Skocz do zawartości
IGNORED

Goldring1.2 kilka pytań...

adazz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie!O goldringu 1.2 było już trochę,ale pewnych rzeczy nie odnalazłem.A więc, najpierw ogólnie jak Wam się mili Państwo spisuje tenże gramofonik?

Ja ogólnie jestem dość zadowolony, tym bardziej że to jest mój pierwszy"normalny"gramofon(wcześniej automat CECa), ogólnie fajnie.

Ale czy ktoś z Was zmieniał mu kabelek sygnałowy?W momencie kiedy zobaczyłem ten kabelek od razu miałem jak najgorsze skojarzenia z chińskimi kabelkami"od lampki".Czy ktoś podmienił go-jaki to ma skutek?(ew.na jaki kabel?).Pytałem dystrybutora o ten oryginalny kabelek-ponoć to "uczciwy"kabel z dobrą miedzią w środku-"tylko tak wygląda"-jakie jest Wasze zdanie w tym temacie?

Druga rzecz o która chcę zapytać-to ustawianie cięzkości ramienia, uzywam do tego celu wagi Shure, ale wagę ustawiam kładąc wagę nie na płycie tylko na talerzu bez płyty-wydaje mi się że jest uczciwiej-ponieważ wtedy jest to mniej więcej na wysokości jakiej pracuje de fakto igła????A może ta waga jest tak skonstruowana żeby wżyć na płycie:P????

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/22996-goldring12-kilka-pyta%C5%84/

ad. 1 Kabelek sygnałowy im lepiej ekranowany i im lepszej jakości ma sens !!! I to bardzo duży !!! Odsłuch kabli od kilkuset złotych do kilku tysięcy pokazuje to bardzo wyraźnie.

ad. 2 Wagę możesz używać bezpośrednio na talerzu i na płycie... W tym układzie, opierając się o fizykę takiego układu, to nie ma znaczenia. Konsultowałem z inżynierami :)

• 2 miesiące później...

i jak z tym kablem - udalo sie wymienic?

drugie pytanie - czy przy oryginalnej wkladce dostarczanej z tym gramofone jest konieczne ustawianie ciezkosci ramienia?

w instrukcji obslugi (baaardzo skromnej i oszczednej - jak wiekszosc elementow tego gramofonu) jest napisane tylko, ze odwaznik ma dotykac szarego pierscienia umieszczonego na koncu ramienia. do mniemam, ze jest w ten sposob wyznaczono obciazenie dla tej wkladki. ale moze nalezy je dodatkowo wyznaczyc?

pozdrawiam

=>d4b0

Ad. 1 w swoim G1 wymieniłem fabryczny kabelek na Cordiala;

postęp dla mnie jest wątpliwy, chociaż Cordial pozostał, gdyż zastosowałem krótki odcinek (ok. 20 cm) no i założyłem trochę lepsze wtyki – Nakamichi,

Ad. 2 sposób opisywany przez producenta dla ustalenia nacisku igły jest mocno przybliżony,

koniecznie użyj wagi !

Swoją drogą zastanawiam się czy w ogóle dokonywałeś kalibracji wkładki (jeżeli nie to polecam wielokrotnie wskazywaną w tej zakładce stronę RCM-u:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ps. „Poszukaj info o upgrade ramion Rega” – tu wydaje mi się zaszło nieporozumienie (?)

sądzę, że d4b0 a wcześniej adazz nie mieli zamiaru zmieniać „ciężkości ramienia” w sensie jego całkowitego ciężaru tzn. nie chcieli zmieniać masy ramienia, nawet nie myśleli o wymianie przewodów wewnątrz ramienia a jedynie rozważali zmianę końcowego odcinka przewodu sygnałowego. Ww. chyba nie chodzi o dosłowny upgread ramienia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

=> popla

>Ad. 2 sposób opisywany przez producenta dla ustalenia nacisku igły jest mocno przybliżony,

>koniecznie użyj wagi !

bede musial skads ja wytrzasnac.

drogie sa takie wagi?

>Swoją drogą zastanawiam się czy w ogóle dokonywałeś kalibracji wkładki (jeżeli nie to polecam

>wielokrotnie wskazywaną w tej zakładce stronę RCM-u:

jedyne co zrobilem to dalem odwaznik na wyznaczone miejsce i ustawilem stycznosci przy pomocy karteczki dostaraczonej przez producenta.

nie wiem, czy inne parametry uda mi sie zmienic w tym gramofonie - ktore z operacji tam wymienionych przeprowadzaliscie w tym gramofonie?

btw - poprawny adres strony to:

Ukryta Zawartość

dzieki i pozdrawiam

Ukryta Zawartość

=>d4b0,

1. temat wagi wałkowany wielokrotnie w tej zakładce np. tu:

Ukryta Zawartość

2. szablon Goldringa jest równie mało precyzyjny jak opisywany w Jego instrukcji sposób ustawienia nacisku igły. Zdecydowanie polecam zabawę z szablonem jak na wspomnianej już stronie RCM’u – w mojej ocenie poprawa była dużo większa niż po wymianie kabla sygnałowego.

3. jakie „parametry” chciałbyś zmieniać ?

Pozdr.

Ukryta Zawartość

witam,

>2. szablon Goldringa jest równie mało precyzyjny jak opisywany w Jego instrukcji sposób ustawienia

>nacisku igły. Zdecydowanie polecam zabawę z szablonem jak na wspomnianej już stronie RCM'u

>- w mojej ocenie poprawa była dużo większa niż po wymianie kabla sygnałowego.

faktycznie,szablon z RCM'u jest dokladniejszy, chociaz po jego uzyciu ustawienie nie pasowalo znowu do szablonu producenta. ale kolejne dopasowanie i na obu szablonach bylo ok.

>3. jakie "parametry" chciałbyś zmieniać ?

Antyskating, VTA (do tego jest chyba przelacznik w ramieniu Regi, ale tylko w zakresie 0-2), azymut - wszystko, co jest wymienione na wspomnianej stronie.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.