Skocz do zawartości
IGNORED

Ubezpieczenie dla małego dziecka

hub01

Rekomendowane odpowiedzi

Własnie niedawno zostałem tatą. Chcielibśmy naszego malucha ubezpiczyć. Chodzi o tzw. polise posagowa- po np. 20 latach po wpłacaniu składek dziecko otrzyma zagwarantowaną kasę. Polisa zawierać powinna też opcje np. rentę, odszkodowania na wypadek nw, itd. Chyba forumowicze w tym temacie się orientują- podobnie jak w wielu innych.pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/23132-ubezpieczenie-dla-ma%C5%82ego-dziecka/

Ja wiem, że na mnie taka polisa jest zawarta bodajże w PZU. Działa to tak, że po ukończeniu 21 lat dostaję 21 tys. zł w ratach lub gotówce (do wyboru), chyba, że wcześniej matka ulegnie wypadkowi, wtedy ona dostaje odszkodowanie, a ja kasę... Nie wiem czy to teraz mają w ofercie, bo to było kiedyś.... trzeba się popytać...

Zakładając konto w np. mBanku i kupując za planowaną (na ubezpieczenie) kwotę udziały w funduszach bądź otwierając lokaty uzbierasz dużo, dużo więcej aniżeli to co dostaniesz od zakładu ubezpieczeń po 21 latach

Oczywiście to jedynie pomysł na opcję "na dożycie" określonego wieku. Nie ma w tej opcji nieszczęśliwego wypadku.

Natomiast ubepieczenie NW możesz wykupić osobno za dowolną składkę. Zresztą większość zakładów pracy oferuje takie ubezpieczenie w ramach ubezpieczenia grupowego. Obejmuje ono Ciebie i najbliższych.

Słuchając rozumu....

Ubezpieczenia posagowe jako takie obejmują zazwyczaj trzy instrumenty finansowe: ubezpieczenie na życie, fundusz inwestycyjny (i.e. ubezpieczeniowy) oraz ubezpieczenie od następstw nieszczęliwych wypadków. Wersja zaproponowana przez foni(ego) ogranicza się do drugiego i trzeciego elementu polisy pomijając ubezpieczeni na życie. Gwoli wyjaśnienia ubezpieczenie na życie oraz ubezpieczenie następstw nieszczęśliwych wypadków (tzw NNW) to dwie różne rzeczy wyróznione jako różne grupy ubezpieczeń w ustawie o działalności ubezpieczeniowej i jako takie będące przedmiotem oddzielnych zezwoleń (chodzi mi o to że zezwolenie na jedne nie daje prawa do sprzedaży drugich). Same ubezpieczenia posagowe są także oddzielną grupą ubezpieczeń (ze względu na specyfikę) ale juz nie będę Wam mącił w głowach szczegółami.

Ryzyko ubezpieczniowe jest to rzecz której szacowaniem mogą zajmować się li tylko zakłady ubezpieczeń, jeżeli więc chodzi o zabezpieczenie dziecka na wypadek śmierci rodziców (nie tylko na skutek nieszczęśliwego wypadku) bez jakiegoś rodzaju polisy się nie obejdzie. W tej chwili nie mam rozeznania co jest na rynku więc nie wskażę Ci konkretnych ubezpieczycieli, natomiast mogę napisać jaką konstrukcję bym rozważał.

1. Ubezpieczenie posagowe gdzie element oszczędnościowy funkcjonuje na zasadzie funduszu inwestycyjnego a nie kapitałowego. To drugie z reguły oznacza ubezpieczenia typu endowment które są mało transparentne i z reguły drogie.

2. Kombinacja w stylu alpejskim czyli fundusz inwestycyjny z planem systematycznego oszczędzania + terminowe ubezpieczenie na życie gdzie uposażonym jest dziecko. Nie będzie to dokładnie to co polisa posagowa, ale wystarczająco blisko.

Co lepiej? Za przeproszeniem CHGW. Trzeba usiąść przed excelem, porobić trochę założeń, określić swój własnych apetyt na ryzyko i podjąć decyzję. Jeśli nie jesteś sam w stanie tego zrobić to poproś spróbuj znaleźć jakiegoś brokera i poproś go o oferty dwóch towarzystw (łącznie z projekcją wartości polisy na przyszłość) i weź z jakiegoś xeliona albo open finance jedną kombinację alpejską. Uwagą!!! xelion i open finance sa zależne od konkretnych bankow ergo nie są niezależnymi doradcami finasowymi.

A co do mitu że fundusze inwestycyjne są tańsze od ubezpieczeń to nie jest to reguła. Znam wyjąki (i.e. ubezpieczenia tańsze od funduszy inwestycyjnych).

hub01 --> wiele lat pracowałem jako analityk finansowy w branży ubezpieczeniowej...

Z własnego doświadczenia odradzam Ci kupowanie jakiejkolwiek polisy...

Jeśli interesuje Cię czysto-oszczędnościowa forma polisy pomysł jest poroniony już na samym starcie... niestety firmy ubezpieczeniowe mają koszty a to właśnie klienci za nie płacą .... jak myślisz z czego?

W przypadku ochrony zdrowia/życia dziecka wypłata jest uzależniona od wielu czynników które będziesz musiał spełnić w tym przypadku kombinacja polisy NNW w zwykłym towarzystwie ubezpieczeń (majątkowym) odnawiana co roku i lokata bankowa będzie o wiele lepszym rozwiązaniem :)

Zresztą weź kartkę papieru i sam policz :)

zdezintegrowany_3PO

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.