Skocz do zawartości
IGNORED

Pomocy - Gale 3040 -zepsuty wysokotonowy

addaniel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie i prośbę o pomoc. Czy ktoś może poradzić jakim głośnikiem wysokotonowym można zastąpić oryginalny głośnik wysokotonowy w kolumnie Gale 3040. Może jest możliwy zakup oryginalnego głośnika do tej kolumny. Na głośniku jest oznaczenie modelu: G1T-5R6 Gale 30 series, nominal Impedace 8 Ohm. Niestety przez nieuwagę został zniszczony a jest już po gwarancji i nie ma szans na wymianę. Z góry wielkie dzięki za pomoc...

https://www.audiostereo.pl/topic/22970-pomocy-gale-3040-zepsuty-wysokotonowy/

Prawdopodobnie spalony bo nie ma żadnej reakcji z jego strony , brak dźwięku...Gdzie można dokonać takiej naprawy?? Jestem z Wrocławia, może ktoś zna jakiś punkt napraw tego typu uszkodzeń??

Niestety ja z Wrocławia nie jestem, ale spróbuj poszukać jakiegoś zwykłego sklepu RTV albo punkt naprawy sprzętu RTV i zapytaj czy ktoś wymieni Ci cewkę w wysokotonowcu - nie cały głośnik tylko bawełnianą kopułkę z nawijką.

Nie ma za co, a jak odbierasz muzykę z twoich Gale (zanim się spalił głośnik), masz jakieś porównanie, zadowolony jesteś? I napisz jak się spalił, bo mam model 3030 i chciałbym uniknąć podobnej usterki;)

Żeby wymiana cewki z kopułką w tweeterze miała sens, to trzeba ją wymienić na oryginalną, taką samą jak ta spalona. Inaczej to będzie nędzna partanina, a nie naprawa. Nie będzie to grać tak samo jak przed taką pseudonaprawą.

Co do spalenia to sam nie wiem do końca w jaki sposób to się stało. Miałem podłączony komputer pod swój system AV i potencjometr swojego amplitunera na dość wysoką głośność. Gdy ponownie uruchomiłem sprzęt a z komputera nie wydobywał się żaden dźwięk zrobiło się straszne sprzężenie i okropny pisk(myślałem, że mi bębenki pękną) zanim ściszyłem to już było za późno, jeden z wysokotonowców nie wytrzymał:-((. Pytałe dzisiaj w sklepie czy jest szansa na zakup samego wysokotonowca i pojawiła się iskierka nadziei, że uda się takowy głośnik zdobyć - koszt około 150 pln. Co do tych kolumienek to nie mam do nich zastrzeżeń. Uważam, że za taką cenę w posiadanym zestawieniu z Denonem spisują się rewelacyjnie. Podejrzewam, że mogą zagrać jeszcze lepiej gdy wymienię kable ( narazie mam zwykłe niskobudżetowe okablowanie z miedzi ofc - koszt około 5 pln/m).

Nie mam jesczcze pełnego zestawu kolumn (brakuje mi centralnego i pogłosów) więc jeszcze trudno mi wyrazić opinię na temat możliwości pełnego zestawu w kinie domowym. Na pokój 18 m2 te kolumny dają radę nawet bez uruchamiania sub-a. A jak inni oceniają te kolumny w pełnym zestawie??Pozdrawiam...

Pytanie do McGyver - czy bawiąc się sprzętem natknąłeś się może na kolumny Gale-a. Czy miałbyś może jakieś sugestie na temat wysokotonowych bo być może zakup oryginalnego za 150 pln lub naprawa poprzez wymianę cewki, niekoniecznie jest dobrym rozwiązaniem a może przy okazji warto dołożyć kilka złotych i zastąpić oryginały innymi wysokotonowcami?? Proszę o radę jeśli to możliwe....

Nie bawiłem się Gale. 150zł za jeden tweeter to drogo. Organizuję zamówienie z Audiocomponents. Za podobną kwotę można kupić parę z pewnością lepszych tweeterów Vify, Peerlessa czy Seasa. Zmierz średnicę frontuweeterów w Gale, i wklej tutaj fotkę, postaram się coś wywnioskować.

