Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka to wkładka?

robertk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pytam o radę czy warto reanimować tę wkładkę?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5723-100009670 1170280471_thumb.JPG

post-5723-100009671 1170280469_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/23027-jaka-to-wk%C5%82adka/

Choć napisane jest na niej Marantz -jest to Audiotechnica. Szukaj igięł ATN 70.71. 72 najlepiej z literą E/

Kolor zielony obudowy igły jest od AT71 . Zólty 70 .Wkładka dosc fajnie grająca jak na te kategorię cenową .(podstawowa)

Mozesz spróbować z North serwisu .do tych wkladek maja dość poprawne podróby Pfeifera.

Uderzające podobieństwo-nieprawdaż

Ukryta Zawartość

post-3405-100009665 1170280479_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Witam.

Właśnie zmieniłem GS-431 na Telefunkena TS-860. Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji wkładki gramofonowej (na zdjęciu). Ponieważ moje doświadczenia z gramofonami kończą się na polskich "gieesach" z serii 4xx, nie wiem, co sądzić o systemie zainstalowanym w Telefunkenie. Zostawić, czy zmienić na AT 3600 lub jakiegoś Ortofona? A może wystarczy podmienić tylko igłę? Co radzicie?

Ukryta Zawartość

post-6830-100002754 1170291181_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sądząc z fasonu igły , wygląda to na jakiegos Numarka .Ale może być i Sanyo. Napewno nie jest to wkładka z "wyższej półki "., ot taka budżetowka.Fason igły podobny łudząco do Groove toola właśnie Numarka .Igła o dyzym nacisku 5-7g -jesli dobrze rozpoznaje . A moze fotki wokól wkladki,

Dzięki, conri, za pomoc.

Na wkładce jest tylko "made in Japan" (w górnej części, na styku z koszykiem) i jakiś symbol na przodzie obudowy igły (powinno być widać na zdjęciach). Igła jest wykrzywiona i chyba nic z niej nie będzie. Nie chcę ryzykować, bo szkoda płyt, póki co założyłem "mf" z Unitry. Teraz mam tylko dylemat, czy szukać igły, czy nowej wkładki. Trochę mnie zaniepokoił ten duży nacisk, o którym pisałeś. Źle mi się kojarzy (szybsze zużywanie płyt). Aha. Szukając na allegro znalazłem podobną igłę (aukcja numer: 100982903), ale pewności nie mam. Faktem jest, że pasuje do Sanyo tak, jak napisałeś.

Ukryta Zawartość

post-6830-100002716 1170291229_thumb.jpg

post-6830-100002717 1170291228_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A więc jesteśmy bliżej. To chyba jednak jakaś starsza At. W tej sytuacji za niewielkie pieniądze mozna zaryzykować iglę z North Serwisu.Nie sa tam oryginały ale możesz mailem zapytać czy sa w stanie ściągnać oryginal. Napewno będzie drozszy. Lub spróbuj te z aukcji. Jelsi spodoba się brzmienie wkladki można dalej doskonalić w niuansach wynikających z samej igly.

Niepowiem żeby At 3600 nalezala do moich faworytów. Bardziej bym się skłaniał do Ortofona choć wolalbym z tańszych- AT np 110 lub 120 , jest dla mojego ucha lżejsza w brzmieniu, detaliczniejsza.Przynajmniej wobec OM5, FF15,LBM 10 . serii Mk nie słuchałem .

• 3 tygodnie później...

Trzmiel mnie uprzedził... Mnie! Osobę najbardziej zainteresowaną. Co najgorsze, gdybym nie był taki leniwy, to sam bym podał tą informację.

Dobra. Teraz poważnie. Wczoraj otrzymałem przesyłkę właśnie z igłą do wkładki, o którą wcześniej pytałem. Ponieważ nie miałem 100% pewności, nic wcześniej nie pisałem na ten temat. Przymierzyłem i pasuje. Dodać mogę tylko tyle, że wkładka Monacor EN-24, z igłą EN-24SP pracuje z zalecanym naciskiem 3 g (2,5 - 3,5 g). Jak to gra? Według mnie jest bardzo dynamicznie i głośno. Ponieważ do tej pory używałem tylko "emefek" za dużo nie mogę powiedzieć, poza tym, że jest lepiej. Dużo lepiej. To jednak nie wszystko. Zgodnie z sugestią zamówiłem również AT-110E. Zamontowałem w koszyku, założyłem i... kurczę, co jest? Monacor lepszy od AT? TRZY godziny zajęło mi przesłuchiwanie płyt i wreszcie zrozumiałem. To są wkładki do różnych typów muzyki! Monacora należy zastosować do muzyki dynamicznej (Pet Shop Boys, Madness, Boney M.), a 110E swoje zalety pokazała dopiero, jak puściłem Oldfielda (nawiasem mówiąc, mój ulubiony wykonawca). Detale, o których wspomniał wcześniej conri, zostały ukazane w stopniu, którego wcześniej nie doświadczyłem. Jakbym "słuchał przez mikroskop". Każde wciągnięcie powietrza przez muzyków, ruch palców po gryfie... Poza tym, takiej gitary basowej nie słyszałem na żadnym kompakcie. Gdyby nie trzaski, to... dobra. Kurczę. Obiecałem sobie, że nie będę się podniecał. Trudno. Nie wyszło. A miałem tylko podziękować conriemu za wskazanie fajnej wkładki i poinformować o Monacorze...

