Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo z Samsung DVD HD-745 itp.-HiEnd ?

Alex2

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Rozglądam się za unwersalnym odtwarzaczem do stereo i filmów. Znalazłem niesamowity wpis darkula w jednym z wątków:

Samsung HD-745 nierobiony zagrał lepiej od:

Arcama CD72

Denon DCD1450AR

Marantz Cd 6000 OSE

NAD C542

Pioneer PDS707

Rotel RCD-02

Sony CDP X740

Cambidge A D300SE

Yamaha CDX 396

Opisałem sprawę w:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy to rzeczywiście tak super gra w stereo, mieliście jakieś doświadczenia z modelami typu HD-950 ?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/23092-stereo-z-samsung-dvd-hd-745-itp-hiend/

>>Alex2

Jeśli to było to, czego słuchałem wczoraj w KAiM, to sądzę, że Powinieneś zostawić sobie tego Marantza :)

Samsung gra fajnie ale trochę efekciarsko.

Płaska ale szeroka i wysunięta do przodu scena dźwiękowa oraz spora dynamika - okupiona jednak ciut przerysowanymi wysokimi.

Wiesz, to juz bylo ostro walkowane jakis rok-poltora temu.

Ale musze przyznac, ze gra niezle - na pewno nie tak, jak reszta odtwarzaczy DVD z tego i troche wyzszego przedzialu cenowego. Do tego akurat w moim modelu (bylo kilka negatywnych opinii) swietnie dziala korekcja bledow i ow "Szajsung" radzi sobie z niektorymi plytami lepiej niz np: SONY XA-5 ES. To tez jest zaskakujace :) Ale do dzwieku, przy normalnym sprzecie towarzyszacym, nie mozna sie przyczepic.

A 950-tka chyba jest na tym samym ukladzie audio, wiec powinno byc podobnie. Ale, szczerze mowiac, nie slyszalem nic na ten temat.

• Redaktorzy

jak chcesz coś uniwersalnego to posłuchaj PHILIPS'a DVP 9000S a recenzję masz tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Owszem Szajsung gra niezle ale jest mnostwo uzywanych cdekow ktore bija go na glowe. To jego super b rzmienie zrobilo sie mityczne na tym forum tymczasem wielu wlascicieli Szajsunga przesiada sie na zwykle cdeki bo jego brzmienie daleko od nich odbiega. Problem polega na wlasciwym wyborze odtwarzacza i na litosc boska nie za 100zl...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Natopmiast jesli chodzi o CD 6000 OSE to badziew wyjatkowy... Nawet po modyfikacjach gra bardzo przecietnie o czym przekonal sie moj znajomy (kupil PD 9300) - w razie czego sluze adresem mailowym.

Rzeczywiście Philips jest niezły, ale ten Szajsung ma tego dziadowskiego DivX-a, który też się przydaje, a z kolei trzymać CD i jakąś Mantę do reszty formatów to chyba dobrym kompromisem jest ten HD-950, którego i tak dokładnie przetetsuję i odslucham. Pomijam już fakt jego upgrade'u, typu wymiana NJM4560 na coś lepszego, kondensatory itp, itd. Chociaż goście z tego linka chyba za bardo się podniecają:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

=> disco

Co Ty z tym PS 7 ? Chyba miałeś wersję z wyschniętymi babmusowymi kondkami TA-KEH II ;-)))) Mogło się tak zdarzyć - wzmaki Technicsa od serii A 600 itd. już po roku grały gorzej, co nie znaczy, że były dobre od nowości, ale nowy PS 7 był dobry :)

Jeśli nie pożyczą mi go za kacją to zabieram swoich kilka płyt, może nawet wzmacniacz, kolumny oraz kabelki i idę posłuchać do sklepu tego HD-950, ciekawe czy to taka rewelka, czy daleko odbiega np. od mojego CD67Mk2 po tuningu (decyzja już podjęta - sprzedaję go z wielkim żalem). Po odsłuchach podzielę się moimi odczuciam.

z niecierpliwością czekam na recenzje alex, sam zastanawiam się nad jakimś uniwersalnym odtwarzaczem. Jednak po 10 letniej przygodzie z CD-kami (do 2tyś ) trudno mi sie zdecydować na cos takiego. typowe rozterki ;)

Odsłuchałem HD-850 z wzmacniaczem Harmana (wysoki model) oraz HD-745 z amplitunerem Pioneera. O ile o drugim odsluchu nie można powiedzieć, że był miarodajny, to o pierwszym przypadku już można. Reszta to były kolumny podłogowe za 2000 PLN, kable klasy średniej. Zapodawałem mu po kolei moje CD (20 reprezentacyjnych szt.), oryginały, piraty, CD-Ry. No i to wszystko prawda co o nim piszą , niestety. Niby koreański szajs, masówka składana na ilość, ale jak to świetnie gra !

