Skocz do zawartości
IGNORED

Dual cs 750 maly problem

Blaszek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów .

Mam taki mały problem z gramofonem dual cs 750 . Kupiłem go niedawno na niemieckiej aukcji - slono zapłaciłem jak sie niedawno okazało . Na domiar złego gramofon który mi sprzedawca przysłał nie działa . Po wizycie w serewisie okazało sie że ma drobne usterki mechaniczne oraz hmm - ma uszkodzony procesosr- . Szukalem wszędzie , ale bardzo trudno dostać jakieś części zamienne do tego modelu - tym bardziej procesor :(( . W związku z tym mam prośbe do Was - wiecie czy można gdzieś dostać częsci do takiego modelu lub może ktoś z was ma takowe . Albo chciaż adres strony producenta może ktoś zna - bede bardzo wdzięczny .

Z góry dziekuje i pozdrawiam wszystkich analogowców :))

https://www.audiostereo.pl/topic/22724-dual-cs-750-maly-problem/

Narazie nie mam jak sprawdzić nr serii ponieważ gramofon jest w serwisie . Ale niedlugo u nich bede . Objawy jakie ma gramofon to : załącza sie bez problemu ale zaczyna krecić talerzem bez opamiętania - nie reaguje na ustawienia obrotów tylko rozkręca sie na MAXA . Poza tym ramie nie chce sie opuszczać . Zastanawiałem sie czy to czasem nie jest wina sensora od stroboskopu ???? .

P.S. Slyszeliście coś może o tym modelu tzn czy wart jest 750 zl jaki za niego zapłaciłem tzn 620 licytacja plus 120 zł przesyłka do Polski . Igła jaką ma to oryginalna dualowska Dn 750 chyba ortofon.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A tak mniej więcej wygląda sprzęt

Ukryta Zawartość

post-9566-100000111 1170279846_thumb.jpg

post-9566-100000112 1170279845_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Własnie dzwoniłem do serwisu i rzeczywiście procesor jest na 90 procent sprawny . Teraz chcą tylko wymieniać cały sensor ( po tym co mówili to sygnał do sensora dochodzi , ale już nic z niego nie wychodzi ) Oczywiście nie omieszkałem zasugerować Ponom specjalistom że wina najprawdopodobniej jest związana z tym wlaśnie kondensatorem przy sensorze . Mają mi to sprawdzić . Także wkrótce zobaczymy co jest nie tak. Dzieki za podsunięcie rozwiązania ...

P.S.

Ponieważ gramofon z tyloma ustawieniami mam po raz pierwszy cięzko mi wywnioskować co do czego służy (konkretnie mi chodzi o kalbrowanie ramienia ) w związku z tym czy może mi ktoś powiedzieć do czego służą dane "pokrętełka" i co nimi ustawiam . Z góry dzięki i pozdrawiam wszystkich

Pokretlo z boku to waga;) Pozwala ustawic nacisk igly na plyte. Suwaczek z przodu to antyskating. Od tylu przeciwwaga, balansujemy nia rame. CS 5000 mial jeszcze obrotowy pierscien w podstawie ramienia sluzacy do ustawienia VTA.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.