Średnica obudowy plastikowej tweetera to 144 mm, tylko że jest ona ścięta u dołu i nie jest to pełne koło tak jak widać na załaczonym obrazku. Tutaj też jest trochę opisu i zdjęć tych kolumienek -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1863-100009731 1170280383_thumb.jpg

post-1863-100009732 1170280382_thumb.jpg

post-1863-100009733 1170280380_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AP12317/2 Gale 3040 Spec ;

Frequency Response - 39Hz - 20kHz

Sensitivity (for 2.83V) - 90dB

Impedance (nominal) - 4-8 Ohms

Recommended Amplifier Power Rating - 15-100 Watts

LF Drivers - 1 x 5.25" Coated Paper Type Cone

MF Drivers - 1 x 5.25" Coated Paper Type Cone

HF Drivers - 25mm Soft Dome

Crossover - 3-Way 1st Order

Terminals - Bi Wire Gold

Ports - 2 x Front

Dimensions - 910(h) x 160.5(w) x 238(d) mm

Weight - 11.7kg / 25.7Lbs (each speaker)

Shielded Yes

Niestety niewiele to mówi. Tweeter wygląda na produkowany specjalnie dla gale. Najgorzej, że ma nietypową średnicę 144mm. Żaden tweeter w rozsądnej cenie nie ma takiego frontu.

Dokładne wymiary na podstawie załączonego obrazka to :

OD – 144 mm

FT – 2,5 mm

ID – 34 mm

CD – 80 mm

MD – 68 mm

Szkoda, że ciężko będzie ale dzięki za chęci...Będzie trzeba wymienić na oryginał.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze raz i ostatecznie wygląda to tak:

Dokładne wymiary na podstawie załączonego obrazka to :

OD - 104 mm

FT - 2,5 mm

ID - 34 mm

CD - 80 mm

MD - 68 mm

Przepraszam za wcześniejszą pomyłkę.. Jeszcze jedno Nominal Impedance wynosi 8 Ohm...dla tego tweetera Gale-a.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

może oni mieli coś wspólnego z tym???

nie chyba nie , ale wielkość pasuje a cena w Greltonie coś koło 50 zeta.

Ukryta Zawartość

Podłącze się. Tez mam Gale 3040 - i mam pytanie do McGawera - Czy jest sens grzebać w tych gale i wyciągnąć z nich coś? czy widzisz sens w upgrade takiego sprzętu czy raczej sprzedać i zmaówić gdzieś DIY (u Ciebie czy np u kolegi gipsy)? Same skrzynki są bardzo solidne, gniazda, komora balastowa no i ten wyglad:) Na jaką kwotę ewentualnie wyceniał byś przeróbke tych kolumn aby wspiąć się o ten pułap wyżej? mój aktualny sprzęt to Denon PMA 860 i cd pioneer s507. W przysżłosci może pogadam z piotrkiem608 nad dopieszczeniem tego pioneera no i dałem zlecenie aby znajomi w angli na aukcjach i targowiskach szukali dla mnie jakiegoś Marantza pm 75- 85 - ewentualnie zostanie ten Denon jak się nie trafi nic okazyjnego. Coś podpowiesz?

W załaczeniu zdjęcia woofera i zwrotnicy. Co do ceny tweetera to cena 150 pln to była cena orientacyjna. Faktyczna cena u dystrybutora (www.decibel.com.pl) za tweeter to 240 pln netto + koszt przesyłki. A to już trochę zmienia obraz rzeczy. 2 kompletne kolumny kosztowały 1100 pln brutto. Nieźle trzeba zapłacić za podzespoły.......

Ukryta Zawartość

post-1863-100009635 1170280524_thumb.jpg

post-1863-100009636 1170280520_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zwrotnica ma elementy dość nieciekawe. Woofer wygląda porządnie. Zakup tweeterów Vifa (na przykład D26TG05) w Audiocomponents (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i upgrade zwrotnicy dobrze rokują.

Ukryta Zawartość

McGyver, 6 Gru 2005, 23:31

Wybacz, że trochę Cię skrytykuję, ale co mozesz powiedzieć o nisko-średniotonowcu, skoro na zdjęciu widzimy tylko ekran magnetyczny? Mam model 3030 i po wymontowaniu tego głośnika też stwierdziłem, że jest konkretny, jednak na podstawie jego sporej wagi (mimo niewielkich wymiarów), a nie na podstawie widoku blachy ekranu magnetycznego. Napisz proszę konkretniej co nieciekawego jest w elementach zwrotnicy, bo mam model 3030 i trochę mnie to interesuje. Pozdrawiam.

-może po wielkości magnesa uznaje się lepszość drugiego woofera od innego ;)

-zwrotka jest poniżej oceny dobrej (te kondzioły i rezystory...bynajmniej w szeregu mogłyby być lepsze elementy)

-tuning takich kolumn polegający na wymianie wysokotonowca na np vifę bez pomiarów (połączonych z odsłuchami!) jest partactwem,amatorstwem i wkładaniem pieniędzy w błoto.

