Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki CD+wzm do B&W CDM1 NT prosze o rade

starymada

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jeszcze w czasach studenckich, a bylo to jakies 6 lat temu złożyłem swój pierwszy zestaw 'audiofilski': CD NAD C520, wzmacniacz NAD C320, kolumny A&H SS50 (bardzo podobala mi sie ich analitycznosc), do tego interkonekt Audioquest Ruby i kabeliki glosnikowe Sound Project (najprawdopodobniej najbardziej budzetowy model). Na poczatku bylem zachwycony brzmieniem, ale jak to zwykle bywa po jakims czasie zaczalem dostrzegac, ze pragne lepszego dzwieku ...

Zaczalem od kolumn, w Lodzi udalo mi sie okazyjnie kupic kolumny B&W CDM1 NT. Zestaw gra dobrze, aczkolwiek troche ostro w gornych partiach, bas tez chyba nie jest najmocniejszy. Ale stereofonia, przestrzen i muzykalnosc - mysle ze za ta cene bez zarzutu.

Teraz przymierzam sie do wymiany CD, a potem wzmacniacza (lub w odwrotnej kolejnosci). Na klocek chcialbym przeznaczyc ok. 3k zl. Prosze bardziej doswiadczonych i osluchanych o rade - co wybrac ?

Z tego co wyczytalem w archiwum i innych forach wiem na razie, ze kolumny te sa bardzo wymagajace dla elektroniki i latwiej zepsuc system niz zlozyc dobry... Podobno slabo zagraja z Primarem (chociaz w Lodzi wlasnie do nich byly moje B&W podlaczone podczas odsluchu), Coplandem, Cambridgem i Creekiem. Za to dobrze zagraja z NADem, Exposure, CEC czy Baltlabem. Czy ktos ma jakies pomysly? Moze wzmacniacz NAD C372 (nie za mocny?). A CD - zastanawiam sie nad Usher CD1 - sluchalem na AudioShow z tanimi monitorami Ushera i lampkami Prima Luna i dla mnie ten zestaw zagral swietnie. A moze wlasnie warto sprobowac lampy ??

Muzyka jaka slucham to jazz, blues, bossa nova, easy listening, nowe brzmienia...

pozdrawiam serdecznie i czekam na opinie,

https://www.audiostereo.pl/topic/23178-jaki-cdwzm-do-bw-cdm1-nt-prosze-o-rade/

Również posiadam system oparty o te kolumienki. Byłem posiadaczem właśnie Exposure Super XX, ale to wzmacniacz zbyt analityczny do tych kolumienek. Za to doskonale sprawdzają się one z Alephami wszelkiej maści. Wbrew pozorom nie są aż tak wymagające jeśli chodzi o wydajność prądową - duzo trudniej znaleźć coś o dobrej barwie. Krytyczny jest również dobór wzmacniacza jeśli chodzi o jakość wysokich tonów - w tym aspekcie reszta systemu musi być I klasa. Bez obrazy, ale NAD to raczej budźetowe klocki i nigdy jakoś nie podeszły mi w zestawieniu z 1NT.

W pierwszej kolejności polecam wymienić IC z Audioquesta na coś mniej żywiołowego. Jesli chcesz system grający dobrze i małym kosztem, to poproś kogoś o złożenie popularnego na forum wzmacniacza - Gainclone'a. Na dobrych elementach będzie świetnie. Jak juz coś takiego będziesz miał, to czeka Cię długie poszukiwanie źródełka. Każde jedno będzie za słabe ;) Po prostu tak analityczny system będzie super wymagający.

Powodzenia.

Przypomina się wątek o XLO Ultra 6. Spróbuj użyć tych kabli. Poszukiwanie specyficznego i to drogiego pieca może być stratą czasu i pieniędzy.Dodadzą mięsa na dole a i środek będzie cieplejszy.Uspokoją także górę.

