Skocz do zawartości
IGNORED

DAC AD1851 lub PCM61

Mateusz_W

Rekomendowane odpowiedzi

AD1851 mozna zaaplikować wprost jak PCM56 mozna zrobic prostego NOS DAC - bedzie najtaniej , lub dołożyć filtr cyfrowy np. DF1704 (50pln) i zrobic normalny przetwornik. Jednak koszt zabawy jest większy niz kupno starego cd z PCM56 i wlutowaniem tam tych AD1851 (nie mam pojecia jak zagrają,niekoniecznie lepiej) i dorobienie/poprawienie reszty toru.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu prosty przykład(ale nie sprawdzony)

Mam szacunek do PCM56 bo potrafia bardzo przyjemnie zagrać i jak się posiedzi nad takim dacem to będzie ok, jednak jest sporo innych nowszych przetworników

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 miesiąc później...

Chcialbym odswiezyc watek, bo trafilem niedawno na Denona DCD-660, ktory zawiera w sobie PCM61p, po 1 na kanal. Te DAC'e sa 18 bitowe. W zwiazku z tym mam pytanie czy mozna je wylutowac i w ich miejsc dac 16-biotwe AD1851 ??? (wyprowadzenia sa 100% zgodne)

wprost nie - bo musiał byś mieć AD1861 - owszem pewnie filtr cyfrowy w denonie mozna przełaczyc (np. przełanczajc jakś nogę np z 5V na mase itp. - cos jak konfiguracja jumperami w komputerze) aby wysyłał dane 16bitowe (zamiast 18bitowe jak do PCM61) jednak raczej nie ma to sensu - no chyba ze masz te AD1851 z literką J na końcu (najwyzsza gradacja) a w denonie są PCM61P-L (literka L najniższa gradacja) jednak nie gwarantuje to 100% pewnosci ze da to poprawe.

W skrócie pomysł jest trwonieniem energi i kasy, lepiej poprawic zasilanie, wymienic wzmacniacze operacyjne itp. sprawy, te AD1851 nie są niczym szczególnym w stosunku do PCM56 czy PCM61

i jeszcze raz czytajać post - poczytaj karty katalogowe bo:

AD1851=PCM56 - 16bitowe dane

AD1861=PCM61 - 18bitowe dane

jeśli nie znasz sie na cyfrówce a szukasz prostego przetwornika polecam wrzucenie w wyszukiwarke (tu i google) CS4390 (60-80pln) lub NOS DAC na TDA1543 / 1545 (ok.5-7pln)

Dzieki za odpowiedz. AD1851 jest z literka N na koncu i sa to sample :)) Czyli raczej reczywiscie chyba sobie odpuszcze :) Reczywiscie w kwesti zasilania mozna popracowac.

Odkrylem jedna rzecz, otoz opamy i dac'e sa zasilane wspolnie (+5V) i sa przepuszczone tylko przez 220u/16V na kazda galaz. Przyjazalem sie doklanie plytce, obczailem ze zasialnie do opamow leci za pomoca zworek, wiec odcinajac je mozna by w te miejsca wpuscic kabeli od osobnego 'stoliczka' z lm317/337 na pokladzie do zas. opa, natomiast daca przepuscic przez jakiesc oscony i ten zas. standardowy cd. tylko nie wiem co da lepsza poprawe - osobne zasilanie daca czy opamow??? na stronach o modach cd pisze sie, ze lepiej osobne dla dac, ale na tej plytce moze to byc trudne. A z opamami bylo by bezproblemowo...

Druga rzecz, to wymienilem opampy wyjciowe na opa2132(tymczasowo) docelowo 2134 (bo 2604 sa od 5V, wiec nie wiem czy da rade). Jest poprawa, ale minimalna - glownie precyzja. Szczegolnie co boli to straszna poooowolnosc i rozlazlosc dzwieku. Czy wymiana diod dla analogowki na mur860 da wymierny rezultat w postaci szybszego dzwieku? :)

A co ciekawe, choc nie wiem jeszcze tego na 100% ale wyjsciowe opa sa wykorzystywane tylko w polowie (bo w wersji dcd-860 sa wyjcia variable i fixed- wowczas wykorzystywane sa cale opa - tutaj sa tylko fixed- a sa miejsca na variable, jednym slowem ta sama plytka , mniej elektorniki - duzo wolnych miejsc na kondy, rezystory ,etc). Wiec mozna by dac przejsciowke dip ->2 dip i ucelowac ktora polowa jest wykorzystywana, wowczas staraczylo by opa134 :))

w denonie dcd 735 za którego się niedawno zabrałem (leżał odłogiem chyba z rok czy dwa) i na razie wymieniłem opy na BB2134 - zamiast NEC C4570 - szczerze mówiąc spodziewałem się więcej :) - co więcej - mam wrażenie, że to zasilanie +/- 5V to za mało i jest czasem mały clipping - gdzieś czytałem, że powinny mieć powyżej 10V aby móc wyprodukować czysty sygnał 2V na wyjściu - to jest więc jedna rzecz do poprawki (właściwie całe zasilanie analogówki bo to co tam jest to raczej porażka) - druga rzecz to kondensatory ceramiczne w filtrach - do wymiany na foliowe - trzecia to danie na wyjściu jakichś lepszych kondów niż tamte brązowe noname'y - i jeszcze jedno co mnie intryguje to te kondensatory 100n za elektrolitami zwierające do masy - może to one mulą?

tu widać cały tor analogowy - hahaha :)

co ciekawe wzmacniacz słuchawkowy ma zasilanie wyższe - chyba 12 albo 15 - nie pamiętam teraz

też mam dwa AD1851 N-J (najwyższy grad) i z ciekawości je tam wstawię na podstaweczkach - ale to na koniec

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć że AD1851 najłatwiej wykorzystać w starych odtwarzaczach 14-bitowych z przetwornikami TDA1540, z cześcią cyfrową na SA7000/7010/7020/7030.Robiąć NOSa pomijamy filtr SAA7030 i sygnał bierzemy bezpośrednio z SAA7000. Trzeba tylko zmienić format nadawania danych - przeciąć scieżkę do nóżki 38 SAA7020 i dać tam +5V . Zegar z SA7000 trzeba jeszcze odwrócić NOTem.

za przeróbki dopiero się zabieram - wolno mi idzie bo nie mam serwisówki i rozpracowuje go samodzielnie na podstawie skanu spodu PCB - nie wiem czy nie lepiej olać całą analogówkę i zrobić ją od podstaw - szczególnie, że wtedy można by ustawić przetwornik w tryb prądowy i nie korzystać z jego wewnętrznej konwersji I/V

a ja mam inny dylemat. jak dam opa wyjsciowe na osobne zas, to do filtracji dac'a(standardowe zasilanie cd) dam oscony, tylko ile? tyle samo co orginalnie, czyli 220u, czy moze mniej?? bo chyba nie jest to bez wplywu. nie chcialbym przegiac np. z basem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.