swoim, no i okazał sie strzałem w 10.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.