Skocz do zawartości
IGNORED

Piramidki. Za kolumnami czy za plecami.

eblues

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kiedys Nijaki napisal:

Ustroje H1 (piramidki), to wytlumiacze, daje sie je glownie na duzych plaszczyznach tlumiacych (nietrudno sie domyslec ;) ) i najczesciej jest to przednia lub tylnia sciana (w zaleznosci czy robimy live-front-death-end, czy odwrotnie)

No wlasnie mam problem. Wczoraj zamontowalem panele-piramidki na scianie za kolumnami.

Efekt: super precyzja dzwiekow, poprawa lokalizacji zrodel pozornych, poprawa wysokich tonow (stonowanie) no i problem: bas zrobil sie jakis taki pusty i suchy. Wcesniej bylo soczyscie, miekko bardziej pelnie.

Siedze dzisiaj w robocie i glowkuje w czym problem. Czy probowac umiesci je za plecami? Czy bedzie roznica?

O co chodzi zz tym: live-front-death-end?

eblues

https://www.audiostereo.pl/topic/23164-piramidki-za-kolumnami-czy-za-plecami/

Przepraszam jesli moje pytania okazaly sie dla was za blahe aby napisac pare slow.

Moze i jestem nowicjuszem ale wlasnie takie miejsca jak to forum i wlasne doswiadczenia pozwola mi zmienic swoj status.

czy rzeczywisci nikt nie ma pojecia jak odpowiedziec na moje pytanie?

Moze rzeczywiscie to jest miejsce dla zaawansowanych... ale gdzie maja szukac miejsca niedoswiadczeni?

Właśnie usłyszałeś jak naprawdę gra bas w JBL. Niby jest z tymi kolumnami wszystko ok, ale to specyficzny bas. I co by o nim nie napisać, to dla mnie nigdy nie był on miekki. Dla mnie zawsze wydawał sie twardy i sprężysty - a takiego jakoś za bardzo nie lubie. W ogóle to JBL przypomina mi moje estradówki. Raczej do domu średnio mi ten dzwięk pasuje.

Zdecydowanie za plecami. Jak się za długo człowiek patrzy w takie piramidki to dostaje się oczopląsu... SERIO :)))

A pozatym takie piramidki nie mają prawie rzadnego wpływu na bas. Wg mnie jesli nie miałeś problemów ze zbyt ostrą średnia to nie powinieneś zbyt wytłumiac przedniej sciany. Ja to zrobiłem w ostateczności. A jeśli siedzisz blisko tylniej sciany to koniecznie musisz ją wytłumić...

A nijaki popełnił w swoim pokoju właściwie same błędy..... Ja wytłumiłem przednia scianę kawałkiem filcu 200x120 cm + coś ładnego. Pomimo ze miłem duży kłopot z pogłosem to ten filc zupełnie wystarczył. A nijaki kupił ustroje za jakis nieprawdopodobny szmal... Z drugiej strony nie zrobił zupełnie NIC w swoim pokoju pod kątem poprawy basu.............

A tak ogóle to mamy speca od akustyki na forum: :))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wlasnie od niedawna nie mam juz tych JBL. Od 2 miesiecy graja u mnie Acoustic Energy Aelite Two (wlsnie zmienilem moj profil na forum).

No i moje wrazenia sluchowe dotycza wlasnie tych glosnikow.

Moze, ze czywiscie nie potrafie precyzyjnie okreslic swoich odczuc. Moze rzeczywiscie problem nie jest w basie (walce piankowe w naroznikach robia swoje).

Chodzi mi o pogorszenie efektow z dzwiekiem perkusji a raczej stopy. Bez piramidek dzwiek ten byl zywy, głęboki i miekki. Teraz sucho i pusto.

Piramidki robia swoja robote jesli chodzi o scene i prcyzje likalizacji zrodel pozornych ale nie wiem co jest nie tak.

