Skocz do zawartości
IGNORED

CD Marantz 6000 ose - prośba o opinię

yamen

Rekomendowane odpowiedzi

Z zakupem tego swojego CD chyba oczubieję. W/w Marantz ma w zasadzie wszystko czego potrzebuję (np. regulację napięcia wyjściowego). Sprzęt mogę kupić nowy na wyprzedaży (mimo że nie jest już produkowany). W testach był chwalony, czasem nawet bardziej od nowych CD. Gra ponoć ciepło i szczegółowo. Czy warto dać z ten kolcek 1500 PLN ? Przetwornik ma 1-bit, więc żadna rewelacja. Kto tego słuchał ? Jakie są Wasze opinie o tym urządeniu ? Kupić ? Czekać na coś nowszego ? Nie mam specjalnych problemów z kasą. Jednak te droższe klocki jak dotąd zawsze w jakimś względzie mnie rozczarowywały. W wypadku tego Marantza obawiam się tylko tego czy to nie jest jakaś przestarzała technologia. Mam kilka dni na podjęcie decyzji.

Czy to 'cudo' ma możliwość wyłączania display-a z pilota ?

pozdrawiam

yamen

• Redaktorzy

yamen - za taką cenę nie warto. Jedynie wersja z lampowym stopniem wyjściowym miała ciekawe brzmienie (była kiedyś taka firma co wstawiała w Polsce gotowe płytki ściągane z tego co pamiętam ze Szwajacarii). Lepiej trochę dociułaj i kup Shanlinga CD-100 (na allegro nówka poniżej 2tys), bo ten marantz powinien nowy kosztować ok 800zł (na tyle gra).

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Dzięki za odzew. Nie będę się spieszył. Nowy rok przyniesie ze sobą pewnie jakieś nowości. Poczekam.

U mnie problem jest w tym że chcę kupić CD o regulowanym napięciu wyjściowym, a takich za wiele nie ma. Ma tą opcję najtaniszy Vincent, ale doszły mnie dość niepochlebne opnie o nim.

pzdr.

yamen

Cena 1500 stanowczo za wysoka,miałem kiedys ten model zakupiony w Niemczech ( za granica ceny marantzów generalnie sa jakies takie sporo nizsze wobec naszych) za jakies 900 PLN i po poł roku odsprzedałem za dokładnie 800 PLN,przyzwoicie grało jak na cene ale nie było to ujmujace i wciagajace brzmienie,chociaz do tuningu w sam raz. Duzo ciekawszy w tej cenie ( a nawet ponizej jak poszukac) wydaje sie nowy HK CD 970.

Uwaga z tym regulowanym napięciem wyjściowym! Niezależnie od ustawienia w momencie WYłączania, po Włączeniu zawsze na wyjściu jest maksymalne napięcie.

Poza tym regulacja jest w domenie cyfrowej, co nie jest szczęśliwym rozwiązaniem.

"Gra ponoć ciepło i szczegółowo"

Szczegółowo to się zgadza, ale ciepło to chyba ostatnia rzecz jaką można by przypisać temu playerowi.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Usha ma całkowitą rację. Ja robiąc tuning tego CD6000OSE i tak wywalam te dodatkowe moduły HDAM wstawiając opampy zamiast nich (tylko że lepsze niż w wersji standard).

Ja ciągle bije sie z myślami czy sprzedać marantza cd 6000 i kupic np. naima 5i albo cos podobnej klasy czy dac to co mam do tuningu. Niestety nigdy nie miałem możliwości porównania. jakiej skali poprawy można sie spodziewać po takim tuningu?

Sam nie wiem. Zależało mi na znalezieniu CD z regulowanym wyjściem, ale to problematyczny temat. Skoro tego nie ma biorę pod uwagę wyłącznie CD które mają max 2 V na wyjściu. Na dziś po przewaleniu chyba 20 CD w różnistych cenach wychodzi HD-970. Jest zrobiony naprawdę porządnie i po mojemu gra równie dobrze.

Po głowie chodzi mi podobnie jak Tobie Naim 5i. Pytanie tylko na ile w połączeniu z moim MF X-150 zagra to lepiej i czy naprawdę warto wywalić ok. 3 kzł więcej. Chyba naprawdę zaczynam wracać do zdrowia. ;)

yamen

zafop

Bardzo chętnie. mieszkam tymczasowo koło Warszawy ale sprzęt mam w domu ok 200km. jest problem z przywiezieniem ale nie wykluczam że go przywioze. Może po Nowym Roku. Jak bede go tutaj miał to dam znać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.