Bas o wzorcowej kontroli (coś jak z DNM Reson lub CV-4). Wysokie nie męczące ale oddające wszystkie szczegóły i to bez bałaganu. Średnica jakby leciutko cofnięta bez natarczywości i krzykliwości, wciągająca. Scena prawie jak w moim Marantzu CD67Mk2 z LM6172 i clockiem TENT XO-2. I tu było kilka przewag mojego Marantza, który ma więcej swobody, lekkości przekazu i ogromną ilość powietrza (z AD825 czy OPA2604 ma dodatkowo ten charakterek, to "coś", tą muzykalność), dynamika chyba też lekko na kożyść CD67MK2. W pozostałych aspektach można przyjąć remis (no może bas w Samsungu mimo świetnej kontroli nie schodzi tak nisko i nie ma tego podmuchu i potęgi co odtwarzacz Marantza. Samsung jest również tolerancyjny dla kiepsko nagranych płyt lub tych z muzyką lat 60-tych. Co do czytania CD-Rów to HD-850 bez zająknięcia odtwarzał i skakał po wszystkich natomiast HD-745 po włożeniu z tych ciemnoniebieskim spodem wyświetlał "no disc" :-(

Ciekaw jestem jak wypadłby w testach HD-950 ale myślę, że bardzo podobnie.

Nad zmianą CD muszę się jeszcze poważnie zastanowić. Dopiero jak usłyszę lepszy to wezmę się za kolejne testy i odsłuchy.

• 4 tygodnie później...

Po przeczytaniu kilku dobrych opinii na temat odtwarzacza Samsunga HD-950 i jego poprzedników kupiłem go do swojego zestawu. No cóż. Rzeczywiście połyka wszystkie płyty bez problemu. Obraz ok - nie odbiega jakością od Panasaonica S-75, którego miałem jakiś czas temu. Co do jakości dzwięku stereo to mam pewne wątpliwości. Jedocześnie miałem (niestety sprzedałem w ubiegłym tygodniu) CD Denona DCD-735 i tego Samsunga. Moje skromne wnioski: Samsung zagrał mniej dynamicznie, bas nie schodził tak nisko jak w Denonie - to jest do przełknięcia, ale. Wysokie tony z Samsunga są bardzo przykre dla ucha, wokal nie brzmi tak przyjemnie jak z Denona. Płyty które wcześniej słuchałem godzinami, teraz wyłączam po 10 minutach. Niewiem, może ten Samsung musi się wygrzać, poczekam jeszcze miesiąc i jak się nic nie zmieni to będę musiał kupić CD.

> jozwa maryn

Kolega najwyraźniej się nudzi - czyżby wiało nudą w snobistycznych pseudo-audiofilskich wątkach?

Może się mylę, ale to forum jest również przeznaczone dla takich "laików muzycznych" (w Waszej opinii) jak ja.

Dziękuję

Chyba mówicie o tym samym i jednocześnie o 2 zupełnie innych sprawach. Jak pisał Darkul Samsung gra cudownie w Stereo ale oczywiście w stereo SACD ! Bo jaki jest niby sens dla dobrego producenta wogóle zajmowanie się CD ? Jeśli ktoś chce słuchać stereo z CD to przecież może kupić na Allegro audiofilski odtwarzacz za 50-100zł i po sprawie. Natomiast jeśli chcemy uzyskać dźwięk z wyższej półki to Samsung błyszczy w stereo SACD i to wszystko. Oczywiście płytki CD Samsung również odtworzy przyzwoicie tyle że kogo to interesuje, przecież trudno kupić odtwarzacz SACD i pchać tam płytki CD to bez sensu.

Uważam że Darkul miał rację tyle że wynikło opisane nieporozumienie i to wszystko. Zresztą teraz kiedy wszyscy piszą już tylko o SACD po ostatnich światowych wystawach to chyba takie pomyłki za parę dni się skończą.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.