Skocz do zawartości
IGNORED

Cyrus Straight Line - jakie głośniki

jay

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

to jest prośba do "Cyrusologów". Szukam optymalnych głośników do mojego Straight Line. Pokój 18 metrów, średnio zagracony, muzyka to jazz i klasyka (Bach i "okolice"). Akustycznie, małe składy. Czasem coś rockowego, ale na to nie zwracajmy uwagi. Słuchałem dziś Quad 11 bo wydawał mi się dobrym pomysłem. Głośniki grają fantastycznie (szczegółowość i "ciepełko") tyle że niestety odniosłem wrażenie, że moj Cyrus ma tu za mało "pary". Muszę go kręcić do godz.12 i zaczyna się wtedy "gubienie" np. brzmienia kontrabasu. Co byście mi zaproponowali - oczekuję sugestii popartych własnymi doświadczeniami. Jeszcze jedno - kolumny raczej podstawkowe (chyba, że jestem w błędzie...) do moich 18 metrów kwadratowych. Zależy mi na kulturze brzmienia, szczegółowości i odrobinie "duszy".

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

jay

witaj:)

to zalezy - SL nalezy do miekszych i delikatniejszych wzmacniaczy. mysle, ze pomoga kolumny z wieksza efektywnoscia - ok. 90 dB. raczej nie "cieple".... z moich prob wynika tez, ze wazna role odgrywa rodzaj polaczenia zrodla. tak jak kiedys opowiadalem o TaraLabs - sluchalem wielu kabli i ten mi najbardziej spasowal.

do swojego Cyrusa kupilem "na chwile" Heybrook 0.5 - ta chwila ma juz kilka miesiecy i nie chce sie skonczyc:)

• 3 lata później...

Witajcie,

święta idą to i czas na porządki. "Odnalazłem" w szafie moje odstawione na "gorsze czasy" Cyrusy - SL (integra) i XPA (podobna topologia tyle że sama końcówka). Myślę o tym by może do nich znowu wrócić ale z większymi (lepszymi?) głośnikami niż aktualne Ushery 520. Może ktoś coś wie, może słyszał - jak by zagrały moje wzmacniacze w bi-ampingu (albo SL "solo") z głośnikami KEF. Mam tu na myśli konkretnie IQ50 (ładne podłogówki). Co sądzicie o takim zestawieniu? Wiem że Cyrus to najpopularniejszy nie jest a jakieś cudowanie z bi-ampingiem to już w ogóle, ale może jakieś pomysły lub opinie? Jakoś mi tak szkoda żeby toto stało bez prądu w szafie (a potrafi zagrać zacnie). A KEF-y IQ 50 fajnie wyglądają, grają chyba też niekiepsko.

czekam cierpliwie na opinie (cyrusolodzy do piór!)

pozdrawiam

jay

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.