Skocz do zawartości
IGNORED

DIY na peerlessach kontra tannoy m4 !

lian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kumpel zrobił kolumny wg schematu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oparte na głośnikach peelessa. Zrobił to z MDFu, konstrukcja solidna i pokażna, labiryntowa. RObi wrażenie.

Zabrałem do niego do chatki moją elektronikę (końcówka mocy QUAD303) i moje nieszczęsne tannoy m4.

Porównywaliśmy brzmienie jego dzieła z moimy masowymi pudełkami :).

Wrażenia

1. Na korzyść DIY

Bas. Jak dla mnie potężny, niedudniący, choć słyszałem lepsze. Kontrola w całym paśmie

2. Na niekorzyść DIY

Brak kopyta. Mała makrodynamika, mała mikrodynamika. Cały czas robiłem głośniej i głośniej i niedosyt pozostawał. Średnica i góra w porównaniu do tannoya matowe i nieciekawe, słaba przestrzeń.

To było dla mnie zaskakujące, jak podłączyłem moje leciuchne, wiurowate tannoye. Dały lepsza nasyconą barwami średnicę i górę. Dwa razy lepsza przestrzeń. Makro - żywiołowość i kopyto, bit.

Wnioski

1. Czyli masaywność dźwięku to nie wszystko

2. ta masówka nie zawsze okazuje się tak zła

3. tannoy m4, zgodnie z moim poprzednimi doświadczeniami ma słaby bas, w moim pojęciu zejście w ogóle nie występuje (chyba że w 16m2, bo w 20m2 to już nie, w 27 w ogóle).

4. Trochę zdziwiony jestem tym QUADEM. Chyba ze względu na to, że on działa bardziej w A, nie razdił sobie z basami peerlessa zbyt dobrze, mimo że to końcówka mocy to nie ma zbyt dużego zapasu mocy i chyba woli głośniki bardziej efektywne.

W każdym razie ciekawe to doświadczenie.

Aha. Projekt kosztował 1tys. zł. w sumie.

Ja więc chcę do m4 dodać na razie tylko bas. Dlatego wciąż przygotowuje się do rozwiązania senicza, czyli kolumn basowych opartych na 30cm głośnikach działających w isobaric zasilanych gainclonem. Muszę tylko wykombinować niezależne przetworniki CA i rozwidlenie sygnału optycznego, tak by zarówno przetworniki do góry/średnicy oraz przetwornik do basów miały "pełnowartościowy sygnał".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/22861-diy-na-peerlessach-kontra-tannoy-m4/

Tannoy M4 nie ma niskiego basu nie dlatego, że dali takie głośniki, lecz dlatego że popełniono błąd przy strojeniu. Zmodyfikowałem już całą masę tych kolumn z pozytywnym skutkiem. Pojawiło się zejście, poprawiła się dynamika, stereofonia, średnica, wszystko. Trzeba rozebrać, usztywnić skrzynki, przestroić, oraz zaprojektować i wykonać całkiem nowe zwrotnice od podstaw. Koszt niewielki, można zaeksperymentować. Jeżeli to nie wystarczy, to można przystąpić do dalszych działać, jednak proponowałbym zacząć od takiej modyfikacji. Gdzieś na forum jest wątek o tym.

Nic dziwnego ,że te DIY zagrały ciemno i przytłaczającym basem. Weź cewkę 2mH w szeregu z głośnikiem średnioniskotonowym ( znamionowo 8 omowy o wyrównanej charakterystyce ) a nastepnie dodaj równolegle kondensator 22mF i otrzymasz częstotliwośc podziału w granicach 1,5kHz. Od poziomu 200Hz -6 dB ( punkt podziału ) znajuje się gdzieś w okolicach 1700 Hz - na tym zamieszczonym pomiarze ze speaker workshop.

To jest po prostu źle zaprojektowany głosnik i dlatego gra mizernie.

...there is no spoon...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.