Skocz do zawartości
IGNORED

Skąd bierzecie krosówkę ?

dudivan

Rekomendowane odpowiedzi

Skończyły mi się stare, prawdę mówiąc nikłe zapasy krosówki ze źródeł "nieoficjalnych". Chciałbym kupić w jakimś sklepie ale okazało się, ze nigdzie jej nie ma ! Niesamowite. Gdzie takie przewodziki mozna kupić ? Albo czym zastąpić ?

Może to się inaczej nazywa ? Chodzi mi o zwyczajny cieniutki, ok. 0.5mm lity miedziany drucik w izolacji o różnych kolorach, powszechnie używany do montażu "pająków", dołączania jakichś elementów zewnętrznych do płytek itd.

https://www.audiostereo.pl/topic/23208-sk%C4%85d-bierzecie-kros%C3%B3wk%C4%99/

Najcześciej w tym celu używa się tgz. przewód Kynar (miedź srebrzona w kynarowej lub teflonowej izolacji), tyle ze to jest raczej 0,25-0,3mm. Jesli faktycznie potrzebujesz 0,5mm to wystarczy rozpruć jakiś przewód CAT5 komputerowy, tam sa takie druty, tyle ze miedź jest goła (niesrebrzona), ale pewnie chodzi Ci bardziej o Kynar bo 0,5mm do ścieżek często jest zbyt grube.

najtaniej znalazłem 41 gr metr Beldena - nie wiem czy lepszy, na pewno nie najgorszy. Oczywiście na allegro.

Będę go pruł i mam zamiar glośnikowca ukręcić.

Niedrogo ma też niejaki "Witawa1" - drucik srebrzony w teflonie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wybierz sobie jakiś ładny. Można drut, można linkę.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

->Miś

W podanym linku jest srebrzanka, ale to także luksus tylko, że bez izolacji jak w przypadku kynaru.

->Dudivan

Najlepiej zdobyć gdzieś kawałek kabla telekomunikacyjnego setkę może nawet dwusetkę, nawet metr - wtedy zapas pewnie starczyłby Ci na pewien czas, ale ludzie z tepsy pewnie niechętnie rozstają się ze skrawkami bo to przecież miedź. Samą krosówkę oczywiście można kupić tylko w szpulach. Pewnie pozostaje Ci tak jak radzili inni użyć skrętki.

No tak chodzi o izolację znam jeszcze druty z Elparu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale trzeba nabyć całą szpulę – 100 m.

Ukryta Zawartość

Dużo :) Muszę po prostu znaleźć źródło zaopatrzenia na przyszłość, bo w plastikowy worze z odcinkami krosówki zaświtało dno. Wychodzi na to, że jednak będę Kubą Rozpruwaczem dla skrętki :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.