Hmm, właśnie zastanawiałem się, czy wątek nie przerodzi się w debatę na temat kabli... :)

W takim razie pytanko do 'zildjian' - miales na mysli XLO Ultra 6 interkonekt? Bo glosnikowe Ultrasy z XLO to tanie nie sa...

'rekin' - czy mogłbyś napisac, w jakim systemie grają Twoje CDM1 NT? I czy masz je podłączone w bi-wiringu, bo z tego co inni pisali to B&W preferuja oddzielne kabelki na górę i dół.

dzieki za wpisy,

>starymada - nie ma w Twoim 'o mnie" maila, wiec musze tak - sprzedaje CD80 - to bardzo muzykalne CD - warto go posluchac, moze byc strzalem w 10. Na pewno nic nie zepsuje :)

pzdr, Puchatek

Obecnie słucham na B&W CDM1NT, Gainclone na LM3875, Philips CD720. Stosowałem bi-wire w zestawieniu góra: AQ Crystal+, dół Monster M1.2S, ale zrezygnowałem z bi-wire, bo jednak spójniejsze brzmienie jest na pojedynczym kabelku - został AQ. IC to zamiennie DIY, albo Klotz IY106.

Cena przesadnie drogiego wzmacniacza to około 700zł, CD wyniósł mnie z przeróbkami około 300zł.

Wersję Gainclona na LM3886 mogę Tobie pożyczyć - będziesz mógł posłuchać, czy warto coś takiego sobie zrobić - nie gra to tak jak LM3875 - jeśli chodzi o górę pasma, ale jakieś wyobrażenie daje.

Od razu zaznaczam, że w wykonawstwo się nie bawię, bo nie mam na to czasu, ale na forum na pewno ktoś się znajdzie, kto coś takiego Tobie poskładałby - oczywiście gdyby Ci się spodobało.

O kablach nie dyskutuję, bo one nadają ostateczny szlif brzmieniu, ale same z siebie o półkę wyżej systemu nie podniosą niestety.

Trzeba słuchać i na coś się zdecydować - nic mądrzejszego nie poradzę.

Acha - jeszcze coby zawęzić Twoje poszukiwania, to powiem co ze wzmacniaczy słuchałem z tymi B&W i odpadło:

Primare A10 i A20, creek 4330 i 5... (nie pamiętam tych cyferek, ale wyższy model), NAD C320 i C340, Rotel 921,931,971, Luxman L430, Thule I60, Kreel (to była chyba 300-tka), McIntosh 9850 (fajnie, ale za spokojnie i za drogo), Densen (chyba 100-ka), lampki Phase, Aleph mini (bardzo fajnie to grało i może zbuduje coś podobnego).

Pewnie było tego dużo więcej, a o Yamahah, Technicsach, czy innych przypadkowych klockach nawet nie wspominam, bo nie przysłuchiwałem się wtedy zbytnio (zwykle jakieś pomysły kolegów - żeby podłączyć).

O ile dobrze pamiętam grały zacnie z NAD-em S 100 + S 200 w centrum 3 stawy w K-cach w dawnym "Opalu" + CD Technics SL - P2000 - było bardzo miękko i przyjemnie jak na B&W :)

Witam ponownie.

Z Waszych uwag widzę, że powinienem na początku wymienić interkonekt (i/lub kable głośnikowe - ale na jakie? XLO Ultra 6 to zbyt wysoka półka...), później pomyśleć o wzmaczniaczu, a na koniec pobiegać z tym zestawem za jakimś źródełkiem.

W takim razie zacznijmy od interkonektu - jaki polecacie?

A co do wzmaczniacza, to zaintrygował mnie ten Gainclon - rzeczywiście będę musiał go posłuchać... btw, czy ktoś słuchał 'NT jedynek' ze wzmacniaczami CEC, Baltlaba czy też Coplanda (np. CSA 28)?

pozdr,

Jak dasz radę to koniecznie posłuchaj z GainClonem. Miałem parokrotną przyjemność zapoznania się z tym o czym mówi Rekin, a więc NT + GC (i to w różnych wykonaniach). Bardzo fajne, otwarte brzmienie. Dużo smaczków i delektowania się muzyką. Myślę, że to co osiagnął Rekin u siebie to może być już dla nie jednego jakiś poziom Nirvany.

