Skocz do zawartości
IGNORED

Polski portal DIY-audio ?

zhornik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Doszedłem do wniosku, że nie ma w Polsce portalu który by jednoczył ludzi ze środowiska audiofili (z naciskiem na tych konstruujących urządzenia). Owszem jest elektroda, jest audiostereo, ale to tylko fora internetowe. Jest kilkanaście prywatnych stron, kilka magazynów.... ale wszystko jest porozrzucane po sieci :-(

Jeszcze gorzej jest jak chcemy dowiedzieć się jakiś nowości ze świata. Pozostaje w zasadzie tylko prasa (a jak łatwo można policzyć, za równowartość kilku numerów czasopisma można kupić nową płytkę z muzyką).

Tak się składa, że mógłbym podjąć się stworzenia i prowadzenia (razem z Wami) takiego serwisu. Myślę, że samo tworzenie zajęło by mi ze 2-3 miesiące (powiedzmy start serwisu na 1 lutego 2006).

Ale co z tego, jeśli nie mam gwarancji że będzie tym zainteresowanie. Dlatego pytam Was co wy o tym myślicie?

Ja mam taką koncepcję struktury serwisu:

Menu u góry:

- biblioteka projektów (coś jak na headwize)

- forum (działy: własne konstrukcje - prezentacje, DIY - elektronika, DIY-kolumny, Inne (także nie DIY) )

- bazy danych podzespołów (np. lampy, układy scalone)

Na środku:

- ostatnie zmiany na stronie

- 10 najnowszych tematów z forum (4 kolumny - po jednej dla każdego działu forum) - podobne tabelki jak tutaj, ale mniejsze

Menu po prawej:

- newsy ze świata audio z trzech dziedzin: muzyka, elektronika(sprzęt audio) i głośniki

Menu po lewej:

- Artykuły

- elektronika

- akustyka

- felietony

- muzyka

- różne

- recenzje użytkowników

- sprzęt

- płyty

- lista sklepów internetowych (i nieinternetowych)związanych z DIY

- linki

A może macie jakieś propozycje co do zmian? Tak żeby to usprawnić i dopasować do Naszych potrzeb :-)

PS. Dodam tylko, że jak narazie mam dostęp do serwera obsługującego PHP i MySQL, w zasadzie bez ograniczeń.

PS2. Tylko szybko się wpisujcie, bo Lukar pewnie wywali ten temat, jak wyczuje że rośnie mu konkurencja :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/22687-polski-portal-diy-audio/

jest jeszcze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

i jeszcze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Qubric

>jest jeszcze

Ukryta Zawartość

>

Ukryta Zawartość

Tak, ale obie strony to jeszcze nie to :-( Pierwsza ma charakter bardzej "poradnika", druga podobnie, a do tego nie jest zbyt przejżysta.

Ja mam na myśli taki portal informacyjny (wiadomości ze świata), z forum i bazą projektów na czele. Tak, żeby można było się czegoś dowiedzieć zarówno w kwestii projektów jak i wydarzeń (muzyka, elektronika)...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zgłoś się do nich jeśli potrafisz cos takiego zorganizować. To nie tylko poradniki - jest tam wiele gotowych projektów, konstrukcji, linków do innych stron internetowych o podobnej tematyce.

Zhornik:

Inicjatywa jak najbardziej szczytna, tyle że:

1. Fora czysto konstruktorskie przeradzają się zwykle z czasem w poletko dla małolatów którzy piszą posty w stylu "rozbiłem świnkę skarbonkę i wypadło 383zł 45gr. Jak zrobić za tą mega kasiorę kolumny z zajebistym basiorem do techniawy? słyszałem że alphardy to są lepsze od tonsila co wy na to?"

2. Sąsiedztwo audiofili osłuchanych ze "sklepowym audio" działa mobilizująco - uświadamia że konkurencja jest i trzeba się mocno starać żeby ją wyrolować (cokolwiek by to miało znaczyć). Wymiana informacji też czasem się przydaje - my im możemy odpowiedzieć na pytanie w dziedzinie "jak to działa" - a od nich można sporo się nauczyć w dziedzinie np. płyt i muzyki.

3. Na Lukarze już jest dział projekty (DIY poza forum) - szkoda że nie cieszy się zbytnim powodzeniem

4. Baza danych podzespołów mogłaby działać na tym forum w dziale DIY jako permanentny, podwieszony u góry wątek (wątki) - np. głośniki, tranzystory, IC's i lampy (tfu! ale niech już sobie będą) - tyle że tutaj przydałby się już moderator wycinający wszystko co nie jest informacją techniczną - dlatego jednak ogólnodostępne wyszukiwarki są chyba lepsze. Ja zgromadziłem już w ten sposób osobistą kolekcję kilku ładnych płytek z kartami katalogowymi - i większość innych chyba też, dlatego trudno to będzie zrobić tak żeby żeby taka baza danych nie wywoływała skojarzeń "mało, sam mam więcej"

5. To forum jakoś żyje, idą stąd zamówienia do audiocomponents - obawiam się że podział mógłby dodatkowo zatomizować i tak już niewielkie środowisko - mówiąc za siebie - nie bardzo mam czas i chęć działać na kilku forach na raz.

Dlatego mówiąc za siebie - jeżeli nowe forum powstanie to zajrzę raz na jakiś czas - ale żeby się zarejestrować i pisać to już pod warunkiem że będzie ono lepsze niż to obecne - a obawiam się że o to będzie trudno.

W zasadzie to mam podobne poglądy co misiomor. Np. forum audiomania powstało jako odłam diyaudio... pomysł założenia nowego forum o tak szerokiej tematyce i funkcjonalności jest baaardzo mocno ryzykowny, ledwo starcza mi czasu na audiostereo i diyaudio, czasem elektroda... na inne prawie wogóle nie zaglądam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.