Skocz do zawartości
IGNORED

Cokoly marmurowe pod kolumny

Marcin T.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zamierzam zamowic u kamieniarza cokoly z marmuru pod moje kolumny (JMLab Chorus 715). Zastanawiam sie nad wymiarami takowych. Wyskosc bedzie wynosila 5 cm; mam natomiast watpliwosci, co do pozostalych wymiarow. Rozwazam, czy nie zamowic troche wiekszych cokolow, takich, ktore beda przydatne pozniej po wymianie kolumn na inne - mozliwe, ze wieksze. Interesuje mnie, w jaki sposob dobieraliscie wymiary takich blokow. Czy wlasciwe jest kupowanie klockow kamiennych pod konkretny model kolumn, tzn. o wymiarach dokladnie takich samych jak wymiary podstawy kolumny? Czy moze zalozyliscie, ze cokol bedzie troche wiekszy - tzn. z kazej strony bedzie wystawac kawalek bloku kamiennego. Jakie sa rozmiary wystajacego elementu?? W przypadku podstawek slyszalem, ze dobrze jest, aby byly mozliwe ciezkie, lecz stostunkowo male objetosciowo. Moze pytanie jest troche glupie - ale zastanawiam sie, czy wielkosc cokolow moze miec jakis wplyw na wlasciwosci soniczne. Czekam na sugestie i pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/2289-cokoly-marmurowe-pod-kolumny/

Osobiście zdecydowałem się pogrubić, niż powiększyć powierzcznie. Sam pokombinuj, bo kwestia estetyki i funkcjonalności wydają mi się tu co najmniej tak ważne jak dźwięk.

(Docięte mam dokładnie pod wielokość stopy standu OSTOI. Zupełnie inaczej, niż "bodyguard'y " Arka... ;) I też zrobił dobrze.

Zatem - nie ma konkretnej odpowiedzi - zdaj się na siebie i WAF; )

Powodzenia i zadowolenia z wyboru !

tak, ale np. ja zrobiłem błąd, jak kupowałem płyty granitowe pod standy. na podłodze mam panele położone na bardziej sprężystej (i tłumiącej) piance, niż używa się zazwyczaj. podłoga ugina sie lekko podczas chodzenia. płyty kupiłem, podobnie jak andrea, nieco większe od podstawy standu - nie było to mądre, bo całość się nadal nie była stabilna, ze względu na zbyt małą powierzchnię podstawy (i ową podłogę właśnie). poprawa dźwięku była, owszem, ale mniejsza, niż np. na kilku płytkach dużej terakoty. w końcu przeniosłem je pod kolumny, bo żonie bardziej się podobało ;)) (a ja już czekalem na nowe klocki)

Cokoly beda staly na dywanie i tak to pozostanie na pewno!!! Dziekuje za sugestie. Prawdopodobnie zdecyduje sie na cokoly sporo wieksze od podstawy kolumn - takie o duzej powierzchni. Dzisiaj z pracy zwinalem 2 duze gumki Staedtler. Bede probowal, jaki maja wplyw na dzwiek po podlozeniu pod kolce. Ogolnie zalezy mi na zmiekczeniu, ociepleniu brzmienia, ale w taki sposob, aby nie stracic nic z przejrzystoci i stereofonii charakterystycznej dla JMLaba. Gumki chyba beda wiec bardziej odpowiednie niz przyklejenie kolcow do cokolow Blu-Taciem?? Troche sie boje przyklejac, bo pozniej z odklejeniem moze nie byc prosto...

Ja przykleiłem moje kolumny do standów masą mocującą(Henkel) pod nazwą Pritt- fix-it.I nie zauważyłem jakichkolwiek problemów z odklejeniem tej masy czy też zmiany jej właściwości.Pozdrawiam