-zawsze wychodzę z założenia że z gówna bicza nie ukręcisz ... Jeśli komuś się jakieś kolumny generalnie podobają,ale delikatnie coś tam nie pasuje -> tuning wskazany ,jeżeli są już poważne zaburzenia ;) to kolumny sprzedać w cholere :)

-na tym forum w sprawach techniczno-zwrotnicowo-doborowogłośnikowych należy zwracać się do osób: Misiomor (majster), Qubix (vicemajster), Igod (uparty jak osioł majster ;P) i jeszcze z 2 czy 3 osoby których nicków nie pamiętam :( . To są ludzie ze starej ekipy (nie tego forum) z którymi spotykałem się na forach (achh....te czasy...) gdzie DIY na Lukarze dopiero kwitło . W sprawach doboru głośników polecam także ArtutaP który wrócił zzaświatów (też stara ekipa) który przeżył kontakt z dość dużą ilością głosników,napewno pomoże w doborze ewentualnych przyszłych głosników (wysokotonowców itp). Ps. chłopaki,niewiecie gdzie sie Misieq podział? Kurde tak mi brakuje jego super dobitnych opini ... ;) Ehh,aż sie łezka w oku kręci.

- to post dla wszystkich tuningowców

Gipsy2 is off...

>Dawos

zanim skrytykujesz wypadałoby najpierw przeczytać ze zrozumieniem. Napisałem że woofer wygląda porządnie. Bo wygląda. Te Gale grają przyzwoicie, więc pewnie taki najgorszy nie jest.

Co do zwrotnicy: Widać wyraźnie że jest przymocowana do terminala głośnikowego. Zatem cewki rdzeniowe są niewielkie, a rdzeniki są grubości ołówka. mam w domu pudełko po butach pełne takiego złomu. Do tego kondensator elektrolityczny. Jest jeden foliowiec, zapewne MKT lub podobny.

>Gipsy2

tego rodzaju konstrukcji stuningowałem już mnóstwo. Jest sporo zadowolonych użytkowników. Tweetery często wymieniam, czasem nie da się tego uniknąć (Paradigm serii Monitor czy Magnat Vector mają tweetery wręcz fatalne). A Ty mi tu wyjeżdżasz z tekstami że partactwo odwalam?? A słuchałeś choć jednych tuningowanych przeze mnie kolumn?? Na jakiej więc podstawie twierdzisz że tuning tych kolumn robiony moimi metodami jest daremny? Skoro mogę zaprojektować od podstaw, i wykonać od zera swietnie grające kolumny, to niby dlaczego nie mógłbym stuningować takich Gale, nawet wymieniając tweeter (zresztą i tak jest to konieczne, bo oryginał się spalił)?

Post dla wszystkich tuningowców?? Nie dla mnie. Mam zupełnie inne zdanie, i pozostanę przy nim.

McGyver, 7 Gru 2005, 01:48

Jeśli wiesz jak grają, to przepraszam.

Moje Gale 3030 grają bardzo ładnie, ale trochę mi w nich brakuje basu (uderzenia) i podejrzewam, że bez subwoofera się nie obejdzie (główne przeznaczenie Gale 3020, 3030 i 3040 to KD). Podczas odsłuchu w wytłumionym pomieszczeniu w sklepie basu nie brakowało (także z moim wzmacniaczem). Czy myślicie, że wytłumienie pokoju trochę wzmocni bas? Pokój nie jest też mały, a te kolumny owszem. Napędzam je stosunkowo mocnym Nadem 3100, który ciągnie z gniazdka 330 Watt, jemu basu nie brakowało przy podłączeniu z quadrallami i dynamicsami no i podczas wspomnianego odsłuchu.

do,davos - Jeśli chodzi o Gale 3040 to wcale nie narzekam na brak basu a czasami staje się aż nadto wyolbrzymiony ale to tylko czasami. Mam rzeczywiście suba do tych kolumn ale nie służy on wcale jako pomoc do sluchania muzyki. Wspomaga jedynie kino domowe. Myślę że ten jeden dodatkowy woofer w każdej kolumnie w porównaniu do 3030 daje duży rezultat.

do McGyver - Jeśli miałbym się zdecydować na mały tuning tz. jakieś przeróbki w zwrotnicy i wymiana tweeterów to jak osądzasz koszty z tym związane. Jak odbywa się wówczas komunikacja z Tobą, jaki rejon Polski zamieszkujesz??:-))

Uważam że cena oryginalnego tweetera do Gale jest skandaliczna. Za tą kwotę można zakupić w Audiocomponents ScanSpeaka (choć to już przerost formy nad treścią, rozsądny wybór do tych kolumn to jakaś Vifa). Stąd moje uwagi w tym wątku. Nie wiem, czy podjąłbym się tego tuningu, niemniej jak będzie trzeba to pomogę, podpowiem itp. Jakby co, to kontakt w "o mnie".

McGyver.

Może jednak wypowiesz się w kwestii tuningu tych paczek.

Też mam takie Galki i chciałbym się dowiedzieć co można z nimi zrobić.

Jakie informacje są Ci potrzebne do oszacowania nakładów i czynności.

pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.