Dzis sprobuje przerzucic piramidki na sciane za plecy. Mam ok 1m do tylnej sciany

>O co chodzi zz tym: live-front-death-end?

albo tlumisz tylna sciane albo przednia.

Ja mam dosyc maly pokoj i tlumie zarowno przednia jak i tylna sciane, problem z basem wynika prawdopodobnie z tego ze taka piramidka praktycznie nie tlumi basow (dlugosc fali basowej jest poprostu za duza) ten "pusty" bas od zawsze byl taki ale dopiero teraz po mocnej zmiane w srednicy i wysokich go takiego uslyszales . . .

>Piramidki robia swoja robote jesli chodzi o scene i prcyzje

>likalizacji zrodel pozornych ale nie wiem co jest nie tak.

pamietam jak ja zalozylem piramidke . . . dokladnie to samo, jednak ubylo troche "zycia" z muzyki za sprawa redukcji poglosu i niebardzo da sie to odtworzyc nawt za pomoca zaawansowanych dsp, ale generalnie wole jednak z piramidka.

>Dzis sprobuje przerzucic piramidki na sciane za plecy. Mam ok 1m do tylnej sciany

1m sciana za plecami to bardzo malo, masz tam napewno bardzo nierowny bas, warto wytlumic te sciane bo jesli masz tlumiony tylko przod to automatycznie stwarzasz sobie otoczenie w ktorym odbicia tylne sa stosunkowo glosne - w malych pomieszceniach poprostu nalezy tlumic i przednia i tylna sciane.

Zeby poprawic bas trzeba by zastosowac pulapki basowe ale jesli walce to pozadnie zrobione o sporych srednicach (nawet 50 cm), nalepiej w kazym rogu postawic jedna ok 25 cm srednicy i 1m wysokosci oraz 40-50cm i 1m wysoka.

Majac kilka tubowych pulapek mozna osiagnac bardzo duza poprawe w basie - porownywalna do poprawy sceny i precyzji po uzyciu piramidki.

>Ja mam dosyc maly pokoj i tlumie zarowno przednia jak i tylna sciane, problem z basem wynika

>prawdopodobnie z tego ze taka piramidka praktycznie nie tlumi basow (dlugosc fali basowej jest

>poprostu za duza) ten "pusty" bas od zawsze byl taki ale dopiero teraz po mocnej zmiane w srednicy i

>wysokich go takiego uslyszales . . .

Wielkie dzieki za obszerna rade. O cos takiego mi wlasnie chodzilo.

Czy rozumiec mam, ze moj sprzet tak poprostu gra? Przeraziles mnie. Sluchalem tych kolumn rowniez w sklepie i tam brzmialy rowniez swietnie. Mam na mysli bas i stope perkusji.

Z basem jestem OK.

>Czy rozumiec mam, ze moj sprzet tak poprostu gra?

hmm ... na to nie da sie jednoznacznie odpowiedziec. Jak juz sam sie przekonales pomieszczenie jest BARDZO wznym elementem zestawu audio i ma olbrzymi wplyw na efekt ostateczny i tak walsnie teraz gra twoj sprzet - jako calosc.

Imho piramidka nie wprowadzila ZADNYCH zmian w basie - bo nie mogla - zmienila tylko czas poglosu dla czestotliwosci srednich i wysokich (oraz to co jest konsekwencja zminy tego czasu poglosu) przez co zachwial sie odbior subiektywny w calym pasmie. Innymi slowy, jesli na korektorze wytniesz np zakres 3kHz-5kHz to bedziesz miec wrazenie, ze zmienil sie tazke bas i wysokie mimo ze bas i wysokie nie ulegly zmianie - to sa juz raczej zagadnienia psucho-akustyczne, od tych spraw na forum mamy speca o nicku PQ.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Zarejestruj się już teraz

Zyskujesz dostęp do wielu dodatkowych treści, o których nawet nie wiesz!

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.