Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Akai AP-D33 za niskie obroty...

Gość G.Mark

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam,

Zachciało mi się DD to mam :-) Dotarł dziś do mnie ten gramofon i niestety jest źle. Nie spodziewałem się cudów, ale tym razem moje obawy się potwierdziły in minus. Oprócz koszmarnego stanu wizualnego, gramofon ma zbyt niskie obroty na obydwu zakresach. Gramofon ma napęd na silniku krokowym i jego prędkość obrotowa nie jest stabilizowana kwarcem. Co ciekawe, to po włączeniu prędkości 45 da się nastawić, według wskazań stroboskopu, prędkość 33. Ale nie da się uzyskać prędkości 45. Regulacja obrotów potencjometrem "pitch" jest prawidłowa i w dość szerokim zakresie. Działa również "kalibracja" tego potencjometru PR'kami na płytce elektroniki. Obroty są stabilne.

Jestem wprawdzie umówiony na zwrot tego "złomu", ale z czystej ciekawości chciałbym wiedzieć, czy dałoby mu się przywrócić prawidłowe obroty. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, gdzie szukać przyczyny tego problemu?

Pozdrawiam,

GM

https://www.audiostereo.pl/topic/22673-gramofon-akai-ap-d33-za-niskie-obroty/

Mamy prawdopodobnie ten sam model gramofonu (muszę sprawdzić, gdyż od dwóch lat stoi w kartonie i nie może się doczekać naprawy). Ja mam z kolei inny problem: talerz po wystartowaniu ,,rozkręcał" się na max. Jeśli Ci trzeba, mogę służyć schematem, i to o ile dobrze pamiętam, dość szczegółowym, z podanymi napięciami, itp. Jutro sprawdzę, czy mnie pamięć nie zawiodła...

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Pięknie dziękuję za info. Będę wielce zobowiązany jeśli otrzymam ten schemat. W Twoim gramofonie, przyczyna może być prozaiczna. Jak zauważyłem, naciskając przycisk przełącznika obrotów, da się znaleść taką jego pozycję, że talerz zaczyna kręcić się jak zwariowany. I jest to przypuszczalnie pozycja pomiędzy załączeniem 33 lub 45. Sprawdź czy przełącznik nie jest uszkodzony lub czy nie odlutował się któryś z przewodów.

Pozdrawiam,

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Dzięki pomocy "porlicka", który przesłał mi schemat tego aparatu, gramofon został przywrócony do pierwotnego stanu technicznego. Okazało się, że wystarczyło wymienić jeden kondensator elektrolityczny, który utracił pojemność. Po wymianie, gramofon ma prawidłowe i stabilne obroty na obydwu zakresach.

Temat uważam za zamknięty.

Pozdrawiam i pięknie dziękuję za pomoc,

GM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.