Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki sprzęt do muzyki poważnej za 11 kzł

Dick

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki sprzęt polecilibyscie do słuchania muzyki poważnej, jazzu ?

Interesuje mnie wzmaczniacz, CD i kolumny - cena za komplet do 11 kzł.

Pokój 25 m2.

Szczególnie prosze o wypowiedzi osób o podobnych preferencjach muzycznych.

Chyba zadałeś trudne pytanie sądząc po liczbie odpowiedzi. Wnioskuje że nie masz za dużo doświadczenia ze sprzętem. Chyba niestety bedziesz musiał kupić coś w ciemno i dopiero potem dochodzić do tego co ci pasuje a co nie. Ciężko cokolwiek doradzić ale jak już ci tutaj zaczną radzic to i tak sie w tych radach pogubisz. Nie musisz rozkładać wydatków po równo na kazdy klocek. Ja proponuje Audio Academy Mimas albo Hiperion (dobre i niedrogie)+ jakas lampka np jolida , ASL, Amplifon(wiem że AA tutaj na forum proponował Amplifonowi współprace wiec może razem bedzie korzystniej) +za reszte jakiś cd. Najlepiej zacznij od kolumn AA. tak mi sie przynajmniej wydaje.

Zacząłbym od kolumn Dynaudio Audience 72SE. Do tego wydajny prądowo wzmacniacz. Może Soneteer Alabaster. Źródło jak najdroższe. Może też Soneteer do kompletu (większa sznasa na rabat) lub z drugiej ręki starszy Meridian.

Niestety obawiam sie ze zaden zestaw do 11 tys nie zagra dobrze w tak trudnym repertuarze, jakim jest muzyka klasyczna. Bierze pod uwage TYLKO sprzet uzywany. W przypadku kupna nowego 11 tys to zdecydowanie za malo, zreszta na uzywane to takze za mało... Nieststy taka jest smutna prawda.

Ponieważ są trzy niezależne zmienne (CD, wzmak, kolumny) coś musisz najpierw zafiksować. Ponieważ WMO (w mojej opinii) ta kolejność odzwierciedla też rosnący wpływ na jakość dźwięku, to zacząłbym od kolumn. Do klaskyki - podłoga Dynaudio Audience 72 lub Avance Signature 7 (ale tu słuchałem tylko starszej wersji), podstawka 52. I wtedy dobierasz dalej z tymi kolumnami.

Papamek

Do Dynaudio podłogowych nie polecam Alabastera. Sprawdzałem, słuchałem i nie specjalnie to zagrało. Jeśli już coś brać z Audio Forte, to Sim Audio, ale minimum to model Moon I-3.

Pzdr

• Redaktorzy

Te 25 m2, to jest niejaki trabel. Sa na swiecie fajne podstawkowce, np. Dynaudio 52SE, ale to nie na taka powierzchnie. Z kolei podlogowce... Dali Icon 7, ale to by ci zjadlo polowe sumy. ALE mozna sprobowac do tego Audiolaba 8000S i Audiolaba CD 8000, rowniez z oferty Horna. Nie wiem, ile taki set razem wyjdzie, ale kupujac hurtem powinienes sie zmiescic. Sluchalem tych kolumn, sa bardzo dobre. Ewentualnie Dali Icon 6, tez dobre, chociaz juz nie maja tej swobody. Ale w tym momencie za kolumny placisz mniej, jakies 4000. Proponuje sprobowac, bedzie latwo bo u jednego dystrybutora.

• Redaktorzy

No wlasnie tych nowych Dali sluchalem. Dobrze graja, ale 7 podobaly mi sie bardziej niz 6. Audiolaba nowego jeszcze nie sluchalem, sugeruje tylko, zeby posluchac w komplecie z Dali, moze bedzie OK.

RS 6 nie słuchałem ale kiedyś porównywałem S6 i S8 w około 25 m2 i S8 wypadły o wiele lepiej a różnica w cenie nie była ogromna. Oczywiscie z serią RS moze być inaczej

Julek

Seri RS nie słuchałem, ale znam trochę głośniki tej firmy. Sądząc po opiniach to wynika, że seria RS gra tak, jak wszystkie ostatnie modele MA, także te Silvery z serii S. A więc są to głośniki raczej jasne, z niektórymi systemami wręcz ostrawa, ale bardzo detaliczne, szybkie, z dużą ilością powietrza. Brzmienie dość charakterystyczne. jeśli Ci się spodoba, to czemu nie. Zresztą ostrość MA można lekko zniwelować elektroniką albo odpowiednimi kabelkami (wyższe Audioquest, Mit, Van den Hull).

Pozdrawiam Stempur

Stempur

pewnie że pogawędzić zawsze możemy. ja tych kolumn słuchałem z lampą (a wtedy miałem jeszcze Svetlany) więc tych ostrosci nie słyszałem.

Dick

Jeśli słuchasz muzyki klasycznej to wielkim błedem byłoby nie przesłuchanie jakiejś lampki. Może w audiofilskich sztuczkach tranzystory maja jakąś przewage ale jesli chodzi o przyjemność odbioru muzyki to już niekoniecznie. A Monitor Audio plus lampa to całkiem fajny sprzęt

to zalezy czy powaznej czy klasycznej. bo jak chcesz sluchac straussa to juz chyba powazna to ona nie jest...

polecam przejsc sie do hipermarketu - obojetnie jakiego - i po prostu wydac te 11tys... na cos co sie spodoba zonie i po klopocie ....

powaznie :)

>mateuszek

To był żart - zorientowałem się że taka będzie reakcja, ale jak już wysłałem - więc było za późno.

Moim ulubionym utworem jest "Stabat Mater" Pergolesiego. Ponadto Nigel Keneddy is my hero.

Ustalamy, że czadu będe dawał z taniego amplitiunera kina domowego.

A sprzęcie do muzyki klasycznej dyskutujmy dalej - czuję, że zbliżam się do sedna sprawy.

Tym świetym oburzeniem na dawanie czadu na sylwestra to sie tak za bardzo nie pzejmuj. MA nie są chyba specjalnie wymagajace jesli chodzi o moc wzmacniacza. Podłaczają do nich nawet SETy i tez gra. ja próbowałem tylko z jolidą 502 i było wystarczjąco dobrze

Zestaw zależy od preferencji muzycznych. Jeśli słuchasz muzyki poważnej dla nastroju, soczystego brzmienia prawdziwych instrumentów, jeśli słuchasz wokalistyki - to szczególnie polecałbym wzmacniacze SET - co dla pokoju 25m2 wymagałoby moim zdaniem wysokoefektywnych kolumn (co najmniej 92-94 dB/W) tak aby wystarczała trioda na 300B (np. chińczycy Cayin, Opera, ASL). Dla mniej efektywnych kolumn i większej wymaganej głośności świetne będą push-pull np j/w oraz oczywiście Amplifon.

Do tego jakiś raczej nowoczesny CD.

Jeżeli jednak najbardziej zależy Ci najbardziej na skali dynamicznej w dużych skłądach symfonicznych (Mahler etc) to tranzystor byłby do rozważenia.

To wszystko oczywiście ogólne wskazówki. Proponowałbym Ci zacząć dobór zestawu od odsłuchu 2-ch skrajnych opcji : lampy (szczeg SET) i wysokoefektywne kolumny kontra tranzystor.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.