Skocz do zawartości
IGNORED

do znawców umowy - zlecenia

BeerfaN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zarabiam 2300brutto. Według moich wyliczeń powinienem dostać 1900zł, a dostałem 1580.

Mam 24 lata, nigdzie indziej nie pracuję, nie odprowadzam składek na chrobowe.

Ktoś mnie oszukał czy w tym kraju tyle faktycznie zżera Zakład Utylizacji Składek itd? Jestem delikatnie rzecz ujmując...zrezygnowany?

https://www.audiostereo.pl/topic/22787-do-znawc%C3%B3w-umowy-zlecenia/

BeerfaN, 24 Lis 2005, 19:17

Jak powiedział Neo - "wecome to the real world" .

Kalkulator płacowy masz tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z tego co piszesz wynika, że na umowę zlecenia odliczenia ubezpieczeniowe i podatkowe są takie same jak na umowę o pracę. Ten kalkulator też tak pokazuje.

Róznica jest tylko taka że na umowę zlecenia praktycznie nie dostaniesz uczciwie oprocentowanego kredytu na twoje wymarzone mieszkanie. Po prostu pracodawca i tak cie wali w rogi taką umową. Przypuszczam że twoja praca nie ma nic wspólnego z umową zlecenia - to taka powszechna praktyka. Ale nie martw się. Przy płacy na poziomie 2300 zł. brutto i tak będziesz zbierał na mieszkanie co najmniej 7 lat - o ile potrafisz przezyć bez jedzenia ;)

Więcej zarobiłbyś na umowę o dzieło. - Co najmniej 20% kosztów uzyskania przychodu i 19% podatku, co daje od kwoty 2300zł. brutto kwotę netto 1950zł.

Ale zawarcie takiej umowy skutkuje wykreśleniem z ewidencji bezrobotnych i utratą ubezpieczenia zdrowotnego. Sposobem na to jest zawarcie umowy z datą jej wykonania. Jesli termin wykonania będzie bardzo krótki (np. jeden dwa dni) to RUP być może nie zdąży zawiesić ubezpieczenia, bo składkę za bezrobotnego odprowadza za kazdy miesiąc z góry. Jednak będziesz musiał biegać się tam u nich meldować a może nawet i do jakiejś roboty cię wyślą.

Samodzielne ubezpieczenie zdrowotne to koszt chyba 8,5%.

A na pocieszenie dodam że połowa twojego ubezpieczenia emerytalnego które obecnie płacisz trafia do wspaniałej instytucji, bardzo rynkowej i kapitalistycznej - czyli do funduszu emerytalnego. Druga połowa na konto w ZUS. Z tego będziesz mógł się cieszyć na starośc emeryturą - przy obecnych twoich zarobkach będzie to jakieś 400 do 600zł. liczone po obecnej wartości pieniądza ;)

Powodzenia w prawdziwym swiecie!

Ukryta Zawartość

No i jeszcze kilka formalności, i to z Twojej strony. Musisz założyc ewidencję umów zlecenia i notować każdą.

Do tego musisz pilnie uważać by nie przekroczyć 10 000 euro w roku, bo inaczej będziesz musiał zapłacic VAT od umowy. Nie ciesz się zbytnio, jesli umowa została zrealizonana nie od początku roku, owe 10 tys E zmniejsza się proporcjonalnie do ilości miesięcy.

Od umowy zlecenia płaci sie nie tylko podatek dochodowy ale i ZUS i ew. VAT.

Pisałem o tym w watku bodajże we wrzesniu. Poczytaj, bo to ważne, szczególnie ten VAT dla wielu osób jest zaskoczeniem.

S

Stachr, 24 Lis 2005, 19:55

Pisałeś o tym rzeczywiście ale ktoś - byc może ja choc nie pamiętam - wyjasniał już że nie jest tak do końca jak mówisz. Istnieje coś takiego jak wyłaczenie podmiotowe spad VAT kiedy prowadzonej działaności nie można przypisać cech działalności gospodarczej.

