Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny podłogowe,używane do 800zł

farad

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od pewnego czasu noszę się z zamiarem wymiany kolumn. To co mam obecnie widać na załączonych zdjęciach, są to wiekowe Celestiony UL-8. Denerwują mnie one swoim brakiem przejrzystoći, spowodowanym pewnie niedoborem wyższej średnicy i niższego sopranu (2,5....8kHz). Poza tym mają bardzo wyraźny rezonans na dole co powoduje, że bas "wala mi się po podłodze" i ciężko powiedzieć, że jest czytelny. Może to wina pomieszczenia lub ustawienia, choć pokój ma częściowo ukośny sufit, a poza tym jest dość zagracony ;). Generalnie na górze jest strasznie matowo (jedynie na sam koniec pasma nie mogę narzekać), a linie basowe zlewają się w jakąś bezkształtną masę dźwięków.

Czego chcę od nowych kolumn? Na pewno nie chcę monitorków, zależy mi na stonowanej i czystej średnicy, nie narzucającej się górze (może być jednak podkreślona powyżej 10kHz) i czytelnym, mocnym, nisko schodzącym basie. Na pewno kolumny nie mogą grać zbyt jaskrawo (wysoko). Już wolę delikatny niedobór góry (ale nie taki jak w celestionach) niż jej przesadną nadwyżkę.

Na dzień dzisiejszy wzmak to diora ws-442 lekko podrasowana, ale w przygotowaniu jest radmorek (bodajże 5417 - ten srebrny ze skalą tunera na diodach led). Nie śmiejcie się z tego sprzętu, ale jestem młody i bez kasy a poza tym uważam, że kolumny są najważniejsze i na pewno ich wymiana ma największy wpływ na dźwięk.

Jeśli byłoby to pomocne w wyborze, to dodam, że słucham muzyki tanecznej.

Proszę o jakieś porady i gorąco pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6464-100009805 1170280271_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na moje marne doświadczenie, zmiana kolumn w obecnej sytuacji to nie najlepszy pomysł. Zasilając to co masz Diorą (czy nawet Radmorem) nie przekonasz się, co naprawdę te kolumny potrafią.

Nie chcę przesądzać, bo nie słyszałem, ale może Ci szczena opaść z wrażenia jak zasilisz te kolumny naprawdę porządnym (najlepiej mocnym) wzmacniaczem.

Może się mylę, ale na pewno łatwiej jest choćby pożyczyć do wypróbowania jakiś mocny wzmacniacz, żeby się przekonać jak to zagra, niż w ciemno kupować kolejne kolumny. Tym bardziej, że w cenie do 800 zł będzie ciężko znaleźć coś wyraźnie lepszego od owych Celestionów.

>farad, 1 Gru 2005, 18:40

Ale super sprzęcik, zwłaszcza te korektory!!!

Na kolumnach się nie znam i nie poradzę.

Jeżeli chodzi o korektory, to albo ich używamy, albo wyłączamy.

Nawet ustawione "w jednej linii" ale nie na poziomie "0" patrz

ten czarny na górze sporo zmieniają charakterystykę.

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

ja na pocztek proponowalbym inne ustawienie kolumn. moze warto pomyslec o tym zeby odgracic troche pokoj... zmiana warunkow odsluchowych moze naprawde bardzo duzo zmienic... po za odgraceniem, kolumny powinienes ustawic dalej od sciany (powinny miec co najmnie 30-50 cm od sciany/mebla z kazdej strony...). wtedy pokaza co potrafia. moze sie okazac ze gdybys kupil lepszze glosniki, przy obecnym ustawieniu moglyby grac tak samo a nawet gorzej...

Prawdopodobnie kolumn są najlepszym elementem tego zestawu. Nie mają szansy grać przy takim ustawieniu. Brak przestrzeni i nadmiar basu efekt wciśnięcia ich w kąt pokoju.

• Redaktorzy

farad - na początek powypinaj ten shit (korektory) z toru audio, potem ustaw swoje kolumny po ludzku i posłuchaj jak zagrają. Trzecim krokiem będzie zmiana wzmaka na lepszy. Postaraj się stworzyć optymalne warunki zestawowi który masz, bo jeśli na miejsce swoich starych skrzynek wstawisz nawet dobre podłogówki to i tak usłyszysz G***o a nie dobry dźwięk.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Witam.

Za 8 stów możesz dostać Avance Omegi 503 lub dołożyć ze 2-3 stówki i kupić 505. Myślę, że za te kasę nie dostaniesz nic lepszego. No i podobnie jak koledzy radzą, odsuń głośniki od ściany, a jak będzie Cię stać, kup lepszą elektronikę.

Pozdro

Jacek

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Na początek sprostowanie co do korektorów.