Rekin

Mam nadzieję, że dotaszczę niedługo do Ciebie mojego S100 i może rzeczywiście to o czym mówi Zyzio się potwierdzi. Gra on troszkę słodko i ciepło, na pewno bardzo muzykalnie, więc z raczej chirurgicznym Clonem i dość jasnymi bowersami może być miło.

Słuchając rozumu....

starymada-jak masz za ostro,to spróbuj głośnikowego Monster M1.2S.u mnie gra pożyczony i chowa i wygładza górę.bas mocny i dobre średnie.pogadaj z pewnym forumowiczem może Ci pożyczy na próbę.u Niego ten kabelek grał z takimi samymi kolumnami co masz

mam pytanko, jak mam odszukać tego 'pewnego forumowicza'? chetnie spytałbym go o opinię... z góry dziękuję za info, jeśli to nie tajemnica (a może ma pseudonim "pewny" ? :))

Wracajac do watku, czy ktos sluchal CDM1 NT z Vincentem CD S6? Zastanawiam sie tez powaznie nad posluchaniem stuningowanego Marantza CD80 od jednego z forumowiczow. Jak myslicie, ktory CD zagra lepiej z tymi kolumnami ??

pozdrawiam przedswiatecznie,

słyszałem cdm1 wiele razy ale najfajniej w stereo zagrało z jolida 502b i cd rotela (ze starszej serii 9XX - nie pamietam dokładnie). grało bardzo dobrze. chyba warto spróbować. cdm1 nt świetnie też zagrało jako system sacd mch (5x cdm1 nt+ dzielony wzmak rotela i odtwarzacz marantza). cdm1 to imho bardzo dobre kolumny, choc niwa seria i nastepcy - model bw705 jest lepszy. pozdrowienia

hmm, przyznaje, ze troche nie qmam tego cwiczenia - mamy dobrac CD+wzmak do kolumn? OK, tylko czy to ma sens? Jesli np. kolumny graja ostro - a tego nie wiem bo sie nie znam na B&W, pewnie jakas dobra, ciepla lampa jako wzmak.

Ale co ma do tego CD??? Przeciez zadnym z elementow toru - IC, wzmak, kable glosnikowe nie uzyskamy czegokolwiek, czego nie bedzie w CD - szczegolowosci, kontroli basu, budowania sceny, etc., etc... Jesli CD bedzie przyzwoity, to reszta po prostu tego ma nie zepsuc. A jesli CD ma slaby bas albo brak mu szczegolow - nic sie nie zrobi... Bardziej bym szukal teraz polaczenia wzmak-kolumny, zeby tu osiagnac maksymalne zgranie, a potem tylko dolozyc jak najlepsze (neutralne) zrodlo.

• 2 tygodnie później...

cwiczen i pytan ciag dalszy ...

Zaczalem jednak od CD. Hybrydka Vincenta S6 - poczytalem, a przede wszystkim posluchalem. Spodobal mi sie, cena byla tez ok wiec kupilem. Po podlaczeniu do mojego systemu poprawa brzmienia odczuwalna - lepsza szczegolowosc (np. sybilanty w wokalach), przy lepszej muzykalnosci. Scena ladna (nie za szeroka, ale gleboka). Przy moich dosc jasnych i szczegolowych CDM1 NT zrobilo sie troszke bardziej muzykalnie, ale jeszcze nie za cieplo.

