Skocz do zawartości
IGNORED

Kable są jak wino ! Szok.

PILOT

Rekomendowane odpowiedzi

Od 3 tygodni mam nowy wzmacniacz. Cały czas mialem wrażenie, że dźwięk jest jakiś suchy i że coś go tłamsi i filtruje. Grał w pewnych aspektach gorzej niż mój drugi wzmak dwa razy tańszy od pierwszego ! W audycji "audiofilskiej" w radiu jazz uslyszałem stwierdzenie Pana "Neela", że ..tu cytuję: "kable są jak wino.Im starsze tym lepsze". Trochę się tym ubawiłem, bo dorabienie filozofii do produktów pachnie mi zawsze marketingową ściemą.

Ponieważ nowy wzmacniacz nie gra do końca tak jak bym oczekiwał, stwierdziłem ,że coś chyba jest nie tak. Przypomniałem sobie wczoraj o wspomnianej audycji i podłączyłem do nowego wzmacniacza kabel sieciowy ( też zwykły fabryczny) tyle, że od starego wzmacniacza. Po włączeniu systemu zdębiałem !!! Okazało się, że przyczyną osuszenia i zduszenia dźwięku był niewygrzany fabrycznie dołączony do wzmacniacza kabel zasilający.

Po podłączeniu do nowego wzmacniacza starego kabla ( ok. 3 letniego) poczułem się jakbym do tej pory słuchał muzyki przez dziurkę od klucza ! Dźwięk się otworzył na szerokość, wysokość i głębokość, pojawiła się większa przestrzeń, powietrze, płynność, więcej detali i ogólnie dźwięk nabrał "rumieńców".

Jestem w szoku co może z dobrym wzmacniaczem zrobić tani a szczególnie niewygrzany kabelek zasilający. Wyglada też na to, że odsłuchiwanie w domu dwóch innych nowych wzmacniaczy na takich surowych kabelkach nie miało większego sensu ! I porównywanie nowego wzmacniacza do starego na różnych kabelkach tak samo.

Wniosek jest taki, że wzmacniacze szybciej się wygrzewają niż tanie kable zasilające, które po 3 tygodniach nadal są surowe jak tatar i rujnują dźwięk niemiłosiernie ! Tak więc przestrzegam wszystkich przed odłuchami nowych klocków na fabrycznie dołączonych kabelkach zasilających. To kompletnie bez sensu !

https://www.audiostereo.pl/topic/23054-kable-s%C4%85-jak-wino-szok/

PILOT:

Od tego wpisu masz na forum przechlapane ;)

Jeśli trolujesz i podpuszczasz (a nie usłyszałeś żadnej różnicy), to zaraz rzucą się na Ciebie kablarze twierdząc, że jesteś głuchy.

Jeśli nie trolujesz (a na to wygląda), to zaraz mnóstwo ludzi zacznie Ci udowadniać różne rzeczy, od omamów słuchowych (w łagodnej wersji) aż do upośledzenia umysłowego (w wersji hard-core) włącznie. Przecież kable sieciowe nie mają prawa wpływać na dźwięk, a wygrzewanie kabli... ojoj ;)

A prywatnie (o ile faktycznie wiesz, co usłyszałeś), gratuluję przełamania progu niewiary, informując Cię jednocześnie, że od tej chwili już nic nie będzie dla Ciebie takie samo :))) Też to kiedyś przeżyłem ;)

Ja cos takiego słyszalem ale to niejest moje zdanie ze jak wzmacniacz gra zalezy tez od nawet listy sieciowej, niby tez musi isc dobry sygnał bo wzmacniacz zamienia cos tam dalej niepamietam :P :D hehe

Pozdrawiam

Nie wiem co się z czym pozamieniało i czy w ogóle, ale wiem, że różnica jest bardzo duża. Na nowym kabelku dźwięk jest jak wyciskany z maszynki do mięsa, a na starym kablu jest płynny, swobodny, wypełniony i z lepszą fakturą i przestrzenią. Dzięki temu eksperymentowi przechodzę na stronę kablarzy. To po prostu działa. Mój nowy wzmak to Creek Clasic 5350 SE - bardzo przejrzysty ( kolumny też bardzo przejrzyste). Może dlatego tak słyszę różnice na tych kabelkach.

zyzio

Profigolda proszę z kina domowego wywalić i zastąpić Ixosem, albo jeszcze lepiej VdH albo Fadelem. A z sieciówkami jest tak, że na przykład pomiędzy zwykłym komputerowcem a tą, którą miałem fabrycznie z moim CD (z wyglądu badziew), jest już całkiem spora różnica.

=> Piotr Ryka

To prawda, że są różnice, ale różnica między zwykłą starą sieciówką a zwykłą nową ? ;-)

PGD 4000 to bardzo dobry koaksjal, do kina jak znalazł - przeciwstawny do Siltecha HF9G3 i o to chodzi ! :)

=> Piotr Ryka

Elberothowi też się podobał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

hmmm. skoro dla przewodu sieciowego 3tyg to za mało na wygrzanie to co z miedzią po stronei pierwotnej transformatora? przeciez to tez przewód w izolacji, działa na niego 220V a pozatym jest go wiecej niz w przewodzie sieciowym.

Ale ja nie wpuszczam bliźnich do domu na herbatkę, zupkę itp. atrakcje.

A zaprzyjaźnione bereciki dają się okradać lecz bliźniemu wstępu do chatki nie odmawiają :)

I jeszcze jedno - ojcu dyrektoru też wstępu bym nie autoryzował :(

ps. Mam do sprzedania Hi-Endowe Trafo ma minimum 20lat wiec jest mega stare, przepiekny dzwiek płynie z tego trafa, niesamowita przestrzeń, tylko trzeba uważać zeby do lewego drucika podpiać faze bo inaczej lipa z przestrzeni, posiada ono super wysokie tony!!! ale najlepiej gra przy 50Hz

abudzik - :))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.