Skocz do zawartości
IGNORED

Prosze o poradę

Adam

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zakupić sytem stereo za umiarkowaną cenę tj 5000- 6000zł, więc z racji tego proszę was o poradę gdyż niechciałbym popełnić jakiegoś błędu przy zakupie. Pokój w którym chce ustawić sprzęt ma wymiary 5,5m dł. x 2,5m szer., więc raczej kolumny podstawkowe. Brzmienie które chciałbym uzyskać powinno chrakteryzować się przejrzystością,głębią,"sterofonią ", ciepłem, kulturą, dobrym basem. chciałbym aby kolumny były uniwersalne - słucham różnych gatunków muzycznych. Jakie są wasze propozycje dotyczące kolumn wzmacniacza, CD i oklablowania.

Z góry dziękuje za poradę

https://www.audiostereo.pl/topic/2271-prosze-o-porad%C4%99/

Za tę pieniądze poszukałbym czegoś z drugiej ręki . Moim osobistym zdaniem najwięcej powinieneś wydać w kolejności na : kolumny , wzmacniacz , odtwarzacz . Sprawę okablowania pozostawiłbym na później , kiedy już będziesz osłuchany z nowym ( no używanym ) systemem . Bez wycieczki do sklepów i odsłuchów się jednak nie obejdzie . Jeżeli chodzi o kolumny to warto byłoby posłuchać : qby , audiowave , dynaudio ( tu nie podzielam entuzjastycznych opinii niektórych kolegów , gdyż uważam , że kolumny te są "odchudzone" w średnicy ) . Może pro ac tablette ( warto spytać kolegę hienkę czy jeszce sprzedaje ), a także sonus faberów ( tu zaletą jest wysoki WAF ) . Dźwiękowo są to propozycje zróżnicowane i gdy wybierzesz już kolumny będziesz musiał posłuchać na niej kilku wzmacniaczy i wtedy zdecydować . Wybór cd nie jest moim zdaniem krytyczny . Poleciłbym coś z oferty CA , rotela lub marantza . Pozdrawiam i liczę na to , iż kolega podzieli się na forum wrażeniami z odsłuchów .

https://www.audiostereo.pl/topic/2271-prosze-o-porad%C4%99/#findComment-31142

Szczerze powiem nie mam doswiadczenia z ustawianiem sprzetu w pokoju o takich gabarytach. wszak mamy tu do czynienia chyba z dosc specyficznym pokojem.

Trudno bedzie ustawic kolumny na dluzszej scianie - odstawiając skrzynki na te minimum pól metra od sciany zostaje do przeciwległej długiej sciany zaledwie 2 m. Ustawiając na krótkiej scianie - zostają małe odległosci miedzy scianami a kolumnami i dodatkowo miedzy samymi kolumnami.

Chyba trzeba bedzie wybierac w monitorach i to tych co najwyzej "srednich" gabarytów.

Rzeczywiscie warto rozpoczynac poszukiwania od kolumn. Trzeba jednak sporzadzic sobie budrzet na najblizsze powiedzmy 1-2 lata. Jezeli planujesz wydac jeszcze jakies wieksze pieniądze pozniej oprucz tycz 5-6kpln to proponuje jednak zacząc od CD i wzmaka i przeznaczyc na te czesc systemu jakies 4 tys zl ( z przewagą na wzm), tak by pozniej wymienic kolumny z malymi bezwzglednymi stratami.

Jestem zdania, ze lepiej dla systemu i jego sluchaczza jest proporcja "cenowa" -+ 45% na wzmaka, 30% na kolumny, 25% na CDP.

Poszukuj sam, i tak najwazniejsze jest zgranie wszystkich charakterów.

https://www.audiostereo.pl/topic/2271-prosze-o-porad%C4%99/#findComment-31168

wzmak Creek 4330 ?? - ja to mam juz skrzywienie ;) ... ale da Ci przestrzen, powietrze, stereofonie, z basem moze nieco gorzej ale tylko nieco. A moze poczekaj na nowe CA - nie wiem kiedy sie u nas pojawia, ale maja byc rzekomo jeszcze lepsze i cena ma byc przystepna

https://www.audiostereo.pl/topic/2271-prosze-o-porad%C4%99/#findComment-31180

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.