A wiec jaki wzmacniacz? Czy przy hybrydowym CD powinienem rozgladac sie wylacznie za wzmacniaczem tranzystorowym, bo z lampowym/hybrydowym bedzie juz za cieplo? Bo myslalem ewentualnie o Vincencie do kompletu (SV 226) - czy ktos sluchal grajacych razem klockow Vincenta? A moze Jolida 1501RC (troszke droga, ale moze uda sie znalezc z drugiej reki...). Czy jednak tranzystor - np. neutralny Baltlab? Chetnie poslucham tez Gianclone'a, ale obawiam sie z wpisow wyzej, ze dzwiek bedzie bardzo chirurgiczny i analityczny, podczas gdy sklaniam sie ku wiekszej muzykalnosci, i sluchaniu muzyki jako calosci, a nie wyszukiwaniu niuansow i detali w brzmieniu poszczegolnych instrumentow (kto wie, moze wybor B&W nie byl do konca udany, ale uczymy sie przez cale zycie ... no i ich dzwiek mi sie podoba).

A kabelki? Za namowa forumowicza arturp (dziekuje za wiele pozytecznych wskazowek) pozyczylem weglowy IC - VdH the First, gra b. ladnie - mysle ze neutralnie przenosi odczyt CD, z duza glebia i szczegolowoscia. Teraz widze ze moj AQ Ruby zamulal troche.

Mialem tez okazje pozyczyc i wpiac glosnikowe DNM Resony - ale tu musze przyznac, ze mnie nie powalily, nie bylo duzej roznicy w stosunku do moich SoundProjectow.

Prosze o jakies uwagi na temat wzmacniacza i IC (moze jeszcze warto posluchac czegos ze srebrem?) Wybor glosnikowych zostawie sobie chyba na koniec, by nie dzialac zbyt pochopnie i sie nie pogubic (a potem zalowac...).

U mnie B&W CDM 1NT grają właśnie z Gainclone na 3875. O ile faktycznie w wersji z samymi Panasonic FC i 2x10uF BG-N było chirurgicznie, o tyle po dodaniu 2x100uF BG-N przy mostku brzmienie stało się bogatsze w barwy i pełniejsze. Mam wrażenie, że dźwięk się ocieplił. Polecam to zestawienie, gdyż po wieloletnich odsłuchach nie udało mi się znaleźć nic lepszego. Oczywiście należy najpierw posłuchać - czy się podoba. Problem w tym, że przy szczegółowych głośniczkach jakimi są B&W tylko niektóre wykonania GC dadzą zamierzony efekt. System z tymi głośniczkami jest szalenie czuły na każdą zmianę okablowania, czy źródła. Nie trzeba się zastanawiać co jest inaczej - po prostu słychać od pierwszych taktów muzyki (nawet zmianę sieciówki :)

a propos, znalazlem stara recenzje CDM1NT z audio (10/2000), a wiec: "dzwiek sterylnie czysty, analityczny, jasny ale nie jaskrawy, precyzyjny, przejrzystosc i bogactwo informacji z gornej czesci pasma poza konkurencja". Zgadza sie dokladnie ...

A wiec jaki wzmacniacz do takich monitorow? Neutralny jak Baltlab (chociaz moze byc za ostro), czy moze jednak cos grajacego bardziej spojnie np. Amplifikator? CD Vincenta powinno zapewnic nieznaczne ocieplenie dzwieku, przy pozostawieniu szczegolowosci (co juz slychac)

pytanie do rekina - czy kojarzysz moze gdzie (u kogo?) w wawie moglbym posluchac Gianclone'a jakiego opisales? dziekuje

>>Starymada

Sprobuj koniecznie GC, ale w dobrym wykonaniu i na najlepszych czesciach. Do tego koniecznie dobre pre (na pasywce gra gorzej) i masz hi-endowa amplifikacje, ktora, jezeli trafisz w konfiguracje ze swoimi B&W zagra na tyle na ile pozwola glosniki, zrodlo i kable.

PS: Czy to na powaznie z tym Klotzem itp.???

pzdr.

Na powaznie enzo, chce posluchac ... Opinie zbiera dobre, a jesli gra nie gorzej niz znacznie drozsze kabelki, to czemu nie? ... Na razie mam Audioquesta Ruby z dawnych czasow wiec mysle, ze poprawa powinna byc ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.