Przez to wszystko, część płyt muszę przesłuchać od nowa :-).

Faktycznie kupiłem w muzyczny.pl. Jednak zamawiałem w zeszłym tygodniu. Sprowadzali mi igłę do Monacora. Nawiasem mówiąc, myślałem, że AT też specjalnie ściągną, bo dwa dni temu jeszcze była dostępna na stronie www. Wychodzi jednak na to, że przysłali mi tą ostatnią. Zamów, miejmy nadzieję, że ci załatwią. Tym bardziej, ze cena jest chyba atrakcyjna. Sprawdzałem wcześniej w konsbudzie i było drożej.

Wkladki AT mial (mie wiem czy jeszcze ma) w swojej ofercie sklep Luzak z Tychów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Na ich stronie nie ma slowa o wkladkach, ale warto zadzwonic i zapytac. Rzecz najwazniejsza. Wkladki byly dostepne od reki i nie bylo zadnego problemu z wysylka.

Kupowalem u nich swoja 440, ale mieli i 110 i 120.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam

Mam pytanie do wszystkich użytkowników EN-24. Czy rysunek , który zamieszczam dotyczy wkładek MF ?

Za szybko rozpiąłem konektory przy wymianie wkładek , ale wydaje mi się , że tak też była połączona MF-ka. Jak się okazuje EN ma połączenia zupełnie inne . Dwa dolne piny oznaczine jako sygnałowe L+ , P+ ( kabelki biały / czerwony ) są zwarte ze sobą i z blaszanym "brzuszkiem" wkładki. Powodowało to przy tradycyjnym połączeniu MONOFONICZNE odtwarzanie dzwięku !

Dopiero odwrócenie kabelków ( sygnały na górne piny , masy na dolne ) rozwiązało problem. Czy ktoś to potwierdzi ?

I druga rzecz. To mój 1 w życiu gramofon , więc nie mam doświadczenia.

Po zmianie MF100 na EN-24 ramię z wkładką podniosło się ful do góry. Z tego co się nauczyłem jak powinno się ustawić nacisk ( dla EN jest to 2,5 - 3,5 g) ustawiłem ramię równolegle nad płytą , następnie wyzerowałem ruchomą skalę na przeciwwadze i zacząłęm dokręcać w kierunku zwiększania nacisku. Jak się okazało po 0,5 g skończyła się regulacja. Oczywiście odtwarzana muzyka roiła się od trzasków , a nawet zniekształceń i przeskoków. Wydedukowałem , że trzeba "dodać" wkładce ok 2g ciężaru. Idealna okazała się moneta 10gr. ważąca 2,1g.

Tylko że leżąc na wkładce nie wygląda zbyt profesjonalnie:) i łatwo spada. Nie ma jakichś specjalnych ciężarków doważających lekkie wkładki ?

I czy wogóle moje rozumowanie jest poprawne ?

Pozdrawiam

Piotr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Świetne brzmienie , cudny dzwięk. Już lubię winyle :)

Ale tyle pytań się pojawia.

Straszliwie reagują głośniki na każde trącenie podłogi. Również przy trochę głośniejszej muzyce membrany potrafią nieźle "oddychać". Boję się o swoje midwoofery. Przy słuchaniu z radia , czy z CD podobne zjawisko nie występuje.

Jest na to jakaś rada ?

Potwierdzam podłączenie Monacora. Miałem ten sam problem.

Zastanawia mnie to, że "...Straszliwie reagują głośniki na każde trącenie podłogi...". Możesz przybliżyć? Z opisu wywnioskowałem, że kłopot jest w ustawieniu gramofonu. Za mało stabilnie i drgania się przenoszą. Ale to chyba nie o to chodzi?

>ZETES

To mój pierwszy w życiu gramofon. :)

Nie wiedziałem ,że igła tak reaguje na nierówności płyty , czy trącenia w obudowę. Dopiero potem stwierdziłem , że to np. pofalowana płyta powodowała takie walenie membranami. Wygląda na to , że w moim Rotelu nie ma żadnego odfiltrowania subsonicznych. Na domiar złego sprzęt stoi na środku pokoju , byle jak na dywanie i to też jest do kitu. Dopiero się robi jakaś półeczka dociążona grobowcem i będzie git ;)

A co do podpięcia Monacora to g.... nie zamienik. Powinno się wyraźnie i czytelnie informować nabywców , że połączenia elektryczne ma całkiem inne. No i nacisk !!! Jaki w końcu ma EN-24 ???

Na niektórych www. widziałem 1-1,5 g , na innych 1,5-3 g. Ja w tej chwili mam ustawione około 2g.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.