Ten na górze jest wyłączony, stoi tylko dlatego, że jest od kompletu. Ten duży też jest wyłączony, w dodatku ma przekaźnik, który po wyłączeniu zasilania podaje sygnał bezpośrednio z gniazd we. na wyj. Ta cała hałda sprzętu (i tak wszystkiego nie widać) służy do różnych celów, korektor przydaje się przy "remasteringu" kaset magnetofonowych, w podobnym celu są te czarne skrzyneczki na korektorze - jedna z nich to układ redukcji szumów. Do słuchania muzyki wystarcza mi wzmak i cd, proszę nie sugerować się mnogością urządzeń.

adse napisał, że ciężko będzie znaleźć lepsze kolumny od tych w cenie do 800zł za używane. Szczerze mówiąc jestem zdziwiony, myślałem, że to kiepskie starocie. Zwłaszcza, że są bardzo słabe - nie wytrzymują z tą marną diorą. Wzmacniacz nie przesterowany, a głośnik pracuje z taką amplitudą, że czasami "zapierdzi" bądź co gorsza "przywali" cewką o nabiegunnik. Znamianowo mają 25W, to jest bodajże połowa lat 70 ale nie wiem.

Do elfana: Zespół VENUS ze swoją wokalistką Anną Niedziałkowską na początku wykonywał muzykę znaną jako disco polo. W późniejszym okresie Ania śpiewała piosenki starszych polskich wykonawców. Głos wokalistki oraz aranżacje nie pozwalają wiele zarzucić tym wykonaniom. Tylko mnie tu nie pobijcie za te upodobania ;)

W załączeniu zdjęcia mojego pokoju, pomóżcie mi ustawić kolumny, choć chyba widać, że ciężko będzie. Bardziej nieustawnego pokoju chyba nie ma.

Ukryta Zawartość

post-6464-100009803 1170280274_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kaszanka7, nie chodzi o tych chałturników, tu link do właściwego Venus:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4kowal: Dokładnie tak, w lustrze widać telewizor gdy leży się na łóżku. Niewielkie problemy bywają z czytaniem napisów (trzeba się lustrzanego alfabetu uczyć) ale poza tą drobną niedogodnością jest całkiem komfortowo ;)

Do krzyla: boazerie gdzieś ojciec kupił daaaaaaawno temu.

NA TEMAT: Ale w końcu co z kolumnami, otrzymałem od Was parę cennych rad oraz jedną propozycję zestawów gł.: Avance Omegi 503. Może jeszcze coś, żeby było łatwiej szukać. A może ktoś z forumowiczów ma na zbyciu jakieś "pudła"?

Może pożycz od kogoś jakieś kolumny z bass refleksem z przodu i sprawdź jak to bedzie grać w tych narożnikach.

Ciężko Ci coś doradzić do takiego pokoju. Kolumny raczej masz dobre, tylko ważne jest ich ustawienie. Stoją za blisko ścian. Jak możesz to je odsuń, choć wiem, że dużego pola manewru tam nie masz.

Jak duży masz pokoj? W tej cenie raczej cieżko o jakieś mocne kolumny podłogowe (skoro muzyki tanecznej słuchasz) a jednocześnie z dzwiękiem przyzwoitej jakości. W zasadzie to cieżko też znaleźć porządne monitory...

albo poprostu zgłoś się do mnie hehe :) jak szukasz czegos ciekawego w tej cenie .

Ps. Jak ja Was luuubie :)

Ps.2 a ja czasem sobie puszczam Modern talking w wolnych chwilach :P ,przypominam sobie jak to było mieć pieluchy hihi :)

Iceman: Pokój ma 18m2.

Skoro radzicie, to z ustawieniem kolumn (mam nadzieję, że innych niż te co mam aktualnie) coś pokombinuję, lecz nie wiem co zrobić z tym telewizorem. Wczoraj bawiłem się generatorkiem i wyszło, że lewa strona podbarwia w okolicach 40...43 Hz. A gdybym przesunął lewy głośnik bliżej regału? Byłby co prawda przy ścianie ale już przynajmniej nie w rogu.

PS. Miłośnikom lekkiej muzyki polecam Venus, Ania pięknie śpiewa :)

Fardad a co to za kolumienka obok krzaka ziolowego na oknie? Chyba rodzimy produkt z poczatku lat osiemdziesiątych tylko dlaczego glosnik odwrotnie zamontowany.

Żaden to krzak ziołowy (niestety), choć faktycznie z daleka wygląd mylący.

Kolumienki te to pudła untira tonsil zg15c11, w tym jakieś maksymalnie budżetowe soprany z wolumenu + bardzo stare głośniki unitra. Głośniki z odlewanym koszem i rozkręcanym magnesem, zawieszone na gumie 10W 8ohm. Grają lepiej niż ich później produkowani następcy na piance. Polakierowałem im membrany. W jednej kolumience głośnik jest normalnie, w drugiej odwrotnie bo jakoś nie przywiązywałem wagi do tej konstrukcji i tak sobie go wkręciłem (prawdę mówiąc nie chciało mi się drugiego otworu powiększać). Gra gorzej ale tak zostało. Generalnie zestawy "na odwal się" przewidziane do zabierania np. na wycieczki.

• 2 tygodnie później...

Witam!

Korzystając z Waszych rad przestawiłem lewą kolumnę, jest lepiej, na dole zrobił się porządek i poprawiła się scena. Nie jest już wciśnięta w rogu i przestała podbarwiać. Pudła i tak zamierzam zmienić, plan jest taki, że zacne kolumny wykona dla mnie forumowicz gipsy, słynący z budowy bardzo przyzwoitych zestawów gł.

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.