Jeśli można to zwracam uwagę na, w/g mnie ważną sprawę, o ile owe cokoły podniosą zestaw a więc także głośnik wysokotonowy względem słuchacza. Tu mogą nastąpić istotne zmiany dźwięku. Także oddalenie glośników basowych czy srednioniskotonowych od podlogi spowoduje zmiany. Pisze o tym ponieważ sam stosowałem cokoły w różnej konfiguracji i ilości (kilka warstw 2-cm płyt oddzielonych materiałem). Po wielu próbach okazało się , że w moim przypadku (podloga z desek i wielkie pomieszczenie) najlepsza równowaga zaistniała gdy dałem jedną płytę ale na cienkich gumowych nóżkach-podkładkach i na to głośnik na maksymalnie wkręconych kolcach. Chodzi o to aby nie podnosić za bardzo kolumn w górę. Odcięcie od podłoża jest a bas jest sprężystu i go nie brakuje. Pozdrawiam

MarcinT; nie bój się bluetac'a. Zawsze coś oderwiesz, jak skręcisz.

(Wtedy punkty tego niby kleju pracują na ścinanie i np. kolumna daje się łatwo oderwać, bez najmniejszej szkody dla niej samej.)

Pozdrawiam.

PS. Ciekawe te gumki. Ciągle ten pomysł się tu przewija, a ja zapominam je kupić.

Wydaje mi się ciekawy i wart sprawdzenia. Do tego tani. A gumki przydadzą się dzieciom, jakby co ; )

• Redaktorzy

Co do aspektow estetycznych plyt pod kolumny - Sonus Faber stosuje pod kolumny podlogowe (np. C. Grand Piano) plyty z bialego marmuru, znacznie wieksze od rzutu podstawy kolumny.

->tomekk to bardzo cenna uwaga. Dzieki :-) hmmmm moje kolumny maja 95 cm wysokosci. Wysokie tony sa wyraziste, momentami nawet ostre (zamierzam zrobic tuning zwrotnicy w dalszej kolejnosci, jesli zamiana kabli nie pomoze), basu natomiast jest troche za malo - moze faktycznie nalezy byc ostroznym z wysokoscia cokolow. Wydaje mi sie, ze 3 cm zapewnia odpowiednia mase i stabilnosc. Co sadzicie na ten temat??

Ponieważ też miałem zachwianą rownowagę w kierunku wysokich, (za duże pomieszczenie w stosunku do możliwości przetworników średnioniskotonowych)zrobiłem co następuje.

1. opisane powyżej obniżenie kolumn maksymalnie jak się da z jednoczesnym zachowaniem odcięcia od podlogi (kolce, cokół)

2. "odkręcenie" kolumn do zewnątrz ( są równoległe do siebie) co w moim przypadku również poprawilo stereofonię

3. w narożnikach za kolumnami ulokowałem wbrew protestom żony gąbki wytłumiające.

Próbowałem też z pochylaniem kolumn lecz w moim przypadku to przynioslo zły efekt (pojawił się bałagan na scenie) choć sam pomysl jest dobry. Tomekkk

Sporo daje przy pochylonym ustawieniu kolum, a także przy pionowym, gruby dywan na podłodze.

Polecam sprawdzić i powalczyć o niego. Twoje akcje i WAF w górę... ; )

Idzie zima - będzie przytulniej i cieplej w stopy, no i barabara ten tego ; )

A jak kto nie ma kominka lub mieszka w bloku - Amplifon byłby jak znalazł.

Sam chcialbym mieć lampke na jesienno- zimowo- wiosenne wieczory.

Serio.

Pozdr.

MarcinT -> www.jtl.home.pl - firma wysyla zamowione produkty (znajduje sie bodajze w Tarnowie) - stronka nie jest do konca aktualna, ale znajdziesz tam namiary na faceta - mozesz do niego napisac. Ewentualnie podaj maila to wysle Ci schemat tego mocowania.

>> Andrea29 i Marcin T.

Macie rację. Poważniejsze zmiany na lepsze pojawily się po napaleniu w kominku z lewej strony oraz podłączeniu do systemu Amplifona dość mocnego (2x65W) z przodu lekko na prawo po skosie. Mogłem wtedy usunąć gąbki ale reszta została bez zmian. Jeśli chodzi o majstrowanie w zwrotnicy to oczywiście polecam ale wymiana kondensatorów np na SCR MKP będące w szeregu na wysokich może również je wyeksponować choć na pewno poprawi ich jakość i może dać większą precyzję stereofoni (małe różnice w parametrach).Pozdrawiam tomekkk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.