To zupełnie inna kwestia.

Sa zwolnienia tak podmiotowe (to owe 10 tys E) jak i przedmiotowe, czyli niektóre że tak powiem "branże" (zdrowie, edukacja itp).

Ale po szczegóły zainteresowanych zapraszam na strone Ministerstwa Finansów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stachr, 24 Lis 2005, 20:31

Na stronach ministerstwa nic konkretnego nie ma - żadnej definicji ani wykładni tylko tabele i jakies przykłady bez interpretacji pojęć - jak zwykle żeby nie ponosić odpowiedzialności za słowo - typowy zabieg urzedniczy. Jak ktos nie prowadzi działalności to nie bedzie płatnikiem VAT. Tę ustawę robiono pod np. adwokatów, dziennikarzy, lekarzy ogólnie przedstawicieli wolnych zawodów, pracujących czesto wyłacznie na umowy o dzieło bez rejestrowania działalności.

Sam pracuję od 6 lat na zasadzie umów o dzieło i niestety z tego tytułu nie mogę liczyć na żadne emerytury (i tak nie dociągnę), czy świadczenia zdrowotne. Taka zabawa i tak stosunkowo młodym ludziom najbardziej się opłaca. Zamiast dawać kasę do ZUS ubezpieczam się na życie i osobno prywatnie opłacam sobie emeryturkę (tzw III filar). Z jakiś pobieżnych symulacji otrzymałem, że, żeby dostawać podobną emeryturę jak ta z prywatnego zakładu musiałbym ZUS-owi oddawać około 3 razy tyle, więc w sumie się opłaca.

Gorzej jak trafię do szpitala, czy inne takie sprawy. Dlatego nie wychodzę z domu, nie otwieram okien itp.. itd..

Za jakiś czas może coś się zmieni i będzie można odprowadzać ubezp. zdrowotne prywatej instytucji - wtedy może się zdecyduję???

BeerfaN - ładnych kilka lat temu byłem w bardzo podobnej sytuacji. Pierwsza praca, na umowę zlecenie. Dostawałem tyle co Ty, ale wtedy to było warte troszkę więcej niż teraz. Poniżej zrobiłem zdjęcie jednego ze starych rachunków. Zobacz na co szła moja gówniania wypłata (tzn na co będzie szła i Twoja).

Moja rada: masz 24 lata, jeśli nie masz żony, dziecka, czy czegoś, co Cię trzyma w tym kraju to wyjeżdzaj do irlandii. Jeśli jesteś "kumaty" po 2-3 latach będziesz jeździł nową 5-ką. Szybki awans to norma. Niestety, mieszkania są cholernie drogie, ale nie ma problemy z wynajmem. Jak by coś to zawsze jakaś robota jako kitchen porter się dla Ciebie znajdzie. W marcu możesz napisać. Jestem ciekaw jak będą wyglądały emerytury, około 1mln młodych się już wyniosło.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale z tego rachunku _igoda_ wynika że do kwoty brutto przy umowie zleceniu wliczona jest również składka emerytalna i rentowa opłacana przez pracodawcę.

W płacy brutto na umowie o pracę znajduje się tylko składka emerytalna i rentowa opłacana przez pracownika... Część opłacana przez pracodawcę nie jest w niej zawarta. Są to jego pozostałe koszty pracy.

>Qubric

To aż tak widać? Wszyscy mi to mówią, ale dopiero jak mnie zobaczą, a Ty jakiś jasnowidz czy co :)

>_igod_

Wygląda to nieciekawie - u mnie dochodzi jeszcze prowizja firmy pośredniczącej (za to jestem firmowany ich nazwą), ale na szczęście ZUS odpada, no i mam 50% koszty uzyskania przychodu z tytułu praw autorskich, więc znów trochę w kieszeni zostaje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.